Fakta
- 6 stk. 888,-
2021 Riesling Kabinett Brauneberger Juffer
- 6 stk. 888,-
185,-
246,67 pr. l.
6 stk.
888,-
148,- pr stk.
Spar 222,-
Anbefalinger
Falstaff Magazin
89+
Ulrich Sautter - November 2022
Beskrivelse
Paulinshof er en af de 15 weinguter der er så heldige at have vinstokke på Brauneberger Juffer, der sammen med Bernkasteler Doktor, Erdener Prälat, Piesporter Goldtröpfchen og Wehlener Sonnenuhr angiveligt tilhører den fornemste håndfuld historiske skråninger langs Mosel-floden. 31 ha. med ekstremt stejl klippe på en knap 2 km. lang sydligt eksponeret strækning hvor strålerne fra Mosel-flodens spejl på den nøgne skiffer under vinstokkene bidrager til opvarmningen. Således var det her man i august 1998 målte 41,2°C. Den højeste temperatur, der nogensinde er registreret i Tyskland!
Herfra producerer Paulinshof, når vejrguderne er med på ideen, hele spektret fra Kabinett til Trockenbeerenauslese, men i en årrække er det meste i Kabinett og Spätlese kategorierne blevet forvandlet til families prisvindende Trocken vine. Imidlertid mærker Klaus og Christa Jüngling også at interessen for de liflige ikke alt for søde Kabinett nærmest er eksploderet, og derfor begaver de os nu også (igen) med denne Riesling Brauneberger Juffer Kabinett, der skiller sig ud fra mængden, ved at gærcellerne har fået lov til at feste lidt mere igennem, så alkoholprocenten er krøbet op på 10%, samtidigt med at restsukkeret er nede på 30 g. hvilket placerer vinen midt i den kategori, som tyskerne både kalder feinherb og lieblich.
Christa Jüngling formulerer det meget underfundigt: "Det kan godt være, at forbrugerne er blevet vænnet til at efterspørge tørre vine, men når det kommer til stykket, er begejstringen størst, når frugten får lov til at blive løftet op i stratosfæren af en lille smule sødme."
Her er masse af moden citrus og nedenunder lidt flintet røg bliver mandarin, fersken og pære omsværmet af timian og andre urter. En dejlig saftig Riesling med et livligt legesygt syrespil, som dæmper fornemmelsen af sødme. En vidunderlig aperitif, men også en vin som virkelig sparker døren ind til det salte køkken. Prøv den også til en gang friske let saltede grøntsager dyppet i beignetdej med hvede øl og friteret i ny olivenolie. Eller oplev den som en lydhør kavaler til de japanske grøntsagspandekager som bestilles alt for sjældent på grund af navnet Okonomiyaki.
Producent
Navnet Paulinshof kan føres helt tilbage til 936, og er knyttet til Saint Pauls kirken i Trier, der dengang ejede enorme områder langs Mosel-floden. Springer vi godt 1.000 år frem i tiden, knyttes navnet til Klaus og Christa Jungling, som overtog Weingut Paulinshof i 1969. Efter et langt og sejt træk tilhører de i dag flokken af producenter, som kappes om at blive talt med blandt de bedste i Mosel.
Og det bedste er at Klaus og Christas søn Oliver, som nu har været på banen i nogle år, har vist sig at være et naturtalent, som uden at udstille faderen formår at tilføre vinene en ekstra spændstighed og dynamik, som har fået både Falstaff, Eichelmann og Der Feinschmecker til at gribe fat i superlativerne. For eksempel skrev Falstaff i november 2022 at ”Oliver Jüngling weiß das formidable Lagenpotential in dichte und mineralisch geprägte Rieslinge umzusetzen, denen es auch nicht an Würze und Eleganz fehlt und die hervorragend reifen können.”
Fra en start med bare 2 ha. er det med tiden lykkedes for Klaus og Christa at købe nogle af de bedst beliggende vinmarker i det centrale Mosel. Heriblandt parceller på Kestener Paulinshofberger, Brauneberger Juffer, Brauneberger Juffer-Sonnenuhr og ikke mindst Brauneberger Kammer, som i dag er i familiens fornemme ”Alleinbesitz”. Således er der efterhånden tale om næsten 8 ha. på stejle kalkrige skråninger, hvor udbyttet aldrig er gavmildt, og dertil et par mindre prominente, men mere gavmilde ha., som leverer broderparten af frugten til familiens Gutsweine.
Klaus Jungling kaldes i dag for en pioner, som satsede på og lykkedes med at producere tørre vine, da den globale opvarmning ramte Mosel og sænkede det ellers tårnhøje syreindhold i Riesling druerne. Klaus Junglings genistreg var, at han fortolkede begrebet Trocken, så vinene ikke nødvendigvis skulle være tørre i fransk forstand, det vil sige med 1-2g. restsukker, men derimod gerne måtte komme med 4-8g. restsukker. Blot der var tilstrækkeligt med syre til stede, således at oplevelsen forblev tør, velafbalanceret og aldrig snerpende.
Weingut Paulinshof producerer således i dag en meget tilfredsstillende serie af Riesling vine funderet på det halvtørre og især det helt tørre udtryk. Ca. 75.000 flasker bliver det til fordelt på op til 25 forskellige vine, når høståret tillader produktionen af de ædelt søde vine. Og over hele linjen er der tale om friske fint balancerede vine, som alle rummer fortællingen om deres terroir og den elegance og finesse, som god Riesling gerne skulle handle om.
Weingut Paulinshof leverede de første tørre tyske vine til Løgismoses sortiment. Klaus og Christa Jungling har således været en del af Løgismose familien siden efteråret 2006. Du finder det aktuelle sortiment her.
Oprindelse
Region
Mosel er en af Tysklands nordligste vinregioner. Den centrerer sig om floderne Mosel, Saar og Ruwer og er landets tredje største vinregion ift volumen af vin produceret. Det kølige kontinentale klima gør det svært at modne druer, og de bedste marker er placeret på skråninger ned mod floderne. Jordbunden er her endvidere rig på skiffer, som oplagrer varme om dagen og afgiver det om dagen. Hoveddruen er ubetinget Riesling, men der er også store beplantninger af Müller-Thürgau. Producenterne i Mosel har i mange år været flittige til at anvende prädikatssystemet i den tyske vinlov, og stort set alle vinene har historisk været balanceret af restsødme. I dag ses i stigende grad tørre vine, hvilket sædvanligvis er angivet med ordet "trocken" på etiketten.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter