Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksMortensaftenJul med LøgismoseJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.647,30
Alpujarra 1368 Pago Cerro Las Monjas NATUR
- 6 stk. 1.647,30
323,-
430,67 pr. l.
6 stk.
1.647,30
274,55 pr stk.
Spar 290,70
Beskrivelse
Når det kommer til økologi, og det vi i dag har lært at kende som naturvine, er Manuel Valenzuela og hans livsværk Barranco Oscuro oppe på kanten af Sierra Nevada nationalparken nogenlunde midtvejs mellem Granada og Almeria uden sidestykke i Spanien. Han kom til Alpujarra i 1979, på et tidspunkt hvor de fleste havde travlt med at flytte væk, og købte en fløj af bodegaen, som ikke havde været i seriøs produktion, siden vinlusen satte alt i stå.
Manolo, som han kaldes, plantede med stor nysgerrighed både de lokale og de internationale druesorter, som mange dengang troede ville frelse den spanske vinindustri, og nok så vigtigt sagde han lige fra starten "Tak, men nej tak" til alle tilbud på kemikalier og andre tilsætningsstoffer, som kunne lette hans arbejde i vinmarkerne og i kælderen.
I stedet blev han lokomotivet i en sammenslutning, som tog afstand fra enhver manipulation med den frugt, som naturen begaver vinbønderne med, og da det nationale regelsæt for økologi ankom i 1989, blev Barranco Oscuro Spaniens første økologisk certificerede vingård.
Siden droppede Manolo den økologiske certificering, fordi han mente, at hele setuppet blev kommercialiseret med manglende respekt for den bæredygtighed, som det hele oprindeligt handlede om, og i dag er Barranco Oscuro og de vine, som Manolo og hans søn Lorenzo producerer forunderligt nok uden for nummer, selvom de er på kortet på en lang række af Spaniens fornemste restauranter.
En af dem er denne Pago Cerro Las Monjas, der også hedder Alpujarra 1368 fordi de højest beliggende vinstokke står helle oppe i 1368 meters højde, og dette er Manuel Valenzuela personlige favorit fordi, som han forklarede (i vores fordanskede memorering af en tolks oversættelses fra spansk til engelsk): "Jeg har ikke noget slot. Jeg har ingen vinmarker med berømte navne, men jeg har de samme druer, og jeg har opdaget, at mine vine, når de bliver gamle nok, både kan drille og perspektivere de store vine fra Bordeaux og Bourgogne."
Der er tale om en blanding af Grenache, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Tempranillo fra vinstokke der fra dag et har været dyrket traditionelt i ordets oprindelige betydning, hvilket vil sige uden anvendelse af herbicider, pesticider og syntetisk gødning. Der spredes kompost og humus mellem vinstokkene om efteråret, som ud over at give næring også hjælper med til at holde på fugten fra den regn, som trods alt falder. Derudover er det eneste "indgreb" en tidlig forebyggende sprøjtning med svovlopløsning mod meldug.
Høsten er manuelt med en omhyggelig soignering af klaserne, mens de plukkes og derefter direkte maceration med en del hele klaser i rustfrit stål, hvor gæringen begynder spontant uden tilsætning af gær eller noget andet, og gæringstemperaturen reguleres udelukkende af de kølige efterårsnætter på bjerget. Vinen modner efterfølgende 18 måneder i 80% franske og 20% amerikanske fade uden nogen form for bakteriebekæmpelse ud over god gammeldags rengøring, hvorefter den filtreres ganske let og tappes på flaske uden klaring eller svovling, hvorefter samfulde 8 års flaskemodning følger inden vinen frigives til salg.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og helt uden anvendelse af svovl, hvorved den bliver en del af naturvins familien. Hos Løgismose ligesom mange andre taler vi om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:
Forvent tydelige naturvins-karakteristika
Producent
Selve pioneren indenfor økologi og natur vin i Spanien, som vi oprindeligt blev introduceret for af Klaus Rifbjerg længe inden begrebet natur vin overhovedet var blevet opfundet, er tilbage i Løgismose familien. Det drejer sig om Manuel Valenzuela og hans livsværk Barranco Oscuro oppe på kanten af Sierra Nevada nationalparken nogenlunde midtvejs mellem Granada og Almeria. Han kom til Alpujarra i 1979 på et tidspunkt, hvor de fleste havde travlt med at flytte væk, og købte en fløj af bodegaen, som ikke havde været i seriøs produktion, siden vinlusen satte alt i stå.
Manolo, som han kaldes, plantede med stor nysgerrighed både de lokale og de internationale druesorter, som mange dengang troede ville frelse den spanske vinindustri, og nok så vigtigt sagde han lige fra starten "Tak, men nej tak" til alle tilbud på kemikalier og andre tilsætningsstoffer, som kunne lette hans arbejde i vinmarkerne og i kælderen.
Manolo ville producere ”vinos autenticos” og han blev lokomotivet i en sammenslutning, som tog afstand fra enhver manipulation med den frugt, som naturen begavede vinbønderne med, og da det nationale regelsæt for økologi ankom i 1989, blev Barranco Oscuro Spaniens første økologisk certificerede vingård.
Siden droppede Manolo den økologiske certificering, fordi han mente, at hele setuppet blev kommercialiseret med manglende respekt for den bæredygtighed, som det hele oprindeligt havde handlet om. Derfor er Barranco Oscuro og de vine, som Manolo producerer, forunderligt nok uden for nummer, men det bekymrer ikke Manolo, idet vinene er på kortet på en lang række af Spaniens fornemste restauranter, og nogle af dem er endda så efterspurgte, at produktionen må allokeres.
Manuel Valenzuela har nu (næsten) overdraget staffen til sin søn Lorenzo, men nu som før brænder han for sit livsværk, og da vennen og journalisten Andrea Cardenes i marts 2019 spurgte Manolo, om stadig var lige begejstret, svarede han: ”Ja selvfølgelig. Det kan du tro. Det er det, der får mig til at leve. Jeg drikker stadig mine vine med stor udholdenhed, men uden hast. Jeg har mine problemer som alle andre, men jeg forsikrer dig om, at et af dem ikke er forfængelighed. Og når jeg skal af sted, vil jeg falde lige så naturligt, som jeg har levet.”
Data & fakta:
- Druesorter: I alt er det efterhånden blevet til 31! Heriblandt Vigiriega, Vermentino, Viognier, Moscatel, Montùa, Pedro Ximenez, Riesling, Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Syrah, Cabernet Franc, Pinot Noir
- Praksis: Økologi uden certifikat. Ingen eller behersket tilsætning af svovl.
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber (ikke hvert år) og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 12 ha. på nogen af de højest beliggende vinmarker i Spanien (1.250-1.375 moh.)
- Årlig produktion: Omkring 30.000 flasker
- Certifikater: Ingen
Barranco Oscuro har været tilbage hos Løgismose siden september 2020. Se de aktuelle vine fra Barranco Oscuro
Oprindelse
Region
Andalusien ligger i det solbeskinnede syd-vest Spanien. Klimaet er både påvirket af havvinde langs kysten og varmere indflydelse fra nord. Regionen dækker over 5 DO'er og er mest kendt for forstærkede vine, især Sherry. I den nordlige del af Andalusien dyrkes hovedsageligt den grønne drue Airen, der anvendes til brandy og som blandingsdrue.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter