De sidste 10-15 år er roséens popularitet bare vokset og vokset. Hvert år når man lige at tænke, at nu må roséen da have nået toppen og salgskurven begynde at flade lidt ud. Men nej. Så kommer endnu en analyse, der fortæller, at salget af rosé herhjemme er steget med mange hundrede procent over de sidste år. Populariteten og det deraf følgende salg er tilsyneladende stadig på en himmelflugt. Og det gælder ikke kun herhjemme, men i hele den del af verden, hvor der drikkes vin.
Vinskribent Signe Wulff 1. april 2022 Magasin nr. 1 2022
I roséens vugge, Provence, er der også fortsat gang i den, selv om rosé ikke er et nyt fænomen her. Man ved, at romerne lavede en lys vin af blå druer for omkring 2500 år siden, men den betragtelige alder til trods, bliver roséen også ved med at overraske i det sydfranske. Lige nu taler de lokale om ”Hollywood en Provence verte” – Hollywood i det grønne Provence – fordi der er så mange kendisser, der investerer i vinejendomme.
Brad Pitt og Angelina Jolie er efterhånden en gammel historie. De købte Château Miraval tilbage i 2008 og var dermed first movers. Men siden har andre fulgt i det lyserøde vinspor. For et års tid siden kunne man følge med i George Clooneys køb af Domaine du Canadel, hvor filmstjernen vil lave rosé fra sine 4 hektar. I øvrigt med hjælp fra Laurence Berlemont, som også har hjulpet ’Brangelina’ på Miraval i sin tid. George Clooney udtaler i øvrigt, at det er dejligt at være tæt på kollegaen og vennen Brad Pitt, som bor kun omkring 20 km væk.
Manuskriptforfatteren bag Star Wars-filmene, George Lucas er heller ikke langt væk fra Clooney. I 2017 købte han det smukke Château Margüi og gjorde det til en del af Skywalker Vineyards, som også omfatter et vinslot i Umbrien. Den engelske filmmager Ridley Scott har også meldt sig under rosé-fanerne med sit køb af Mas des Infermières i Oppède-le-Vieux, hvor han laver bee friendly rosévin på sine 20 hektar. På det anerkendte cru classé-slot Château Roseline er det ikke Hollywood, der regerer, men derimod den australske popsanger Kylie Minogue. Hun har med ekspertise fra Château Roselines ejer Aurélie Bertin udviklet sin helt egen rosé, som lanceres foråret 2022 under navnet ”Kylie”. Er du på de provencalske kanter, er det i øvrigt oplagt at lægge vejen forbi Château Roseline efter en flaske Kylie eller for at besøge kapellet, hvor den hellige Roseline ligger begravet, og som er udsmykket af Marc Chagall. Eller bare fordi vingården ligger smukt omgivet af vinstokke plantet i rød jord.
Der var engang, hvor roséen var noget, kun provencalerne drak, og som nogle få turister holdt af, når de var på ferie. Dengang grinede vinanmelderne og hånede den lyserøde vin og sagde, den kun var for kvindfolk. Det er svært at blive ved med at påstå, når roséen åbenbart appellerer så stærkt til machomænd som Clooney og Pitt. Hollywood og machomænd eller ej. Roséen er kommet for at blive og har sin berettigelse.
Det er vigtigt at være kræsen med sin rosé. Man skal ikke lade sig nøje, når det kommer til den lyserøde vin, for roséen er en kunstart. Men også en kunstart, der bliver udført med vekslende held og vekslende kærlighed. Styr uden om de kommercielle flasker og gå efter mindre producenter, som også synes, roséen skal tages alvorligt. Som laver den friske, saftige og lette vin, fordi de elsker den, for dét den er – og ikke fordi det er en nem måde at tjene penge på lige nu.
Finder man en kvalitetsrosé, har man til gengæld en vin, som egner sig til lange, lyse nætter på terrassen, til lette sommerretter, skaldyr, fisk og kylling. Den er som skræddersyet til det vegetariske køkken og kan sagtens gå hele middelhavskøkkenet rundt og matche både grillede grøntsager og powerfulde krydderier. Til trods for sit sarte, lyserøde ydre kan den gode rosé stå model til det meste. Roséen kræver heller ikke vinkælder og dekantering og uendelig megen snak. Der er ikke så meget pjat med roséen. Den skal drikkes ung, og den eneste læresætning, den prædiker, er nydelse nu og her.
ROSÉ I MASSEVIS
De pinke dråber kan sagtens nydes året rundt, og det er der flere og flere, som gør.
Dyk ned i vores fantastiske udvalg af fristende rosévine.
Det kræver blå druer at lave rosé. Frugtkødet, hvor mosten sidder i druer, er med ganske få undtagelser altid lyst, og ved direkte presning af druerne efter høst vil både blå og grønne druer give en hvid most.