Fakta
- 6 stk. 4.200,-
2021 Piemonte Chardonnay Lidia
- 6 stk. 4.200,-
875,-
1.166,67 pr. l.
6 stk.
4.200,-
700,- pr stk.
Spar 1.050,-
Beskrivelse
Der er tale om frugt fra 1,5 ha. med i gennemsnit 45 år gamle vinstokke, der står med rødderne i sandet næringsfattig jord i 450-550 meters højde. Og lige siden Giorgio Rivetti købte "udsigten", har der været tale om Sustainable Farming, hvilket vil sige, at de bæredygtige principper med fravalg af såvel herbicider som pesticider har været på dagsordenen lige siden starten, og i disse år er Spinetta i færd med at få papir på de økologiske principper.
Høsten er manuel med transport i små plastikkasser de 10 km. ned til vingården udenfor Castagnole delle Lanze, hvor klaserne soigneres inden alle stilke fjernes forud for presningen. Mosten får lov til at sætte sig koldt (bundfælde) inden den forvandles til vin ved lav temperatur uden fremmede gærstammer direkte i brugte franske fade. Den alkoholiske gæring får lov til at glide over i den malolaktiske, og vinen modner 20 måneder frem mod aftapningen på flaske, og derpå endnu 6 måneder inden frigivelsen til salg.
Det er en vin som Georgio Rivetti selv prøver at indkapsle med ordene ”Overraskende, elegant og mineralsk”. Her må vi sige, at den første overraskelse vist nok har lagt sig al den stund, at vinen er blevet produceret siden 1993, og frem for ”elegant” vil vi meget hellere kalde vinen for ”imponerende”. Under alle omstændigheder er der tale om en vin, der er skabt med stor respekt for og kærlighed til de burgundiske forbilleder fra de gyldne skråninger omkring Meursault, Puligny- og Chassagne Montrachet.
En eksotisk, parfumeret, cremet nærmest overvældende Chardonnay hvor røde æbler, gule blommer og grøn papaya spiller smukt sammen med de milde krydderier og de ristede hasselnødder fra fadlagringen. Hvis vi skal prøve at forstå, hvad Georgio Rivetti mener med ”overraskende” må det være den ganske markante syre, som fornemt sikrer, at det hele ikke vælter, samtidig med at den begaver vinen med en fint vedholdende eftersmag.
I 1990'erne kørte Rivetti-brødrene rundt i Barbaresco og Barolo og drømte om at købe jord på nogle af de berømte skråninger, men der var ikke meget af det rigtig sjove, der kom til salg, og det, der gjorde, var dengang udenfor deres økonomiske rækkevidde. I stedet besluttede de at forfølge Giorgio Rivettis drøm om at lege med Chardonnay og Sauvignon Blanc og købte 3 højtbeliggende allerede tilplantede ha. oppe bag flækken Mango, hvorfra der var/er den dejligste udsigt ned mod Treiso og ind over grænsen til det forjættede Barbaresco-land. Denne Chardonnay, der er opkaldt efter Rivetti-brødrenes mor og blev produceret 1. gang i 1993, er således en reminiscens fra opsparingsperioden før det hele eksploderede.
Producent
Giorgio Rivettis nærmest magiske trylleri først med Moscato, siden med Barbera og nu også med Nebbiolo og Sangiovese har taget verden med storm.
Giorgio producerer aromatiske, frodige og koncentrerede vine, der skaber umiddelbar begejstring straks de frigives til salg. Men det er også vine, der på forunderlig vis belønner dem, som vælger at vente på de ekstra dimensioner og de mere subtile aromaer, som flaskemodningen til overflod bringer til La Spinetta's røde topvine.
Det er næsten for godt til at være sandt, men anmeldelserne i den internationale presse har dokumenteret det gang på gang, og det er ganske vist: La Spinetta er i dag placeret helt oppe i toppen af hierarkiet ikke bare i Piemonte, men i hele Italien.
Rejsen mod tinderne begyndte i 1977 da Giuseppe og Lidia Rivetti producere de første 7.000 flasker Moscato d'Asti fra vinmarkerne på toppen af bakken La Spinetta. Vinen som i dag hedder Bricco Quaglia satte nye standarter for, hvor forfriskende en sød vin kunne være, og den dannede grundlaget for de lykkelige investeringer, som senere fulgte.
- I 1985 så markedet de første røde Barbera vine fra Asti.
- I 1989 fulgte Le Pin på Nebbiolo, Barbera og Cabernet Sauvignon, som et blændende eksempel på, hvad man kunne levere i den mere rummelige Langhe appellation.
- I 1995 kom så den første Barbaresco med det nu legendariske næsehornslignende væsen på etiketten, og siden er det gået stærkt.
- I 2000 blev der tilkøbt 8 interessante ha. i Barolo.
- I 2001 fulgte nærmest ved en tilfældighed 65 ha. med vinstokke og olivenlunde i Toscana.
- I 2011 blev det interessante Piemonte baserede Vermouth, Liquori og ikke mindst Spumantehus Contratto indlemmet i familien.
- 2018 blev nogle hektar erhvervet i bakkerne nede omkring Tortona i det allersydligste Piemonte med den unikke genopstandne druen Timorasso.
I de senere år har Spinetta ved at tilbageholde en del af Barolo og Barbaresco-produktionen, ved at tappe særlige Riserva udgaver på magnum flasker og ved at tilbyde pakning i særlige OWC-trækasser (Original Wood Casas) formået at bevæge sig ind i det såkaldte Fine Wine-univers, der oprindeligt var et fransk fænomen centeret omkring Bordeaux og Bourgogne.
La Spinetta spurtede således fantastiske 194 pladser frem på Liv-Ex listen i 2021, og tronede pludselig som nr. 8 i Italien og nr. 40 i det hele taget på listen over denne verdens mest interessante og efterspurgte vinhuse. En position som de ikke helt kunne forsvare i 2022, men alligevel…
Alt i alt er La Spinetta historien om en helt fantastisk rejse frem mod flere end 150 ha. med egne vinmarker, produktion af en bred vifte af appellerende vine fra 4 forskellige platforme, som nu til sammen begaver markedet med mere end 700.000 bæredygtigt og/eller økologisk producerede flasker om året.
I Løgismose lagde vi fra land med de mousserende vine fra Contratto i efteråret 2011. Siden fulgte først de øvrige vine fra Piemonte og til sidst også vinene fra Toscana, og i dag bestræber vi os på at føre et af de bredeste og dybeste udvalg af vine fra La Spinetta. Se det aktuelle sortiment her
Oprindelse
Region
Piemonte ligger i Nordvestitalien og er en af landets mest prestigefyldte vinregioner. Vinmarkerne ligger mellem Alperne i nordvest og Apenninerne i sydøst, og regionen udmærker sig ved at være domineret af lokale sorter som f.eks. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis og Cortese. Klimaet er gennemgående kontinentalt men præget af nærheden til bjerge, som begrænser nedbørsmængden. Stilmæssigt produceres en bred vifte af typer fra de tanninrige og længelevende vine fra Barolo, de saftige og friske Barbera vine, de lette hvidvine på Arneis og Cortese samt de søde, mousserende fra Asti på Moscato. En stor del af vinene i regionen produceres indenfor DOC og DOCG reglerne.Distrikt
Langhe er en bakket under-region i Piemonte i det nordvestlige Italien. Indenfor Langhe ligger flere kendte distrikter som Barolo og Barbaresco, og Langhe DOC bruges primært til vine, der produceres enten udenfor disse distrikter eller som af forskellige årsager ikke møder produktionskriterierne. Det kan feks være en særlig sammensætning af druer eller anvendelse af druesorter, der ikke er tilladte indenfor distrikterne. Både hvid, rød og rosévin produceres . Indenfor de hvide kan særligt Chardonnay fremhæves som succesfuld, mens det for de røde i højere grad er blanding af de forskellige blå druer i Piemonte som Barbera, Dolcetto og Nebbiolo, der praktiseres.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter