Fakta
- 1 stk. 699,-
Chablis Les Fourneaux 1. Cru Magnum 150cl. - ØKO
- 1 stk. 699,-
998,-
665,33 pr. l.
1 stk.
699,-
Spar 299,-
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
92
Jasper Morris - Juni 2024
Vinous by Antonio Galloni
90
Neal Martin - Juni 2024
Beskrivelse
Jean-Pierre, Corinne og Eve Grossot, som har ændret domænenavnet til Famille Grossot og givet flaskerne en koloristisk overhaling, har 14 ha. i den generiske Chablis-appellation, som bliver forvandlet til en vin, som år efter år fremhæves som en af de allerbedste af et enigt anmelderkorps. Der er derfor al mulig grund til at forvente noget særligt fra familiens Premier Cru vine, og det herlige er, at vinene indfrier alle fair forventninger, samtidig med at de er økologiske og veganske.
Godt 3 ha. har familien med små parceller på Premier Cru markerne Vaucoupin, Mont de Milieu, Côte de Troëmes, Fourchaume og dertil kommer så knap 1 ha. på les Fourneaux, som leverer frugten til denne vin. Der er tale om en samlet sydvendt parcel klos op ad domænet hvor vinstokkene, der er sat i 1990, står i den karakteristiske Kimmeridgian jord rig på kalkstens mergel med spor af fossiler i jordoverfladen.
Høsten er manuel med en soignering af klaserne både i vinmarken og nede på vingården før alle stilke fjernes og druerne ryger op i den vandrette pneumatisk presse hvor der kun presses til 60% for at undgå uønskede bitre elementer. Mosten får lov til at dekantere i op til et døgn forud for gæringen ved lav temperatur i rustfrit stål uden fremmede gærstammer. Herefter modner 25% af vinen i et par brugte demi-muids (600 liters fade), mens resten forbliver i tanken. Der opereres med fuld malolaktisk forgæring og efter 6 måneder forenes de 2 vine i tanken hvorefter den modner videre i yderligere 10 måneder frem mod en skånsom tangentiel (keramisk) filtrering og aftapningen på flaske i forsommeren 2024.
En dejlig rund og gavmild Chablis hvor de 6 måneder i de brugte fade tydeligt fornemmes. Medium fyldig, aromatisk med fersken, mirabeller og æbler og frem for alt masser af moden citrus, der går hånd i hånd med salt mineralitet frem mod den rene og flotte finish.
“Frost came again – all the normal buds were frosted but all the opposing buds were fertile and we recovered just about everything. Not the volume to have VCI but happy – about 45 hl/ha. The vintage has got a nice freshness and was also a vintage where the fermentations – some – were a little slower. That’s the local, natural, yeast for you – but a year with many fewer treatments and no real pressure from the maladies. Not all are bottled at this stage…” Eve Grossot til Bill Nanson fra Burgundy Report ifm. hans smagning af vinene i januar 2024.
Bemærk at fotografen endnu ikke har skudt den smukke magnumflaske. Derfor billede af den almindelige 75cl. flaske.
Producent
Corinne og Jean-Pierre Grossot og deres datter Eve, som kom hjem til gården i 2010, repræsenterer tredje og fjerde generation på Domaine Grossot, som de sidste 20 år har været en darling i La Revue du vin de France, og der er da også blandt anmelderne bred enighed om, at Grosset tilhører eliten i Chablis appellationen.
Vingården ligger lige udenfor landsbyen Fleys og nedenfor den berømte Premier Cru Vaucoupins, og her kultiverer familien en række små parceller med vinstokke i alderen fra 5-50 år. To tredjedele ligger i Chablis AOC og en tredjedel ligger på forskellige Premier Crus skråninger og tilsammen bliver det til 18 ha.
Jean-Pierre sigter udelukkende efter kvalitet og ambitionen er at eksponere de mineralske kvaliteter i den Kimmeridgian rige jordbund og skabe rige, rene, frugt fokuserede Chablis vine med livgivende syre. Druerne er håndhøstet og de presses forsigtigt i en vandret pneumatisk presse for at sikre optimal udvinding af smags- og aromastoffer, og mosten gærer efter dekantering ved lave temperaturer i rustfri ståltanke uden fremmede gærstammer. Alle vine gennemgår malolaktisk gæring og modner herefter sur Lie i tankene i 12-20 måneder inden de eventuelt klares, filtreres og/eller kulde stabiliseres forud for aftapningen på flaske. De økologiske principper blev så småt taget i brug i 2006 og siden har man ved pløjning og kraftige beskæringer efterstræbt så meget luft i vinmarkerne at de behandlingskrævende trusler såsom meldug og botrytis de fleste år stort set bliver elimineret. Der gødes efter behov og kun med organiske materialer og der hvor der ikke pløjes plantes der græs mellem rækkerne.
Data & fakta:
- Druesorter: Udelukkende Chardonnay. Som Jean-Pierre Grossot formulerer det: “Vi ville komme til at skamme os hvis vi forsøgte med Pinot Noir”.
- Praksis: En af de tidligste økologiske producenter i Chablis, både med hensyn til praksis og certifikat. Opgav at gennemføre økologien på grund af ekstreme vejrforhold i 2016. Fra 2019-høsten igen med økologisk certifikat, og nu dokumentation for, at der ikke er nogen “svinerier” i forbindelse med eventuel klaring og filtrering af vinene og derfor også vegan(sk).
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber (ikke hvert år) og svovl
- Manuel høst: Både manuel og maskinel afhængig af vinmarkernes eksponering og afstanden mellem vinstokkene.
- Tilplantet areal: 18 ha. hovedsagelig omkring landsbyen Fleys, men også omkring Chichée og Fontenay herunder interessante parceller på de 4 Premier Cru marker Mont de Milieu, Les Fourneaux, Fourchaume, Vaucoupins, samt på den sjældent udbudte Premier Cru Troëmes (Troesmes) ovre bag Etang de Beine, som de fleste andre producenter (helt lovligt) vælger at sælge som Premier Cru Beauroy.
- Årlig produktion: Omkring 80.000 flasker fordelt på 7 forskellige vine.
- Certifikater: Økologisk certificeret hos Ecocert førstegang i 2012. Dokumenterede tiltag omkring biodiversitet og bæredygtighed siden 2006.
- Relation: En del af Løgismose familien siden november 2021.
Se vores aktuelle vine fra familien Grossot
"Simply stated – a range that is excellent"
Bill Nanson, Burgundy Report - Januar 2021
"I loved the 2021 wines here – it’s a very strong set of 2022s too – well done!"
Bill Nanson, Burgundy Report - Januar 2024
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Chablis er et historisk vinområde i det centrale Nordfrankrig. Rent administrativt tilhører Chablis Bourgogne, om end området geografisk ligger tættere på Champagnes sydligste vinmarker og distancen til det centrale Bourgogne, Cote d'Or, er ca 100 km. Af samme årsag er klimaet i Chablis køligere, og appellationen dækker udelukkende hvidvin lavet på Chardonnay. Jordbunden i de centrale og bedste marker er domineret af den fossilholdige Kimmeridge ler, mens randområderne har større forekomster af Portlandian jord, der overordnet set anses for ikke at kunne give samme høje kvalitet i den færdige vin som Kimmeridge leren. I Chablis findes 4 appellationer: Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis og Petit Chablis, og som det er sædvane for Bourgogne, er status afgjort af markernes beliggenhed og jordbundsforhold. Vinene er sjældent fadlagrede (med undtagelse af visse Grand Cru vine), og fremstår med lettere krop og mere syre end de hvide Bourgognevine fra Cote d'Or .Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter