Fakta
- 6 stk. 1.677,90
2022 Château Doisy-Daëne - 37,5cl
- 6 stk. 1.677,90
329,-
877,33 pr. l.
6 stk.
1.677,90
279,65 pr stk.
Spar 296,10
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
95-97
Neal Martin - Marts 2023
Jancis Robinson
17,5
James Lawther MW - April 2023
Beskrivelse
I en tid hvor meditationsvinene bliver flere og flere, er det smukt at vende tilbage Sauternes og i særdeleshed til Château Doisy-Daëne, for så gnistrende ren og så delikat balanceret mellem finurlig sødme og befriende friskhed, er det kun ganske få andre søde vine forundt at være.
Doisy-Daëne havnede i 2. Cru classé i 1855, og slottet er toppen blandt Dubourdieu-familien vingårde, og samtidigt er vinene nogle af de mest stabile, holdbare og elegante i Sauternes. Der er tale om 16 ha. efterhånden overvejende med Sémillon alle plantet oppe på Barsac-plateauet med det berømte røde sand og der nedenunder den kalkrige undergrund, som begaver vinene med en ganske særlig mineralitet.
De fleste af vinstokkene er plantet i slutningen af 50'erne og begyndelsen af 60'erne. De erfarne drueplukkere – hvoraf flere har deltaget i høsten på Château Doisy-Daëne i mere end 30 år - går gennem vinmarkerne mellem 3 og 5 gange for at fange druerne netop på det tidspunkt, hvor koncentrationen af det "ædle råd" er optimal.
Herefter ekstraheres den søde druemost gennem en langsom presning, inden mosten fra de forskellige parceller og høsttidspunkter forvandles til vin i små fade hvoraf 1/3 er nye hvert år. Efter 3 måneder sammenstikkes årets cuvée og efter sammenlagt 12 måneder i fadene overføres vinen til neutrale tanke, hvor den modner videre i yderligere 9 måneder frem mod aftapningen på flaske.
Doisy-Daëne er en privilegeret vin - angiveligt på grund af den kalkholdige jord - og selvom den er koncentreret og "ædelt sød" besidder den også i de såkaldt ”mindre” årgange en gnistrende renhed og en helt særlig subtil elegance.
Et klassisk valg til dessert, men også god til blåskimmel og faste modne oste. Eller bare iskold midt i nydningen.
Producent
Denis Dubourdieu, der forlod os i 2016 var en af Bourdeaux´s mest estimerede hvidvinsspecialister og blev i 1987 udnævnt til professor ved det ønologiske fakultet på universitetet i Bordeaux. Her forskede han i gærsorter, aromaer og modning af hvidvin, og hans metoder bruges i dag overalt på kloden.
Dubourdieu familien har i mere end 90 år sat sit umiskendelige kvalitetsstempel på hvidvinsproduktion i Graves og produktionen af ædelt søde vine i Barsac og Sauternes: Georges (1924-1948), Pierre (1949-1999) og Denis Dubourdieu (2000-2016) og i dag er det via opkøb og familiesammenføringer nået dertil, at familien ejer eller administrerer 6 velrespekterede ejendomme.
I 1924 køber Georges Dubourdieu Château Doisy-Daëne, Anden Cru classé i 1855, Barsac.
I 1976 overtager Denis Dubourdieu Château Reynon i Premières Côtes de Bordeaux fra sin svigerfar.
I 1978 overtager Pierre Dubourdieu, det fulde ansvar for Château Chantegril i Barsac efter sin svigerfar.
I 1982 køber Denis Dubourdieu de 2 ha., som senere bliver til Clos Floridène i Graves.
I 1991 køber Denis Dubourdieu Château Montalivet i Graves, som indtil da havde været drevet i et jointventure mellem faderen og den berømte vinhandler Pierre Coste.
I 2002 lejer Denis Dubourdieu Château Haura.
I 2014 køber Denis Dubourdieu Chateau Doisy Dubroca fra Lurton familien.
Læg dertil at Denis Dubourdieu var en meget populær rådgiver: I Bordeaux på bl.a. Yquem, Cheval-Blanc og Château Margaux og derudover da han toppede på mere end 80 vingårde rund omkring i Frankrig og sågar også i Japan.
I dag viderefører Denis Dubourdieu hustru Florence sammen med sønnerne Fabrice og Jean-Jacques familiens vingårde. Til sammen drejer det sig om 135 ha. i Sauternes, Graves, Cadillac og Côtes de Bordeaux og en årlig produktion i omegnen af 600.000 flasker.
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Sauternes ligger syd for Bordeaux by i regionen Graves på Garonneflodens venstrebred. Den lille biflod, Ciron's, udløb i Garonne floden skaber optimale betingelser for udvikling af ædelråd, som er afgørende for produktionen af Sauternes. Semillon, Sauvignon BLanc og Muscadelle druer angribes under de rette klimatiske betingelser af svampen Botrytis Cineria, som perforerer drueskallerne og gør fordampning mulig. Druerne skrumper og smag og sukker koncentreres. Godt 1600 ha er inkluderet i appellationen og druerne må først høstes, når de har nået et sukkerindhold på min 221 g/l i mosten. Udbyttet er gennemgående lavt pga fordampningen og vinene, som altid er søde, lagres traditionelt på små fade. Slottene i Sauternes blev klassificeret i 3 klasser i 1855 med Ch Yquem som eneste slot i topkategorien Premier Cru Supérieur.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter