REJSEGUIDE TIL VIN & MAD
TRE DAGES FORDYBELSESTUR TIL BOURGOGNE
Det var et par garvede piger, jeg havde fået med på en tre dages fordybelsestur til Bourgogne i april. Det blev slået fast allerede i Kastrup tidligt om morgenen, da kaffen fik følgeskab af en Gammel Dansk og jeg måtte tjekke en ekstra gang, at de ikke talte svensk, men den var god nok. 4 dygtige, danske kvindelige sommelierer, som jeg endvidere alle har haft fornøjelsen af at undervise på Vinakademiet, var klar til at stille spørgsmål, de ikke selv kendte svaret på, til at smage vine fra fad og møde nogle af de ypperste repræsentanter for Bourgogne.
EN LEGENDARISK EJENDOM OG EN NY GENERATION
Efter en glimrende frokost på Le Montrachet (læs længere nede) trillede vi til Santenay, hvor vi skulle besøge en af byens mest legendariske ejendomme, Domaine Jessiaume. Megan McClune, som er administrerende direktør på Domaine Jessiaume bød os velkommen og fik hurtigt følgeskab af vinmager William Waterkeyn. Spørgsmålene kredsede omkring domainets igangværende omlægning til økologi, tanker om svovl, gæringstemperatur, jordbund og meget andet, som William kyndigt besvarede. Man fornemmede dog også, at han ikke var tynget af generationers ufravigelig erfaring, og nysgerrighed såvel som ydmyghed prægede hans tilgang og måde at besvare spørgsmålene på.
Han hører til den nye generation af vinmagere, dem der ønsker at skubbe til grænserne og således eksperimenteres der også på Jessiaume med vine uden svovl, omend stadig på forsøgsbasis.
Vi smagte porteføljen af vine fra 2017-årgangen, som her såvel som på vores andre besøg blev omtalt som en særdeles vellykket, balanceret årgang.
Domaine Jessiaume er relativt ny i vores sortiment, og jeg var derfor særlig spændt på at smage de nye årgange og opleve hvordan, de fremstod, i forhold til vores første sending vine. Der tegnede sig et tydeligt og konsekvent billede af stilen, som bekræfter vores erfaringer med 2016- og 2015-årgangene.
Der er en rød tråd, som reflekterer elevagen (processen fra plukket drue til færdig vin) og derud over et tydeligt individuelt aftryk i vinene, som markant adskiller appellationernes personlighed.
Det er ikke forkert at definere stilen som moderne med fokus på ekspressiv frugt og bløde, runde tanniner.
Hvad der særligt lykkes for William her er, at man klart og tydeligt smager Bourgogne, men accentueringen er hans egen og afspejler hans generation.
Auxey-Duresses er feminin og nærmest sensuel med sirlig parfume og den hvide markerede sig så godt i 2017, at vi nu tilbyder både hvid og rød fra 1. Cru-marken Les Ecusseaux. Prøv dem begge og oplev en af Bourgognes oversete perler, Auxey-Duresses.
Bourgogne havde lagt solidt ud, og vi afsluttede aftenen med et besøg på Le Garaudière, hvor et selskab på 20 modne herrer tabte underkæben mens fem kvinder fortærrede tre store Côte de Boeufer og to flasker Châteauneuf-du-Pape. Nok var vi i Bourgogne, men bøfferne krævede sydfransk varme.
FORMIDABEL FROKOST I PULIGNY-MONTRACHET
Blot 10 minutter fra Domaine Jessiaume ligger det 4-stjernede hotel Le Montrcahet i byen Puligny-Montrachet, og her nød vi en fremragende frokost på ankomstdagen inden vores besøg hos Jessiaume. Efter et par timers kørsel i bil fra Géneve, var alle sultne og klar til at smage og dufte Bourgogne, og det blev hurtigt klart, at vi var kommet til det rette sted, som jeg for øvrigt havde fået anbefalet af Jan Restorff fra Søllerød Kro.
Efter et par timers kørsel i bil fra Géneve, var alle sultne og klar til at smage og dufte Bourgogne, og det blev hurtigt klart, at vi var kommet til det rette sted, som jeg for øvrigt havde fået anbefalet af Jan Restorff fra Søllerød Kro.
Restaurantlokalet er klassisk og komfortabelt med polstrede stole, dug på bordene og rå stenvægge med højt til det prægtige bjælkeloft. Udenfor kunne vi skimte den dejlige terrasse, men det var desværre for koldt og blæsende den dag, vi var forbi, til at kunne nyde den ud over synet. Det tog tid at beslutte hvad, vi skulle begrænse os til, men de uovertrufne snegle var et hit og topper endda listen over den bedste snegle-servering, jeg nogensinde har fået.
Smørret var emulgeret med hvidløg og persille til en dejlig, cremet sauce og så var der elegant lagt en sprød brødcrouton inderst i hver skal, som sugede den del af smørsaucen, sneglen ikke fik med. Den perfekt tilberedte due i brødskorpe med fyldte morkler rundede frokosten af og cementerede et kompetent køkken med den perfekte kombination af præcision i tilberedning og tilsmagning samt eminente råvarer.
De diminutive engelskkundskaber blandt personalet og de mange borde besat med lokale vinproducenter understregede, at Le Montrachet på ingen måde var en turistfælde.
Vi gav hinanden hånd på, at det ikke var sidste gang, vi besøgte Le Montrachet og næste gang uden efterfølgende vognføring. Jeg glemte at nævne, at vinkortet er fremragende med stor dybde og særdeles fornuftige priser.
Restaurantlokalet er klassisk og komfortabelt med polstrede stole, dug på bordene og rå stenvægge med højt til det prægtige bjælkeloft. Udenfor kunne vi skimte den dejlige terrasse, men det var desværre for koldt og blæsende den dag, vi var forbi, til at kunne nyde den ud over synet. Det tog tid at beslutte hvad, vi skulle begrænse os til, men de uovertrufne snegle var et hit og topper endda listen over den bedste snegle-servering, jeg nogensinde har fået.
Smørret var emulgeret med hvidløg og persille til en dejlig, cremet sauce og så var der elegant lagt en sprød brødcrouton inderst i hver skal, som sugede den del af smørsaucen, sneglen ikke fik med. Den perfekt tilberedte due i brødskorpe med fyldte morkler rundede frokosten af og cementerede et kompetent køkken med den perfekte kombination af præcision i tilberedning og tilsmagning samt eminente råvarer.
De diminutive engelskkundskaber blandt personalet og de mange borde besat med lokale vinproducenter understregede, at Le Montrachet på ingen måde var en turistfælde.
Vi gav hinanden hånd på, at det ikke var sidste gang, vi besøgte Le Montrachet og næste gang uden efterfølgende vognføring. Jeg glemte at nævne, at vinkortet er fremragende med stor dybde og særdeles fornuftige priser.
Hotel Le Montrachet
10 Place du Pasquier de la Fontaine
21190 Puligny-Montrachet
HYGGELIGT HOTEL I LEVERNOIS OG BØFFER FRA ÅBEN GRILL
Vi tilbragte to nætter på Le Parc de l’Hostellerie, som ligger lige ved siden af de 5-stjernede Relais & Chateaux Hostellerie de Levernois knap 6 km sydøst for Beaune by. På Le Parc de l’Hostellerie nød vi godt af, at vi kunne bestille vin fra vinkortet fra restauranten på Hostellerie de Levernois og nyde på den smukke gårdsplads inden, vi satte os til rette 50 meter rundt om hjørnet i den elegante Restaurant Gastronomique, som Hostellerie de Levernois’ gourmetrestaurant hedder. På anden dagen gik vi 500 meter op ad gaden til bøfhuset La Garaudière, som med den store åbne grill som centrum specialiserer sig i Côte de Boeuf fra forskellige franske kvægracer (bla. Aubrac, Salers og Charolais). Levernois kan varmt anbefales som udgangspunkt for et par vinfyldte dage i Bourgogne.
Le Parc de l'Hostellerie
Rue du Golf
21200 Levernois
La Garaudière
10 Grande Rue
21200 Levernois