REJSEGUIDE TIL VIN & MAD
PARIS PÅ GLAS
Paris behøver ingen nærmere intro. Det gør fænomenet vinbar heller ikke – dem har vi masser af herhjemme efterhånden. Også dem, som serverer naturvin.
Faktisk er der nogen, der siger, at koncentrationen af naturvinsbarer i København kun finder sit sidestykke i Paris. Men selv om vi kan få både barerne og vinen herhjemme, er der stadig en magi over Paris, som ikke kan erstattes.
Det er noget med duftene og lydene. Blandingen af benzinos, Chanel-parfume og filterløse cigaretter tilsat lyden af hidsige scootere, utålmodig dytten fra biler i kø, franske gloser, der smelter som smør i øregangene. Og lykken ved at slå sig ned i det vidunderlige kaos på en bar og bestille det første glas vin efter en lang rejse.
Man kan få sig et glas vin mange steder. Går man efter naturvin, er især det 11. arrondissement fuld af små, snedige steder, hvor stemningen er uformel og daset, men stadig naturligvis chik. Så er der alle caféerne og bistroerne, hvor man også altid kan slå sig ned og få ”un verre” – altså et glas. Jeg kan dog allerbedst lide at gå ind på en bar tabac, altså den slags bar, hvor der også er et tobaks- og avis-udsalg, oftest i zinkdiskens ene ende. Du kan kende den på det røde skilt, der hænger ud fra facaden og bogstaverne skrevet nedad:
T – A – B – A – C.
Finder du sådan én, er man næsten også garanteret noget autenticitet, som ellers godt kan være en sjælden vare i en international storby. Her kommer bloggerne sandsynligvis ikke, men det gør ham den gamle slidte med cigaretten i flaben og den lille hund med underbid – begge har været stamkunder i årevis.
Her kommer håndværkerne fra kvarteret på vej fra arbejde for at få en apéro og den unge pige, som slår sig ned med sin roman, og bliver siddende kapitel efter kapitel over et enkelt glas, mens hun trækker på smilebåndet over sin bog. Sådan et sted er det bedste at people-watche.
PÅ VINKORTET
På langt de fleste steder er der altid en håndfuld vinklassikere. Man kan så sikkert som amen i kirken få et glas champagne eller en crémant fra eksempelvis Alsace. Sådan en mousserende fra Alsace skal man bestemt ikke kimse ad. Tit er den venlig, indbydende og skøn som aperitif med sine milde aromaer og bløde bobler.
Der vil næsten også altid være en husets Chardonnay, typisk fra Languedoc og en Sauvignon Blanc fra en mindre kendt Loireappellation end Sancerre. Som regel er der fuld gevinst med sådan en lidt ukendt vin i glasset. Bare fordi man ikke har hørt om den, kan den jo godt være fantastisk. Vil man gerne have det klassisk og kendt, så er der uden undtagelse (baseret på egen empiri) altid en Chablis og en Sancerre.
Er man til rødvin, kan man også roligt gå efter husets vin, som jeg tit synes, er en blød, frugtig og sødmefuld Côtes-du-Rhône. Det går man aldrig galt i byen med, men jeg spørger faktisk altid efter en Cabernet Franc fra Loire-dalen. Mange steder har den vintype. Spørg efter en vin fra eksempelvis Borgueil eller en lignende stil. Så skal du bare se løjer. Vinene fra Bourgueil hører til franskmændenes bedst bevarede hemmeligheder. De bløde Cabernet Franc-vine er af høj kvalitet, men kommer sjældent ud over de franske grænser. Så when in France: Slå dig ned ved cafébordet og drik den kølige, lette rødvin og lad dig fortrylle af dens charmerende fløjlsbløde facon.
GODE GASTRONOMISKE ADRESSER
GALERIES LAFAYETTE
Kæmpe stormagasin ved Garnier-operaen med alt inden for mad og vin. Der er mange spisesteder, macaron-udsalg, isbarer med håndlavet is, kolonial og køkkengrej i lange baner og en vinafdeling, der får dig til at tabe både næse og mund (og potentielt hele din opsparing).
VINHANDEL
Caviste Legrand filles & fils er en vanvittig smuk forretning beliggende i Galerie Vivienne i det 2. arrondissement, Rue de la Banque 1. Man kan købe vin med hjem eller drikke et glas på stedet. Gør som du vil, men gå ikke glip af denne adresse.
KOGEBOGS-BOGHANDEL
En boghandel udelukkende med kogebøger? Mais oui – og ikke kun bøger på fransk. Butikken hedder Librairie Gourmande og ligger på Rue Montmartre 92 i Paris’ 2. arrondissement.
GODE MADGADER
Rue de Lévis i det 17. arrondissement, Rue Mouffetard i det 5. og Rue Montorgueuil i det 1.-2. har alle masser af specialbutikker, caféer og restauranter, og det er faktisk svært at komme sulten herfra.
FØDEVAREMARKEDER
Der er mange fødevaremarkeder rundt omkring i Paris hele ugen. Det giver en dejlig fredelig stemning af landsby midt i metropolen, og hvis man ellers har et køkken til rådighed under sit ophold, så findes der ikke noget bedre end at shoppe mad på de her markeder. Markedet tirsdag og fredag på Boulevard Raspail i det 6. arrondissement er legendarisk og fortryllende for alle madinteresserede. Her er også marked om søndagen, og den dag er alle varer økologiske.
NYTTIGE GLOSER TIL VINBAREN
GLOU GLOU
Direkte oversat ”glug, glug”. Et udtryk, der bruges om vine, som er lige til at hælde ned i løgnhalsen eller som det hedder mere elegant på fransk ”facile à boire” – altså let at drikke.
TCHIN-TCHIN
Endnu et lyd-ord: nemlig den spinkle lyd af vinglas, der mødes til skål. En mere uformel udgave af det korrekte ”À votre santé”.
PÉT-NAT
Forkortelse for “Pétillant naturel” – altså en mousserende vin i natur-udgave.
APÉRO
Forkortelse for apéritif. Både absinth og pastis er på vej tilbage som populær apéro, så hvis du vil være med på noderne, så snup den mælkede, lakridsede drink inden middag. Franskmændene kommer nogle gange et skud myntesaftevand i, så pastissen bliver grøn, og så skifter den navn til ”perroquet”, hvilket betyder papegøje.
AU NATUREL
I løbet af det sidste årti har utallige naturvinsbarer åbnet deres døre over hele Paris – også ud over grænserne til det 11. arrondissement, som siges at have flere "naturlige" adresser end hele New York. Man kan ret hurtigt afkode, om man er gået ind på en naturvinsbar. For det første vil man sikkert genkende hipster-looket fra visse københavnske bydele, og derudover kan man se på etiketterne på vinene, at baren er blevet norm-stormet. Glem alt om etiketter med afbildninger af slotte og klassiske skrifttyper. Her er vi mere ude i noget håndskrevet med design-inspiration fra pop-art eller tatoveringer. Septime La Cave på Rue Basfroi 3 i det 11. er et populært sted inden for genren ligesom Frenchie Bar à vin i Rue du Nil 9 i det 2. er et besøg værd, hvis du er med på den naturlige bølge.
TAKT OG TONE
Parisere har ry for at være uforskammede over for turister, og når man tænker over, at Paris forventer 33 millioner besøgende i år, kan man på en måde godt forstå den momentane metaltræthed. Her er et par små tricks, der måske (jeg lover ikke noget) kan hjælpe lidt med den gode stemning.
SPØRG OM RÅD
Spørg vintjeneren om hans/hendes bedste forslag til et glas. Det åbner op for samtalen, og måske ender du med at finde en ny favorit-vin, du aldrig selv var kommet på at bestille.
SLÅ DIG NED VED ZINKEN
Hvis du sætter dig i baren, betaler du mindre for din vin. Men det er ikke derfor, du skal sætte dig her. Det skal være for at lappe stemningen i dig og falde i snak med mennesket bag zinkdisken. Det ender tit med at være virkelig hyggeligt.
UDVIS GENERØSITET
Drikkepenge til tjeneren er sådan set inkluderet i regningen, men det er stadig god stil at lægge en mønt – især hvis du synes, servicen har været god.
TAL FRANSK – OGSÅ SELV OM DU IKKE KAN
Selvom du ikke taler fransk, er det en god idé lige at læse op på det mest basale. Med et 'bonjour' hist og et 's'il vous plaît' pist er du langt. Vil du gerne tale engelsk, så spørg høfligt: ”Parlez-vous-anglais?”, inden du overdænger den sagesløse franskmand med engelske gloser. De fleste kan sagtens og vil gerne, hvis bare de bliver spurgt først.