ANSVARLIGHED
SMAGEN AF FRIHED
De bedste og mest velsmagende fødevarer skabes i tæt samspil med naturen. Dyr hører nu engang til i det fri og med god plads til at udfolde deres naturlige adfærd. I Løgismose arbejder vi for, at alle vores produkter skal afspejle den holdning.
SMAGEN AF FRIHED PÅ MÆLKEN I NETTO
Det var i forbindelse med lanceringen af vores mælkeserie med fokus på både dyrevelfærd, naturen og den gode smag i 2016, at vi også lancerede vores egen mærkning Smagen af frihed. Dengang fandtes det statslige dyrevelfærdsmærke med de 1-3 hjerter ikke, og det var derfor en større jungle at finde frem til produkter med god dyrevelfærd.
Dengang såvel som i dag opfylder alle produkter i Løgismoses økologiske mejeriserie samt Løgismose kyllingen under vores mærkning Smagen af frihed Dyrenes Beskyttelses krav til god dyrevelfærd. Du finder desuden Smagen af frihed-mærket på produkter, hvor vi anvender kød, mælk eller æg fra fritgående dyr.
EN TRIST UDVIKLING
I den ideelle verden fandtes disse mærkninger slet ikke. Tværtimod skulle der være et lovpligtigt mærke der hed ”Smagen af Ufrihed”, som mærkede alle de fødevarer, hvor dyrene blev budt et uværdigt liv. Hvor dyrene ikke kom ud i det fri, hvor de ikke kunne bevæge sig, og hvor de altid fik det ringeste foder. Men meget er vendt på hovedet i den moderne fødevareproduktion, og dyrene presses til det yderste.
2/3 KOMMER ALDRIG UDENFOR
Gennem de seneste 20 år er den danske bestand af malkekvæg reduceret med 7%. I samme periode er den årlige mælkeproduktion steget med 25%. Med andre ord presses den enkelte ko til at producere stadig mere mælk. Kun ca. 30% af de danske malkekøer kommer på græs (i 2003 var det tal ca. 75 %). Det gælder blandt andet Løgismose malkekøer, der græsser på marken i sommerhalvåret, går frit omkring i stalden om vinteren, som har ekstra god plads ved ædepladsen og kobørster til fri afbenyttelse. Alt sammen noget, der er med til at øge dyrenes velvære – og i sidste ende smagen i den mælk, du drikker.
DET ER IKKE BEDRE AT VÆRE KYLLING
Også hvad angår produktionen af kyllinger ser vi en lignende trist tendens til at effektivisere. Vi producerer 120 mio. kyllinger herhjemme om året, og andelen af hurtigt voksende kyllinger (også kaldet turbokyllinger) udgør til stadighed 98% af kyllingeproduktionen på trods af megen omtale om det miserable kyllingeliv.
30 KYLLINGER PR. KVM (!)
Det betyder, at hovedparten af danske kyllinger lever, men intet liv har, i en lukket stald med 20-30 kyllinger pr. kvm og op til 60.000 kyllinger under samme tag, uden hvilepladser, dagslys eller mulighed for at komme ud i det fri og udleve deres naturlig adfærd. Heldigvis lever kyllinger kun 32-36 dage, når de vokser rigtig hurtigt. Nej, her bør egentlig ikke være plads til spøg. Det er en trist udvikling.
VÆLG KYLLING, DER HAR LEVET LIVET
Derfor kan vi kun opfordre alle forbrugere til at vælge mejeriprodukter og kylling mærket med Smagen af frihed og Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse. F.eks. Løgismose kyllingen, der lever min. 81 dage, før den slagtes, i fuldkommen frihed i skovene i Pyrenæerne året rundt, og som blot sover under tag for at undgå ræven og andre rovdyr, når mørket falder på. Prøv selv – vi tør godt påstå, at du kan smage forskel på en kylling, der kun har levet og en kylling, der har levet livet.
Læs mere om Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse.
Læs mere om Løgismose kyllingen.