Den mest optimistiske af mine vejvisere på telefonen siger 12 timer og 33 minutter, når jeg beder den om at vise vej til Alsace fra min position i yderkanten af København. Strengt taget er det jo bare en dagsrejse, hvis man er i stand til at stå tidligt op, kan skiftes lidt ved rattet og er villig til at lade sig dope undervejs med sort kaffe og chokolade. Tanken om at kaste sig ud på et roadtrip er lige nu mere forjættende end nogensinde.
Vinskribent Signe Wulff 28. april 2021 Magasin nr. 4 2021
Jeg har stadig sådan en dagsmarch i frisk erindring – og ikke mindst hvordan det føles at sætte sig til bords på et torv i en alsacisk landsby efter en dag med færgekaffe, flade madpakker og motorvejssnacks.
På sådan en aften føles Alsace som det rene Shangri-la. Når man sidder der på et torv omkranset af små, skæve bindingsværkshuse malet med farver fra den blide og milde ende af paletten på en familiedrevet restaurant, så forstår man, at det kan godt være, danskerne har patent på ordet hygge, men ikke begrebet.
Jeg kan virkelig godt lide Alsace, men det er en meget god idé lige at indstille det indre barometer på ”romantisk”, inden man kører ind i regionen. Her er bindingsværk, altankasser med lyserøde pelargonier og storkereder på tagene. Det ligner små dukkelandsbyer med huse i søde farver og brosten i gaderne. Vinmarkerne bølger frejdigt på skråningerne, og det hele er enormt gennemført og appetitligt.
En venlig sjæl fandt i 1953 på at etablere den over 150 km lange rute Route des Vins, som tager dig gennem nogle af de mest anerkendte – og også virkelig pæne – vinområder.
Der dyrkes rigtig meget vin i Alsace. Ud af hele produktionen udgøres 90 % af hvidvin. Alsace er berømt for områdets Crémanter, som man generelt ikke går galt i byen med. Endnu mere anerkendte er Riesling-vinene, som er knastørre og knivskarpe. Mange anser netop disse Rieslinger for at være de bedste i hele verden. Men alsacerne kan andet end det.
Her dyrkes også Sylvaner, Gewürtztraminer, Muscat, Auxerrois, Pinot Gris, Pinot Blanc og flere andre. Også Pinot Noir, som godt kan være lidt af en problematisk primadonna at have med at gøre for vindyrkerne. Men Pinot Noir kan godt lide Alsace, og det udarter sig ofte i nogle lette, frugtige og meget delikate rødvine. Nogle læsere tænker måske på Alsace-Pinot Noir som nogle lidt mørke roséer, men der laves også rødvin i traditionel forstand af meget høj klasse. Efter min mening er det en delikat vin, som er ret overset, hvorfor der er gode fund at gøre. Ifølge Jancis Robinson, Master of Wine og bestseller-forfatter, er det en positiv sideeffekt af klimaforandringerne: Alsace-rødvinene har fået lidt mere sul på kroppen.
APPETIT PÅ ALSACE
Og når nu vi er ved sul på kroppen, så kan man her på egnen sætte tænderne i en brændvarm tarte flambée med knasende bund, sprød bacon og bløde, karamelliserede løg. Eller hvad med en hanekylling kogt mør i Riesling – coq au riesling?
Alsacerne er i øvrigt helt med på fermenterings-trenden og har været det længe før nogen af os andre hipster-smarte danskere kom i tanker om, at det da var meget smart at salte kål og lade det gære.
Det er naturligvis choucroûte, jeg taler om. Det er en ret for folk med en sund appetit, for til surkålen hører der en flot trio af grisekød: flæsk, pølser og skinke. Hertil kogte kartofler og en fransk sennep, som river i næsen. Det lyder som en ret, der er umulig at finde vin til, men som det så tit er tilfældet, passer den lokale vin som fod i hose.
Prøv den syrerige, friske Riesling til – og bingo – der er gevinst. En dejlig ret, hvis du rammer Alsace først på sommeren, er spätzle med kantareller – en slags kort pasta med masser af æg i dejen. Spätzle betyder lille spurv, og man kan hurtigt spise som en spurv og indtage noget, der føles som ens egen vægt af denne lækre, men også ret tunge ret.
Det bugner med vildt i Vogeserne, og du kan være heldig at se vildsvin på menuen på restauranterne. Slå endelig til – det er også en disciplin, de mestrer rundt om på de små spisesteder.
Som vinrejsemål er Alsace genialt. Det er en meget gæstfri egn, som ganske enkelt er godt gearet til turister. Det betyder, at man spiser godt, uden at det er dyrt, og man bor godt, uden det koster kassen. Det samme gælder vinen. Selvfølgelig kan du finde dyre, prestige-vine, men du kommer virkelig langt og højt op i kvalitetsniveau for 10 euros flasken.
3 AKTIVITETER MED GASTRONOMISK FORTEGN
1. ROUTE DES VINS PÅ CYKEL
Hvis du opholder dig i Alsace over længere tid, kan du bruge en dag på at cykle gennem vinmarkerne på en del af Route des Vins. Der er mange, der lejer cykler ud og har sørget for at trykke kort til cyklisterne med de bedste ruter. Hold picnic i grøftekanten med udsigt over markerne, tag et glas vin til frokost og nyd, at du ikke skal ind bag et rat i bilen. Læn dig tilbage og tag en lur i græsset. Det er en tour de France, der er til at forstå.
2. VINFESTER
Der afholdes virkelig mange vinfester i Alsace, og det kan være virkelig sjovt at være med til. Prøv at ramme en af dem, hvis du øjner muligheden og glæd dig til en oplevelse i bedste franske glad vanvid-stil. Du vil se folk klædt ud som Bacchus, du vil se Crémantpropperne springe og blive udsat for masser af smagsprøver fra både vinkældre og lokale køkkener.
3. STRASBOURG
Det kan godt være navnet Strasbourg smager lidt af tørt EUbureaukrati, men intet kunne være længere fra sandheden. Strasbourg er charmerende på højt niveau og bør bestemt besøges. Tag forbi La Grande Île, der domineres af den over 1000 år gamle gotiske katedral Notre Dame de Strasbourg, der med sin facade i røde sten er et spektakulært monument.
Hop på en båd og sejl rundt om La Grande Île og snyd endelig ikke dig selv for en tur ind i Quartier de la Petite France, som er på Unescos liste over verdensarv. Her får du bindingsværk for alle pengene, og her er mange restauranter. Du er nødt til at smage den typiske simreret Baeckeoffe, der indeholder både lam, okse, kalv og gris – sidstnævnte oftest som bacon, men indimellem også som tæer.