Fakta
- 6 stk. 1.830,90
2023 L'Oeil du Cyclone Trousseau Vin de France ØKO
- 6 stk. 1.830,90
359,-
478,67 pr. l.
6 stk.
1.830,90
305,15 pr stk.
Spar 323,10
Beskrivelse
Det er den nu 31-årige Rémy Mabileau, der har taget over efter hans far Frédérics alt for tidlige og tragiske død i sin lille flyvemaskine over lufthavnen i Saumur i 2020.
Rémy er forankret i den samme naturlige tilgang til arbejdet i vinmarken og forvandlingen af frugten til vin i kælderen som Frédéric var, og selvom han kun nåede at arbejde skulder ved skulder med sin far i 4 år, har det helt åbenlyst været nok til, at Domænet synes i sikre hænder. Det fornemmes, både når man smager de etablerede vine, som han loyalt viderefører og så de sprællevende legesyge nyheder, som han allerede i en lind strøm tilføjer portofølgen.
Seneste skud på stammen er denne rødvin, der meget passende har fået navnet L'Oeil du Cyclone (i orkanens øje) fordi en voldsom tornado den 19. juni 2021 sugede klokketårnet på kirken i Saint-Nicolas-de-Bourgueil med sig og senere også sørgede for, at det der skulle have været den første årgang af denne vin ikke blev til noget.
Der er tale om druen Trousseau og en sélection massale (udvalgte stiklinger) fra Bénédicte og Stéphane Tissots berømte biodynamiske vingård i Arbois som Rémy i 2018 satte sammen med sin far på Les Clos Lourioux, som er en af de mange små Lieux Dits på de tuffeau-rige (porøse kalksten) på skråninger oppe bag byen.
På grund af voldsomme angreb af meldug blev høsten i 2022 heller ikke til noget, og dette er derfor præmiere ikke bare for os, men for vinen som sådan. Der var tale om manuel høst fra det lille parcel, hvorfra man kan spejde ned mod kirken, som har fået sin vejrhane tilbage, men endnu mangler sit spir. Drueklaserne er soignerede og de har fået lov til at stå kold i et par døgn inden alle stilke er fjernet hvorefter druerne i løbet af bare 6 dage er forvandlet til vin uden knusning (maceration carbonique) og uden fremmede gærstammer i en lille rustfri ståltank. Herefter har vinen fået lov til at løbe over i en anden lille tank, hvor den er modnet i 12 måneder frem mod aftapning uden klaring, filtrering og med kun lige det lille pust af svovl, der skal til, for at undgå udtalt flaskevarians.
De lokale myndigheder synes ikke, der skal plantes Trousseau i Saint-Nicolas-de-Bourgueil, og derfor kommer vinen i den mere sprællende kategori Vin de France, og med et lille vink til myndighederne oplyser Rémy bag på flaskerne, at druen er ”100% So Thrue”.
Resultatet er vildt eller måske snarere vildt charmerende. Vinen transcenderer alle forestillinger om, hvor meget aroma man pakket ind i bare 10% alkohol, og den er fløjtende ligeglad med, om vi vil kalde den rød eller rosé. Som Rémy overstadigt har formuleret det: ”Appelez-le comme vous voulez, c’est une bombe de fruit, un pétard, La canette du moment!”. Hvor den første del på dansk bliver til: ”I må kalde den hvad I vil, den er en frugtbombe, et festfyrværkeri”, mens vi ikke fundet ud af, hvorledes vi skal veksle ”La canette du moment” til dansk -:)
Vi har kun ganske få flasker og lykønsker på forhånd de få heldige, som når smage den!
Da dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og behersket anvendelse af svovl, nærmer vi os naturvinsfamilien, og derfor taler vi i Løgismose - ligesom mange andre - om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4:
Forvent diskrete naturvinskarakteristika.
Producent
Når man smager vinene fra Frédéric Mabileau forstår man til fulde den markante udmelding fra vinguruerne Jancis Robinson og Hugh Johnson, der i Den store vinbog skriver, at vinene fra Bourgueil og Saint-Nicolas-de-Bourgueil er ”helt absurd undervurderede i forhold til deres kvalitet.”
Sammen med sin kone Nathalie har Frédéric stået bag en af de mest vellykkede omlægninger fra konventionelt landbrug til bæredygtig økologisk produktion langs hele Loire-floden, og nu er de nærmest i mål med biodynamik og så ultralave mængder af svovl, at stribevis af erklærede naturvinsproducenten bliver efterladt på perronen. Og hele projektet er blevet drevet frem af det perlende gode humør, som Frédéric og Nathalie Mabileau og deres to sønner Charly og Rémy har valgt at omfavne verden med. De er bare helt nede på jorden og de skilter ikke med, at de også er superseriøse og hele tiden i arbejdstøjet.
Eller var. For nu er 4 blevet til 3. Lige før høsten i 2020 hvor alt tegnede lyst for familien Mabileau, blev de med et lammende hammerslag ramt af tragedien. Frédéric Mabileau styrtede med sin lille flyvemaskine på flyvepladsen i Saumur og døde af sine kvæstelser inden hjælpen nåede frem, og således nåede Frédéric kun at blive 53 år.
Frédéric var stjernen blandt de mange Mabileau’er i Saint-Nicolas-de-Bourgueil, og Guillaume Lapaque, den tidligere direktør for "Syndicat des vins de Bourgueil", fortæller, at han var underrettet om, at det toneangivende vinmagasin "Revue du vin de France" overvejede at give Frédéric den 3. stjerne og dermed løfte vingården op i Frankrigs absolutte elite. Denne anerkendelse er nu udsat på ubestemt tid.
Høsten i 2020 blev klaret med hjælp fra familie og de andre vinproducenter Saint-Nicolas-de-Bourgueil og i kælderen er det nu Rémy Mabileau, som skal forsøge at løfte arven efter sin far. Vi håber det lykkes således at vi også fremover kan tilbyde dejlige u-forcerede Cabernet Franc vine fra dette Domaine og nyde fornemmelsen af, at der ikke har været noget hastværk med at få vinene gjort klar, og at det bestemt heller ikke haster med at få dem nydt. Det er bare autentisk Cabernet Franc fra Loire på den allerbedste måde.
“Having visited Frédéric during harvest I have seen his dedicated approach to the picking and sorting, and I have witnessed his meticulous attention to detail first-hand. With that in mind, it is not surprising to me that he makes a range of wines of such obvious appeal. Les Rouillères is frequently delicious, bright and breezy, yet also pure and worthy of our drinking time. For more serious occasions, Eclipse offers a more potent vinous experience. Whichever cuvée you choose, however, the wines all offer top quality for their respective appellations, with pleasure aplenty in the glass”. Chris Kissack "The Winedoctor" - Marts 2017
"L'éclat de l'authentique Cabernet Franc de Loire" La Revue du vin de France #647 – Februar 2021
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter