Fakta
- 6 stk. 6.757,50
Barolo Garretti - Magnum 1,5L
- 6 stk. 6.757,50
1.325,-
883,33 pr. l.
6 stk.
6.757,50
1.126,25 pr stk.
Spar 1.192,50
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
92
Antonio Galloni - Februar 2022
Robert Parker - The Wine Advocate
94
Monica Larner - Juli 2020
Beskrivelse
Barolo Garretti er en af de vine, som formår at illustrere La Spinetta 's spidskompetence: At skabe vine, der vækker umiddelbar begejstring, straks de frigives til salg, og som på forunderlig vis også besidder evnen til at belønne dem, som vælger at vente på de ekstra dimensioner, som flaskemodningen angiveligt vil bringe. Og det gælder såvel i de såkaldt mindre årgange hvor Giorgio Rivetti og hans kompetente team gang på gang leverer forbløffende resultater mens andre slår op i banen og måske helt opgiver at producere deres vin, og i de store ubesværede, overvældende og charmerende årgange som denne 2016’er kommer med et gear eller to mere end de fleste andre.
Høsten er manuel og der skete en sortering såvel i vinmarken som fremme i kælderen hvor alle stilke efterfølgende blev fjernet inden druerne blev knust og forvandlet til vin i de såkaldte rotor-fermentorer, der sørger for, at den gærende most hele tiden er i bevægelse. Efter gæringen tilbragte vinen 20 måneder i 50% nye og 50% et år gamle franske 600-liters fade hvorefter den endelige vin blev sammenstukket i rustfrit stål og efter yderligere 3 måneders raffinering blev den tappet på flaske uden forudgående klaring eller filtrering.
Farven er ikke intens, men klassisk postkasserød og her er ingen spor af umodne tanniner hverken i duften eller i smagen. Tværtimod åbner den med søde røde kirsebær, jordbær, blommer og gamle duftroser, der med lidt tid i glasset får selskab af garvet læder sød tobak og lakrids. Derpå har vinen en fin aromatisk intensitet i munden og den rummer en indre sødme og en parfume, som dels får tanninerne til at virke fløjlsagtige og til dels omfavner den underliggende syre og salte mineralitet.
Server vinen i rummelige Bourgogneglas og oplev hvorledes de første tanninske bid langsomt levner plads til finessen. Prøv den for eksempel til udbenede vagtler, der er farseret med sig selv og den forbudte foie gras og derpå bagt i fedt net og serveret med let syltede kantareller og solbær.
Bemærk at flasken på billedet er dem almindelige 75 cl størrelse. Magnumflasken er naturligvis mere imponerende.
Producent
Giorgio Rivettis nærmest magiske trylleri først med Moscato, siden med Barbera og nu også med Nebbiolo og Sangiovese har taget verden med storm.
Giorgio producerer aromatiske, frodige og koncentrerede vine, der skaber umiddelbar begejstring straks de frigives til salg. Men det er også vine, der på forunderlig vis belønner dem, som vælger at vente på de ekstra dimensioner og de mere subtile aromaer, som flaskemodningen til overflod bringer til La Spinetta's røde topvine.
Det er næsten for godt til at være sandt, men anmeldelserne i den internationale presse har dokumenteret det gang på gang, og det er ganske vist: La Spinetta er i dag placeret helt oppe i toppen af hierarkiet ikke bare i Piemonte, men i hele Italien.
Rejsen mod tinderne begyndte i 1977 da Giuseppe og Lidia Rivetti producere de første 7.000 flasker Moscato d'Asti fra vinmarkerne på toppen af bakken La Spinetta. Vinen som i dag hedder Bricco Quaglia satte nye standarter for, hvor forfriskende en sød vin kunne være, og den dannede grundlaget for de lykkelige investeringer, som senere fulgte.
- I 1985 så markedet de første røde Barbera vine fra Asti.
- I 1989 fulgte Le Pin på Nebbiolo, Barbera og Cabernet Sauvignon, som et blændende eksempel på, hvad man kunne levere i den mere rummelige Langhe appellation.
- I 1995 kom så den første Barbaresco med det nu legendariske næsehornslignende væsen på etiketten, og siden er det gået stærkt.
- I 2000 blev der tilkøbt 8 interessante ha. i Barolo.
- I 2001 fulgte nærmest ved en tilfældighed 65 ha. med vinstokke og olivenlunde i Toscana.
- I 2011 blev det interessante Piemonte baserede Vermouth, Liquori og ikke mindst Spumantehus Contratto indlemmet i familien.
- 2018 blev nogle hektar erhvervet i bakkerne nede omkring Tortona i det allersydligste Piemonte med den unikke genopstandne druen Timorasso.
I de senere år har Spinetta ved at tilbageholde en del af Barolo og Barbaresco-produktionen, ved at tappe særlige Riserva udgaver på magnum flasker og ved at tilbyde pakning i særlige OWC-trækasser (Original Wood Casas) formået at bevæge sig ind i det såkaldte Fine Wine-univers, der oprindeligt var et fransk fænomen centeret omkring Bordeaux og Bourgogne.
La Spinetta spurtede således fantastiske 194 pladser frem på Liv-Ex listen i 2021, og tronede pludselig som nr. 8 i Italien og nr. 40 i det hele taget på listen over denne verdens mest interessante og efterspurgte vinhuse. En position som de ikke helt kunne forsvare i 2022, men alligevel…
Alt i alt er La Spinetta historien om en helt fantastisk rejse frem mod flere end 150 ha. med egne vinmarker, produktion af en bred vifte af appellerende vine fra 4 forskellige platforme, som nu til sammen begaver markedet med mere end 700.000 bæredygtigt og/eller økologisk producerede flasker om året.
I Løgismose lagde vi fra land med de mousserende vine fra Contratto i efteråret 2011. Siden fulgte først de øvrige vine fra Piemonte og til sidst også vinene fra Toscana, og i dag bestræber vi os på at føre et af de bredeste og dybeste udvalg af vine fra La Spinetta. Se det aktuelle sortiment her
Oprindelse