Fakta
- 6 stk. 2.014,50
Cava Corpinnat Reserva Familiar Brut Nature
- 6 stk. 2.014,50
395,-
526,67 pr. l.
6 stk.
2.014,50
335,75 pr stk.
Spar 355,50
Anbefalinger
Jyllands-Posten
93
Morten Bundgaard - November 2024
Guia de Vins de Catalunya
9,86
Millor vi de Catalunya 2022 (bedste vin i Catalunya efter smagning af 1.250 vine fra 220 producenter) - December 2021
Guía Peñín
93
Guìa Peñín - Maj 2022
Beskrivelse
Dette er toppen af poppen fra Castellroig, som derfor flager familienavnet Sabaté i Coca på flasken og i tilgift kalder vinen for en Reserva Familiar. Og det er ikke bare toppen fra Castellroig. Det er også årets vin i 2022 udgaven af den vigtige la Guia de Vins de Catalunya, hvor ekspertpanelet bag guiden taler med en vis vægt efter at have smagt sig igennem 1.250 vine fra 220 forskellige producenter.
Vinen er funderet på 100% Xarel-lo druer høstet fra familiens ældste vinstokke, der står på en særlig skråning ved navn Finca Terroja, som i en årrække har været kultiveret efter økologiske principper. Det er vingård, som blev registreret og godkendt som et af de foreløbig bare 12 voksesteder, der kvalificerede sig til at levere frugt til den nye superliga for Cava "Paraje Calificado", men nu hvor Castellroig har brudt med det lokale konsortium i protest mod det alt for lave bundniveau i Cava-industrien er dette nærmest ligegyldigt. I stedet er vinen et af flagskibene i den nye elite, som vi skal lære at kalde Corpinnat.
Der er tale om manuel høst og omhyggelig sortering af druerne inden alle stilke fjernes og druerne presses til most. 70% gærer i rustfrit stål og 30% i brugte kastanjefade, og for at optimere friskheden undgås den malolaktiske gæring. I forsommeren efter høsten blandes de to vine og tappes på flaske hvor den eftergærer og modner i samfulde 80 måneder inden bundfaldet skydes bort, og da der her er tale om en Brut Nature efterfyldes der med vin fra andre flasker.
Resultatet er en vin, der skummer smukt i glasset og herefter står med helt små fint vedvarende perler. Flot udviklet næse med røg, brioche, nektarin, grape, kalk og ristede mandler, og derpå en mellemfyldig, elegant, raffineret og fokuseret smag med flot moden citrus og en vital læskende mineralitet til sidst, som bare spiller max sammen med de toastede toner fra den lange lagring.
En super seriøs Cava Paraje Calificado, Vins de Terrer, Corpinnat eller hvad vi nu skal kalde vinen, mens det officielle DO Cava og flokken af fremadskuende producenter stadig strides. Server gerne i store Bourgogneglas til østers med røget olie og let brændt citron eller til røget laks med pocheret vagtelæg og svampevinaigrette.
Oplysninger om tirage, degorgering osv. fremgår klædeligt af etiketten. Aldrig flere end 8.000 flasker, og de fleste befinder sig vinkældrene på de bedre restauranter i Barcelona og på kysten nord og syd for den spanske metropol. Nu også Certificeret økologisk og vegan(sk) hos Consell Català de la Producció Agrària Ecològica.
Producent
Marcelino Sabaté og hans søn Marcel, er henholdsvis 3. og 4. generation og oparbejdelsen af knowhow gennem generationerne spiller en central rolle i alt, hvad der foretages hos Castellroig.
For eksempel er respekten for biodiversitet i vinmarkerne af største betydning for Sabaté-familien, og sådan har det været siden de startede med at lave vin i 1800-tallet. Det er så tæt på økologisk, som det kan komme, men Castellroig er ikke certificeret - ikke endnu.
Druerne hentes udelukkende fra egne marker, og familien har derfor i modsætning til mange andre Cavaproducenter fuld kontrol over kvaliteten. Deres fokus på terroir er der ikke mange i Penedes, der kan matche, og hver parcel holdes adskilt i vineriet og sammenstikkes først til sidst lige inden vinen aftappes på flaske for at gennemgå den såkaldte 2. gæring og få de livgivende bobler.
Som udgangspunkt får basisvinen lov til at udvikle sim mousse i 18 måneder inden den degorgeres og får sin prop. Allerede dette er længere tid end minimumskravet i Champagne og for reserva og gran reserva vinene er modningstiden helt op til 48 måneder. Kun basis vinen tilsættes likør ved degorgeringen. Alle andre vine efterfyldes blot med den samme vin og er derfor i princippet "nature".
Marcel Sabaté er meget opmærksom på, at tidspunktet for degorgeringen er væsentligt for forbrugerne på købstidspunktet, og derfor har dette været stemplet på alle flasker i adskillige år. Senest har Marcel besluttet ikke længere at style vinene med den såkaldte "vin de reserve", og alle Cava fra Castellroig er derfor i dag årgangsvine.
Den gennemgående kvalitet og det målrettede arbejde for "transparency" har betydet af Castellroig i dag er et af lokomotiverne i den spanske Cavaindustri og i 2016 blev Fina Sabaté i Coca - Castellroig kåret til årets vingård i Catalonien af "Asociación Catalana de Sumilleres (ACS)", samtidigt med at vinene kom med i konsortiets nye kategori for de bedste Cava vine kaldet "Vins de Terrer".
Marcel Sabaté har i adskillige år været meget aktiv i konsortiet plæderet for at bundniveauet i Cava industrien skulle løftes og selvom det selvfølgelig var fint at Castellroig kom med i det fine selskab var han ikke tilfreds. Han mente ikke at en ny topkategori ikke satte nogen prop i de stride strømme af Cava, der strømmede ud på markedet under forskellige registrerede varemærker, der gjorde det svært for forbrugerne at spore kilden, og derfor begyndte han sammen med en række ligesindede producenter at forberede sit exit fra Cava konsortiet og Cava appellationen.
Bruddet kom i 2018 da Castellroig sammen med Nadal, Gramona, Llopart, Recaredo og Torelló meddelte at de havde formuleret fælles sæt spilleregler og patenteret navnet Corpinnat, således at de kunne markedsføre deres vine i en selvstændig kategori.
Det har derfor i nogle år været spændende at modtage nye sendinger fra Castellroig. Var det en Cava, var det en Vins de Terrer eller var det en Corpinnat? Uanset hvad virker det som om profilen i vinene er blevet skærpet og det der i forvejen var godt er nu blevet endnu bedre. Samtidig er løsrivelsen blevet en succeshistorie, som flere andre kvalitetsorienterede producenter gerne vil være en del af. Således er foreløbig (forår 2020) Can Feixes, Júlia Bernet, Mas Candi og Desc Regut blevet indlemmet i flokken.
Marcelino og Marcel Sabaté blev en del af Løgismose familien i 2004 og du finder deres aktuelle bobler her
Oprindelse
Region
Catalunya ligger i Spaniens nordøstlige hjørne. Klimaet er stærkt influeret af Middelhavet med lune og tørre dage og begrænset nedbør, mens der mod nord for foden af Pyrenæerne er væsentligt køligere. Regionen dækker over 11 DO'er hvoraf den ene dækker hele regionen. Der findes også en enkelt DOCa, Priorat. Der produceres en bred række af vintyper i Catalunya fra mousserende Cava til kraftige rødvine på Tempranillo, Garnacha og Monastrell. Her findes også større beplantninger af internationale sorter som Chardonnay og Cabernet SauvignonDistrikt
Corpinnat blev udkommet af 4 års tovtrækkeri i Penedes, hvor 9 vingårde endte med at melde sig ud af Cava DO for at starte Corpinnat. Oprindeligt var deres ønske, at Corpinnat skulle leve i sameksistens med Cava DO, men kun være tilladt at bruge af producenter, som levede op til den række krav, som var blevet defineret af gruppen. Hele idéen udsprang af ønsket om at hæve kvaliteten i området ved at indføre yderligere produktionskrav blandt andet længere lagring sur lie, 100% økologisk dyrkede druer og 100% fremstilling på vingården.
Da der ikke kunne opnås konsensus om sameksistens, meldte de 9 vingårde sig i januar 2019 ud af Cava DO og markedsfører nu deres vine under den ikke officielt regulerede kategori Corpinnat. Corpinnat, der frit oversat betyder ”hjertet af Pendes” er derfor ikke en DO, men kan nærmere betegnes som en forening. De 9 producenter er blandt de mest toneangivende i Penedes, og de har endvidere afgrænset et geografisk område på 22.966 ha (61% af området for Cava DO i Penedes) hvor Corpinnat kan produceres. Det betyder, at der er åbent for nye producenter i Corpinnat, som producerer vin indenfor den geografiske afgrænsning og som følger reglerne.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter