Fakta
- 6 stk. 22.924,50
2013 - Château Lafleur - 0,75l
Château Lafleur
- 6 stk. 22.924,50
4.495,-
5.993,33 pr. l.
6 stk.
22.924,50
3.820,75 pr stk.
Spar 4.045,50
Beskrivelse
Château Lafleur er en lille næsten undseelig ejendom, som råder over blot 4,5 ha., men den ligger vis a vis Petrus og mange eksperter herunder Robert Parker og James Suckling fra Wine Spectator rangerer Lafleur på niveau med kultvinen.
Det er Sylvie og Jacques Guinadeau, der ejer ejendommen og passer den lille mark på det grusrige Pomerol plateau. De kom til som bestyrere i 1985, men efter 20 arbejde på stedet lykkedes det dem i 2005 at købe slottet, således at de i dag har foden under ejet bord. Sylvie og Jacques er perfektionister til fingerspidserne, og vinstokkene er nogle af de mest velplejede i distriktet. Ikke et blad får lov til at stritte her! De anvendes kun naturlig gødning, og når først alle de defekte druer er pillet fra er udbyttet ekstremt lavt selv efter Pomerol standarder.
Lafleur er - helt usædvanligt for Pomerol - skabt på næsten lige dele Merlot og Cabernet Franc. Vinen gærer traditionelt i rustfrit stål under temperaturkontrol, men i modsætning til vinene fra de mange Moueixejendomme sker den malolaktiske gæring først når vinen er kommet på fad, idet Jacques er overbevist om at dette tilfører vinen større aroma og større dybde. Vinen modner 20 måneder på fad (25 % nye) inden den tappes på flaske og efter yderligere et års ventetid frigives til salg.
Vinen er en af de mest efterspurgte i Pomerol, og alle årgange er altid udsolgt fra slottet inden de frigives til salg.
97 point af John Stimpfig i Decanter Magazine, maj 2018
93 point af Neal Martin for Robert Parker. The Wine Advocate #227, oktober 2016
93 point af Jeff Leve i The Wine Cellar Insider, april 2014 som noterer:
"Meeting this wine is like walking into a florist shop that cannot be swept, because there was so much earth on the floor. Add to that, a touch of licorice, espresso and sweet, fresh cherries, black raspberries and plums and you're close to what the wine is all about."
Producent
Château Lafleur, eller måske rettere bare Lafleur da der vel egentlig blot er tale om en præsentabel stenbygning fra forrige århundrede, ligger omgivet af La Fleur Petrus, Petrus, Vieux-Chateau-Certan og Hosanna midt på den centrale del af det berømte Pomerol-plateau.
I næsten 100 år en lille hemmelighed forbeholdt private connaisseurs som handlede pr. postordre og så et par importører i Bruxelles og London, og vinen var et godt køb. Ikke billig, men i en lang årrække prissat som gennemsnittet i det 5. lag i 1855 klassifikationen.
Så svingede en ung Robert Parker forbi i 1975 og forelskede sig i vinen og det ydmyge approach omkring den. Lige siden har Parker, først i sine bøger, i The Wine Advocate og senere på de digitale platforme, sværmet for Château Lafleur, som han har kaldt “one of the most distinctive, most exotic, and greatest wines – not only in Pomerol, but in the world.”
Set i bakspejlet er det bemærkelsesværdig, at Parkers karriere og Lafleurs rejse mod verdensberømmelse ligner et parløb, men ikke desto mindre blev Lafleur op gennem 1980'erne og 1990'erne en af verdens mest efterspurgte vine, og da der kun var - og stadig kun er - 4,58 ha. at gøre godt med eksploderede priserne. Château Lafleur har således de sidste 25 år med en prissætning på eller over 1. Cru konstant været en af de dyreste vine i Bordeaux kun overgået af Petrus og Le Pin.
Historien starter i 1872 da Henri Greloud, den daværende ejer af Château Le Gay, købte det stykke jord i Petrus baghave, som efterfølgende blev til Château Lafleur, og derfor hyldes på Lafleurs etiketter. Vinens kvaliteter blev tidligt kendt, og der findes dokumentation for, at Lafleur allerede i 1893 blev rangeret som nummer 3 i Pomerol kun overgået af Vieux Chateau Certan and Petrus.
Henri Greloud bliver i 1900 efterfulgt af sin søn Charles Greloud, som for sin part i 1915 bliver efterfulgt af sin svigersøn André Robin. André fik 2 døtre Therese og Marie som tog over i 1946 og med en nærmest asketisk tilgang til det gode liv (det fortælles at den længste rejse de var ude på var en togrejse fra Libourne ind til Bordeaux) førte de Lafleur videre frem til 1980'erne. Her sørgede Marie Robin - den længst levende af søstrene - for, at det unge par Jacques og Sylvie Guinaudeau blev indsat som bestyrere med forkøbsret den dag hun gik bort.
Jacques og Sylvie Guinaudeau påbegyndte en nænsom restaurering af vinmarken hvor end ikke døde vinstokke var blevet erstattet i de sidste 20 år af de to søstres regime. De fastholdt, at Merlot og Cabernet Franc fortsat skulle dele de 4,58 ha. og forblev i det hele taget tro mod Château Lafleurs fundament, for som Jacques Guinaudeau senere har fortalt "vi havde ikke råd til andet".
Marie Robin døde i 2001 og her valgte Jacques og Sylvie at give slip på deres anparter i Château Le Gay for at få råd til at købe de 5 familiemedlemmer, der havde aktier i Lafleur, ud. Og da Jacques Guinaudeau er Charles Greloud ‘s tipoldebarn, er Château Lafleur - om end ikke i lige linje så alligevel som noget ganske enestående - forblevet i samme families eje i mere end 150 år.
I dag har Jacques og Sylvie (næsten) givet stafetten videre til deres søn Baptiste og svigerdatter Julie, og selvom historiebøgerne og stort anlagte vertikalsmagninger vidner om, at der blev skabt fantastiske vine tilbage i tiden, er de fleste eksperter enige om, at Château Lafleur aldrig har leveret på et så højt niveau, som nu. Således kan vinene fra årgangene 2016, 2015, 2014, 2012, 2010, 2009, 2008, 2006, 2005, 2004, 2001 og 2000 alle kategoriseres som fremragende!
Oprindelse