Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksMortensaftenJul med LøgismoseJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 2.422,50
Château Fonroque - BIO
- 6 stk. 2.422,50
475,-
633,33 pr. l.
6 stk.
2.422,50
403,75 pr stk.
Spar 427,50
Anbefalinger
Jancis Robinson
15,5
Julia Harding MW - April 2018
James Suckling
91
Januar 2020
Beskrivelse
Château Fonroque råder i dag over 22 ha. alle klassificeret som Grand Cru Classé i Saint Emilion. I 2002 blev det første 6 ha. omlagt til økologisk landbrug, og i 2007 var rejsen tilbage mod de mere naturlige dyrkningsmetoder fuldført da alle de 17 tilplantede ha. blev akkrediteret med en Biodyvin certificering fra Ecocert.
Merlot, tegner sig for 88% af beplantningen, resten er Cabernet Franc og i dag vokser der græs og masser af blomster imellem vinstokkede for at øge diversiteten og for at fordele vandoptaget når det regner og for at holde på fugten når det er tørt. Høsten er manuel og fremme i kælderen sorteres druerne først på et vibrerende bord og derefter i hånden inden de fyldes på temperaturregulerede cement tanke og gæringen går i gang. Herefter ser 40% af vinen nye fade mens andre 40 % kommer på fade, der har været brugt en, to og tre gange tidligere. De sidste 20% forbliver i cementtankene, for at den endelige vin kan styles i en mere frugtbetonet retning.
Det endelige sammenstik foretages efter 16-18 måneder hvorefter vinen klares med friske æggehvider og som regel tappes uden forudgående filtrering. I det bedste år bliver op mod 75% af årets høst til Château Fonroque, mens resten sælges som 2. vinen Château Cartier.
Selv siger Alain Moueix, at han ikke ønsker at skabe monumentale, massive vine, der kan imponere og skiller sig ud, når de professionelle turbosmagere kommer dryssende hen på foråret. Tværtimod, er det hans mål at producere vine, der afspejler den harmoni og den balance han søger at skabe i vinmarken.
Vi synes denne filosofi smukt afspejles i vinene. Det er ikke rigt og prangende, snarere elegant, og mens den endnu er ung måske endda lidt reserveret, men bestemt alligevel attraktiv.
Nydes af store Bordeauxglas gerne sammen med smør møre stadig blodige skiver af Aiguillette de Canard.
Producent
Da Etablissements Jean-Pierre Moueix overtog dette slot i 1979 starter en tiltrængt rejse mod fornyet storhed for Château Fonroque.
Der blev installeret et nyt dræningssystem i vinmarkerne og omfattende gentilplantninger tog deres begyndelse samtidig med at den nye eg inviteret indenfor og der blev installeret kontrol af gæringstemperaturen i kælderen. Men det var ikke nok. I 1993 blev en helt ny kælder indviet med state of the art aftapningsfaciliteter og nye indbydende smagelokaler.
Meget var således allerede sket inden Alain Moueix flyttede ind på slottet i 2001 og med stor entusiasme tog de første skridt mod biodynamisk produktion inspireret af legende Nicolas Joly i Loire. Alain Moueix har ikke sit talent fra fremmede idet hans fars fætter hedder Christian Moueix og er manden bag både Petrus i Pomerol og Dominus i Napa Valley i Californien.
Château Fonroque råder i dag over 22 ha. alle klassificeret som Grand Cru Classé i Saint Emilion. I 2002 blev det første 6 ha. omlagt til økologisk landbrug, og i 2007 var rejsen tilbage mod de mere naturlige dyrkningsmetoder fuldført da alle de 17 tilplantede ha. blev akkrediteret med en Biodyvin certificering fra Ecocert.
Merlot, tegner sig for 88 % af beplantningen, resten er Cabernet Franc og i dag vokser der græs og masser af blomster imellem vinstokkede for at øge diversiteten og for at fordele vandoptaget når det regner og for at holde på fugten når det er tørt.
Høsten er manuel og fremme i kælderen sorteres druerne først på et vibrerende bord og derefter i hånden inden de fyldes på temperaturregulerede cement tanke og gæringen går i gang. Herefter ser 40% af vinen nye fade mens andre 40% kommer på fade, der har været brugt en, to og tre gange tidligere. De sidste 20 % forbliver i cement tankene, for at den endelige vin kan styles i en mere frugtbetonet og moderne retning.
Det endelige sammenstik foretages efter 16-18 måneder hvorefter vinen klares med friske æggehvider og som regel aftappes uden forudgående filtrering. I de bedste år bliver op mod 75% af materialet til Château Fonroque, mens resten sælges som 2. vinen Château Cartier. I de mindre bliver der vendt rundt på %'rene!
Selv siger Alain Moueix at han ikke ønsker at skabe store, massive vine på Fonroque, der skal imponere og skille sig ud ved de store blindsmagninger. Tværtimod, er det hans mål at producere vine, der afspejler den harmoni og den balance han søger at skabe i vinmarken.
Vi synes denne filosofi er smukt til stede i vinen. Den er ikke rig og prangende, snarere elegant, og selvom den kan virke lidt reserveret mens den endnu er ung kommer den langsomt listende som en lille forførende fe i natten.
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Saint-Emilion ligger øst for Pomerol på Garonne flodens højrebred. Jordbunden er rig på ler og kalk og dermed køligere end grusbankerne i Haut-Medoc, hvorfor Merlot er den foretrukne druesort her. Cabernet Franc er sædvanligvis også med i drueblandingen i en klassisk Saint-Emilion og hos visse producenter også en smule Cabernet Sauvignon. Appellationen er relativt stor og dækker ca 5500 hektar, og mere end 800 producenter opererer her fra. Kun rødvin må produceres under appellationsnavnet, fadlagring anvendes bredt og de bedste vine har lang holdbarhed i flasken. Modsat Pomerol har man i Saint-Emilion en officiel klassifikation oprettet i 1954. Klassifikationen revideres ca. hvert 10. år og blandt appellationens bedste vine kan nævnes slotte som Cheval-Blanc og Ausone.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter