Fakta
- 6 stk. 1.656,-
2023 Bourgogne Chardonnay Les Perrières
- 6 stk. 1.656,-
345,-
460,- pr. l.
6 stk.
1.656,-
276,- pr stk.
Spar 414,-
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
89-91
Jasper Morris - Oktober 2024
Vinous by Antonio Galloni
87-89
Neal Martin - Oktober 2024
Beskrivelse
2023 er den 4. årgang for vinmageren William Waterkeyn, siden han blev forfremmet til at stå alene i spidsen for Domaine Jessiaume efter hans chef og makker, den amerikanske Megan McClune, forlod posten kort tid efter, at Sir David Murray havde solgt domænet til den parisiske læge Jean-François Le Bigot. Og William har midt i en omskiftelig tid formået at forblive fuldt fokuseret og producerer nu som før nogle af de fineste og eleganteste vine i de respektive appellationer, som han høster eller køber druer fra.
Noget de mange anmeldelser, der efterhånden går Domaine Jessiaumes vej, til fulde bekræfter, og så gør det jo ikke noget, at det med ankomsten af Jean-François Le Bigot er slut med at frasælge en del af del af høsten, ligesom William også har fået frie hænder til at udvide portofølgende, efterhånden som han får adgang til frugt eller most, som han kan forvandle til vine, der begejstrer. Mens produktionen tidligere sjældent passerede de 70.000 flasker er den således nu i de gavmilde år på vej op mod de 120.000. Eneste problem er, at efterspørgslen er vokset endnu mere, og flere af vinene er nu reservere og udsolgt ved frigivelsen.
Her er det den 2. udgave af den nylige tilføjelse til portofølgen fra 1 ha. med omkring 50 år gamle vinstokke som Jean-François Le Bigot har købt på den øvre kalkrige del af Les Perrières. En blid nordøstvendt skråning med udsigt over mod Santenay, der ligger 1,5 km. borte.
Druerne blev plukket den 29. og 30. august og efter en soignering var der tale om direkte presning af de hele drueklaser fulgt af dekantering til rustfrit stål i flere dage inden mosten blev fyldt på brugte fade, hvor gæringen naturligt kom i gang uden tilsætning af svovl eller fremmede gærstammer. Herefter modning i 12 måneder i de samme fade frem mod sammenstik af den endelige cuvée og yderligere 4 måneders modning i neutralt stål frem mod aftapningen på flaske uden filtrering i januar 2025.
Enkeltmarks vine i den generiske Bourgogne appellation er ikke hverdagskost, og denne er da også en befriende undtagelse fra de mange skuffelser, som appellationen ellers notorisk byder på. Simpelthen en attraktiv Chardonnay, som oser af Bourgogne på den helt rigtige måde. Mildt blomstrende med associationer til friskplukkede stadig sollune sprøde røde æbler, der ikke forstyrres af de milde krydderier fra fadene. Lidt fyldige og lidt mere markant end domænets anden Bourgogne Blanc, der er funderet på købte druer, og dertil med en animerende syre, som etablerer en nærmest fremragende længde.
"The 2023 vintage was a good one, not too tough compared to others. We were a little worried about maturity before harvest, as it had been rainy and not too warm. Then we had two big heat waves just before and during picking, that changed everything. We had to alter our schedule. I wanted to start in September, but in the end, we picked one parcel on August 25th and stopped for four days, then harvested other whites, commencing the reds on September 8th. We pick by hand, so we had to hire a new team for the whites, mainly students. The pHs are a little higher in some cuvées, but mainly between 3.30 and 3.60 for the whites. The yields were high, but we managed to limit them thanks to de-budding and green harvesting, around 45 to 50 hl/ha, whereas normally, it is 35 to 40 hl/ha. But there was no dilution. The reds are all destemmed and use natural yeasts, with no SO2 before the alcoholic fermentation. We actually have less volume than in 2022, as we did a lot of sorting." William Waterkeyn - Oktober 2024
Producent
Det er ikke den sædvanlige Bourgogne-fortælling, der præger Domaine Jessiaume. Jo, frem til 2006 var der tale om overlevering fra generation til generation siden domainet blev grundlagt tilbage i 1850, men så tog driften af dette lille domaine i Santenay, som betegnes som en af appellationens fineste, en drejning, og i 2020 fulgte endnu en.
Familien solgte til den skotske forretningsmand og ejer af Glasgows Rangers Football Club David Murray mod, at brødrene Marc og Pascal Jessiaume fik lov til at drive vinproduktionen videre, mens David Murray funderede over hvad fremtiden skulle bringe. Disse overvejelser sluttede efter høsten i 2013 hvor David Murray meddelte, at han ønskede at sætte et helt nyt hold som skulle revitalisere produktionen og løfte Domaine Jessiaume op blandt de bedste domainer, ikke bare i Santenay, men i hele Côtes de Beaune. Dermed blev sidste kapitel skrevet i familiens Jessiaume mere end 160 år lange historie i Santenay.
Til manges overraskelse ansatte David Murray en amerikansk kvinde, Megan McClune, som direktør, og hun havde fra start meget klare visioner for domainet og kunne se, at der skulle gøres noget med kvaliteten ovenpå de svære og skuffende årgange 2011, 2012 og 2013. Hun ansatte den unge franskmand, William Waterkyn som ny vinmager og indikerede dermed kraftigt, at hun ønskede en helt ny dagsorden. Han var blevet færdig som ønolog blot et år inden ansættelsen på Jessiaume, og hans ambitiøse, men samtidig frie sind tiltalte McClune og passede til hendes mission om at skrive ny historie på Domaine Jessiaume.
Den gamle sang om at ”det har vi altid gjort og derfor gør vi det igen” skulle ophøre, og hun var klar til at gå til yderligheder for at revitalisere produktionen. Kælderen blev kraftigt opgraderet med nyt, tidssvarende udstyr og gennemgik, som McClune selv udtrykte det ”a good thorough cleaning”, dog uden ambitioner om at skabe et laboratorium, for som McClune ligeledes har udtrykt det, så ”skaber et sterilt vineri kedelige sterile vine” og det var bestemt ikke intentionen.
Tværtimod handlede det om at accentuere vinenes individualitet, og derfor blev der allerede i forbindelse med 2014 høsten skåret i udbytterne ligesom frugten fra flere parceller med 1. Cru status blev de klassificeret til Domaine Jessiaume mindre vine eller solgt til anden side, og allerede i foråret 2015 tog man de første skridt frem mod en omlægning til økologisk produktion. En omlægning som hvad angår frugten fra egne parceller, var fuldt gennemført inden høsten gik i gang i 2019, hvorefter vinene en efter en fik myndighedernes økologiske stempel selvom vinstokkene ifølge William Waterkyn stadig behøver adskillige ekstra år før sporene fra efterkrigstidens såkaldte konventionelle landbrug er helt borte.
I 2020 forlod Megan McClune posten og det nåede næsten kun lige at komme frem at Sir David Murray havde sat Domaine Jessiaume til salg før det også blev offentliggjort at ejendommen nu tilhørte Jean-François Le Bigot, en læge med speciale i biokemisk farmakologi, der havde gjort karriere i farmaceutisk forskning og netop havde solgt sit livsværk - den internationale BIO koncern CiToxLAB - for at koncentrere sig om Oncovita, en mindre virksomhed, der har specialiseret i vira, der dræber kræftceller, og så nu også hans livslange passion for ægte, autentisk Bourgogne.
Jean-François Le Bigot udtalte i forbindelse med overtagelsen, at han så "en sammenhæng mellem farmaceutisk forskning og vin. Begge dele er langsigtede anliggender. Man skal eksperimentere, og man skal være klar over at der nogle gange går adskillige år før resultaterne begynder at viser sig." Samtidigt bedyrede Jean-François Le Bigot, at han så det som sin fornemste opgave at støtte og forstærke den fine udvikling Domaine Jessiaume allerede var inde i blandt ved at fokusere på vinene skabt på frugt fra egne vinmarker frem for vinene skabt på negociant frugt, og han indikerede at Domaine Jessiaume nu ville få musklerne til at opkøbe interessante parceller efterhånden som de kom til salg, således at produktionen i de kommende år kan vokse via lancering af nye cuvéer uden at der gås på kompromis med kvaliteten. Et projekt som William Waterkyn nu står alene i spidsen for.
Domaine Jessiaume råder over 17 ha. hvoraf knap de 14 er tilplantet med vinstokke og i produktion. Hovedparten ligger i Santenay og tæller nogle af kommunens fineste Premier Cru-marker. Derudover ejes også parceller i Auxey-Duresses, Volnay, Pommard og Beaune, hvoraf nogle af dem er ganske små, og produktionen er derfor er yderst begrænset.
Domaine Jessiaume egne parceller var i efteråret 2024 fordelt som følger:
- Santenay Les Gravières 1. Cru - 3,80 ha.
- Santenay Les Gravières Blanc 1. Cru - 1,25 ha.
- Santenay Beauregard Blanc 1. Cru – 0,18 ha.
- Santenay La Comme 1. Cru - 0,18 ha.
- Santenay Clos Genet (Lieux-dits) - 0,53 ha.
- Santenay, La Cassière – 2,00 ha.
- Santenay Vieilles Vignes – 0,40 ha.
- Auxey-Duresses Les Ecussaux 1. Cru - 0,41 ha.
- Auxey-Duresses Les Ecussaux Blanc 1. Cru - 0,31 ha.
- Auxey-Duresses - 0,25 ha.
- Volnay Les Brouillards 1. Cru - 0,26 ha.
- Pommard La Combotte (Lieux-dits) - 0,18 ha.
- Beaune Les Cents Vignes 1. Cru - 1,16 ha.
- Bourgogne Blanc Les Perrières – 1,00 ha.
- Bourgogne Rouge Les Perrières – 1,00 ha.
Dertil kommer købte druer, som gør det muligt at producere Bourgogne Rouge, Bourgogne Blanc. Volnay, Santenay Blanc, Rully Blanc, Auxey-Duresses Blanc, Meursault, Pommard og sågar også Corton-Charlemagne. Og disse 9 vine markedsføres under navnet Maison Jessiaume mens vinene funderet på egen frugt markedsføres under domaine navnet.
Domaine Jessiaume har været en del af Løgismose familien siden efteråret 2018. Du kan se vores aktuelle sortiment her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter