Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 2.473,50
Château Bonalgue
- 6 stk. 2.473,50
485,-
646,67 pr. l.
6 stk.
2.473,50
412,25 pr stk.
Spar 436,50
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
92
The 2019 Bonalgue has a fresh bouquet of blackberry, raspberry and light sous-bois aromas, hints of shaved truffle emerging with time. The palate is medium-bodied with sappy red fruit, quite sweet and concentrated, and almost viscous on the finish, which feels very persistent. A little heady in style, yet well crafted. Neil Martin - December 2021
Robert Parker - The Wine Advocate
90
William Kelley - April 2022
Jeff Leve på The Wine Cellar Insider
90
Jeff Leve - Marts 2022
Beskrivelse
Château Bonalgue, der har sine 9 ha. på sand, grus og ler lige nordøst for Libourne, indeholdt tidligere både Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon, men det er slut nu. Vinstokkene er revet op og erstattet med Merlot for, som Jean Baptiste Audy udtrykker det: "vi må respektere, at Merlot er den drue, der giver os de ypperste vine her i Pomerol”.
I den ovenud fine 2019-årgang er udtrykket endnu engang en triumf for druesorten og fravalget af andre druesorter ligner en genistreg. I hvert fald har vi ikke tidligere oplevet en så overbevisende performance fra dette slot 5 år i streg, og vi har immervæk importeret vinen i en menneskealder!
Her er lag af modne blommer og kirsebær, der mingelerer med hvid peber, sort te, salvie og kakao og dertil kommer aromaerne fra fadene i form af velintegrerede noter af ristet træ og vanilje. Fyldig og aromatisk og med herlige tanniner som føjer friskhed til alle de krydrede elementer og ikke mindst bidrager med en lang, parfumeret finish. Simpelthen flæsket og fokuseret på én gang. Præcis som ægte Pomerol i de store årgange skal være.
Druerne sorteres på rystebord, når de ankommer til kælderen og forvandles derefter til vin i 13 temperaturregulerede rustfrit ståltanke. Herefter modner vinen på fad i 16-18 måneder, alt efter hvilken parcel druerne er høstet fra. Halvdelen af fadene er nye hvert år, og der er med andre ord tale om et helt klassisk setup magen til det, vi oplever på de mest kendte og kostbare vingårde i Pomerol. Et approach som har betydet, at Château Bonalgue altid er med på The Wine Cellar Insiders liste over de bedste køb i Bordeaux. Den som en af vor tids største Bordeaux eksperter Jeff Leve kalder ”Bordeaux Value Wine Guide.”
En udpræget madvin som gerne må få en svingtur i en karaffel inden serveringen, hvis de skal nydes inden sit 5. år. Prøv den for eksempel sammen med en ung skovdue der er druknet i rødvin og serveret med solbær, morkler og brændte løg.
Producent
Château Bonalgue hed i starten Clos Bonalgue, men siden 1969 har det lille sted været forfremmet til et Château.
Vingården har en lang historie i Pomerol, og den oprindelige kælder blev bygget i 1815 af den pensionerede kaptajn Antoine Rabion, der havde tjent under Napoleon og var blevet kåret til Chevalier i Napoleons "Ordre National de la Légion d’Honneur".
Kaptajnen har helt sikkert ikke set sig selv som landmand, og hvad vi ved er, at hans efterkommere i slutningen af 1800-tallet valgte at indgå en "metayage" aftale med en Achille Bourotte, som var kommet ned fra Massif Central. Og i de efterfølgende årtier var det Achille Bourotte der, først alene og senere sammen med sønnen Olivier, stod for driften af Clos Bonalgue. Siden fulgte først den første verdenskrig og kort derefter recessionen i 1920'erne, og det ledte frem til at Rabion-familien følte sig nødsaget til at overdrage/sælge Clos Bonalgue til Achille og Olivier Bourotte i 1926.
Olivier Bourotte giftede sig i 1933 med den unge Germaine Audy, og dermed fik han sig en svigerfar (Jean-Baptiste Audy) som for sin del havde giftet sig med en Hortense Demathieu, der var datter af den velhavende négociant og slotsejer Antoine Demathieu, som i 1906 havde hjulpet ham med at etablere det, der var blevet til en blomstrende négociant forretning på Quai du Priourat i Libourne.
Herefter fulgte et halvt århundrede, hvor Audy-siden af familien fokuserede på négociant forretningen og hvor Bourotte-siden koncentrerer sig om Château Bonalgue og andre slotte efterhånden, som de stødte til. En forretningsmodel, som siden 2005 har været formaliseret i et såkaldt "société civile" og hvori det i dag er Olivier Bourotte og Hortense Demathieu's barnebarn Jean-Baptiste Bourotte og (siden 2012) hans unge tekniske direktør Cécile Dupuis, der drifter Château Bonalgue og de andre slotte.
Som en lille note skal det nævnes at Jean-Baptiste Bourotte har sammen med en række andre yngre producenter har stiftet foreningen Bordeaux Oxygène, der fungerer som en legeplads for en ny generation af unge løver, som prøver at lægge kærlig afstand til Bordeaux’ image som en højborg for aldrende aristokratiske vinproducenter med fornemme aner og forstokkede holdninger, ved i festligt lag at puste nyt liv i de gamle klude og måske åbne de yngre forbrugere for øje for regionens kvaliteter.
Château Bonalgue ligger bare et par km. fra Jean Baptiste Audy hovedsæde nede på bredden af Dordogne og strækker sig over 9,4 ha. udelukkende tilplantet med Merlot og Cabernet Franc. Tidligere var her også hel del Cabernet Sauvignon, men i løbet af 1980'erne blev vinstokkene med Cabernet Sauvignon rykket op og erstattet af Merlot, for som Jean-Baptistes far Pierre Bourotte i sin tid udtrykte det det: ”Vi må respektere, at Merlot er den drue der giver os de ypperste vine i Pomerol”.
"This over-achieving estate is one of the most consistent performers in Pomerol. Always a well-made, fleshy, succulent, hedonistic wine". Robert Parker | The Wine Advocate #219 | Juni 2015
"I shall be looking out for the wines of Château Bonalgue with a little more purpose in the future; after all, Bordeaux, including Pomerol, isn’t just about great and grand bottles for society balls and black tie dinners. We also need real wines, wines that we can afford, wines that give pleasure, and Château Bonalgue fits the bill on all these counts." Chris Kissack | Juni 2014
Château Bonalgue har været en del af Løgismose familien i en lille menneskealder (siden 1982). Du finder de vine vi aktuelt tilbyder her
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Pomerol ligger på højre bred af Dordognefloden i Libournais. Appellationen dækker ca 800 ha relativt uniformt og fladt land. Den sydvestlige del er en smule mere sandholdig end den østlige del, som er rig på ler. Længst mod øst grænsede til St. Emilion findes en særlig jernholdig ler, "Crasse de fer", og netop i dette område findes tre af appellationens højst estimerede slotte, Petrus, Lafleur og Le Pin. Merlot er den dominerende druesort, og hvis der indgår andre druer er det som regel Cabernet Franc eller i endnu mindre grad Cabernet Sauvignon. Vinene er kendt for både at være charmerende og imødekommende som unge men også, særligt fra de bedre producenter, at kunne udvikle over mange år i flasken. Pomerol har ingen officiel klassifikation af appellationens producenter og dækker udelukkende rødvin.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter