Fakta
- 6 stk. 1.612,80
2020 Riesling Grafenreben de Zellenberg - BIO
- 6 stk. 1.612,80
336,-
448,- pr. l.
6 stk.
1.612,80
268,80 pr stk.
Spar 403,20
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
94
Anne Krebiehl - Januar 2025
Beskrivelse
Bott-Geyl producerer 5 såkaldte Lieu-Dits vine, der alle rangerer lige under families berømte Grands-Crus, og de begejstrer alle såvel de franske som de internationale anmeldere. Ikke mindst fordi prissætningen er lidt mere imødekommende end priserne på de formelle topvine. For eksempel noterede Robert Parkers seneste mand i Alsace Stephan Reinhardt i juni 2017, at 2014-udgaven af denne Grafenreben "is a great value for money and the ageing potential should be excellent here", og Wine Entusiast's mangeårige smagsløg i Alsace Anne Krebiehl har, de 4 gange hun har smagt vinen, været nærmest forelsket.
Frugten kommer fra 0,6 ha. på en skråning oppe bag Zellenberg, hvor de omkring 60 år gamle Riesling-stokke står i mager mergelkalksten med rødderne godt forankrede i grundfjeldet. Eksponeringen er syd, sydøst og netop her har det vist sig, at vinbønderne år efter år kan høste druer med en stor modenhed, der siden kan veksles til vine med fint citrusspil og glimrende mineralitet.
Høsten er manuel og druerne er fremme i kælderen indenfor få timer. Her gennemgås de for defekter inden de presses uden stilkene fjernes. Den friske most får herefter fred og ro til at bundfælde og samle aromaer indtil gæringen efter 5-8 dage langsomt går i gang i gamle egefade. Gæringen fortsætter uden temperaturkontrol i op til 6 måneder (!) afhængig af sukkerindholdet i mosten og temperaturen i kælderen, og efter et års tid eller mere tappes vinen på flasken for at modne videre i mindst 12 måneder inden frigivelsen.
Jean-Christophe Botts ambitionen er ganske enkelt at blande sig så lidt som muligt, og ligesom vinstokkene ikke skulle forulempes af syntetiske svampe og insektmidler, skal den unge vin heller ikke forulempes af fremmede gærstammer, chaptalisering, klaring, filtrering eller andre lumske kneb i kælderen, og vinen kunne derfor sagtens falde ind under naturvinsbegrebet.
Jean-Christophe har blot været i gang så længe, at han ikke har behov for at blive associeret til den nye avantgarde, eller for den sags skyld blive opfattet som et "Enfant Terrible".
En flot, fyldig, markant, økologisk og biodynamisk Riesling, som Jean-Christophe anbefaler åbnes og dekanteres 2-3 timer inden serveringen de første 5-7 år efter høsten. Skænk gerne i store glas for vinen behøver trods dekantering lidt tid inden den for alvor overgiver sig. Og prøv så at lade den komme med til bords til serveringer, hvor der ellers tænkes i røde baner. Du vil blive gavmildt belønnet!
Da dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvinsfamilien, taler vi i Løgismose - ligesom mange andre - om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers, har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4.
Forvent ingen eller meget begrænsede naturvinskarakteristika
Producent
”Det var Thomas Rode fra Kong Hans der udtrykkeligt forklarede mig, at det var bydende nødvendigt, for restauranten at kunne servere disse vine for gæsterne. Et vink med en vognstang som var umuligt at overhøre og jeg har været lykkelig for det siden.
Sammen med Karsten fra Falsled Kro og Thilde fra Kong Hans besøgte jeg huset i slutningen af marts 2006. Earl Bott, som sammen med Madame Geyl grundlagde domainet, fortalte familiens historie og guidede os gennem en grandios smagning af de utrolige vine. Earl Bott var meget vidende, men som han selv sagde; en mand af få ord. Vi kunne få meget mere at vide af sønnen Jean-Christophe, han elsker at snakke.
Jean-Christophe var i Canada med sin kone Valérie og jeg havde talt med ham i telefonen mange gange, så jeg vidste at han var en ildsjæl. Det var således også da Jean -Christophe, i 1990 i en alder af 20 år (officielt i 1993) overtager, at huset Bott-Geyl begynder at arbejde sig op blandt den absolutte top af Alsaces vinhuse og i de senere år er det begyndt at gå virkeligt stærkt.
Valerie og han var på fransk visit hos i maj 2006, og her fik jeg under en hyggelig frokost i Tivoli rig lejlighed til at høre hans entusiastiske holdning til kvalitet og vin: at naturen forbliver ren, at man har respekt for hvad en vinstok kan yde, at man høster skånsomt, hvor vigtigt det er at man undgår tilsætninger af forskellige stoffer, og hvor vigtigt det er at følge med i de fremskridt der er i vinbranchen ikke kun i Frankrig men overalt på kloden. Det er lidt utroligt at høre en mand tale begejstret om et arbejde som er så hårdt, i stenet jord, på stejle skråninger i regn og brændende sol.
Selv om Jean-Christophe er ved at være en berømt mand er her tale om en ægte vinbonde med hænder så ru som en vinstok.”
Christian Grønlykke, tidligere direktør i Løgismose Vin
Domaine Bott-Geyl har været en del af Løgismose familien siden sommeren 2006. Se det aktuelle udvalg fra Domaine Bott-Geyl her
Oprindelse
Region
Alsace ligger i det nordøstlige hjørne af Frankrig. Mod vest flankeres regionen af Vogeser bjergene og mod øst grænsen til Tyskland og Rhin-floden. Vinmarkerne ligger gennemgående på de nedre dele af Vogerserne og spænder over ca 185 km fra nord til syd og ca 40 km fra øst til vest. Bjergene giver læ for nedbør, så trods den nordlige beliggenhed er Alsace er tørt og lunt område med mange solskindstimer. Regionen har af flere omgange været under tysk herredømme, om indflydelsen er tydelig både i flaskeform, druesorter og lokalbenævnelser. Regionen dækker 3 nøgleappellationer: Alsace, Alsace Grand Cru og Cremant d'Alsace og kendes hovedsageligt for hvidvine på Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris og Alsace samt mousserende vine. Der produceres også en smule rødvin på Pinot Noir
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter