Fakta
- 6 stk. 6.604,50
2016 - Château Rocheyron - 0,75l
Château Rocheyron - Peter Sisseck
- 6 stk. 6.604,50
1.295,-
1.726,67 pr. l.
6 stk.
6.604,50
1.100,75 pr stk.
Spar 1.165,50
Anbefalinger
James Suckling
98
Februar 2019
Vinous by Antonio Galloni
94
Neal Martin - Januar 2019
Jeff Leve på The Wine Cellar Insider
94
April 2017
Decanter Magazine
95
Jane Anson - April 2017
Decanter Magazine
92
Lisa Perrotti-Brown - November 2018
Wine Spectator
93
James Molesworth - Januar 2019
Beskrivelse
"Dette er uden diskussion den til dato bedste Château Rocheyron, som Peter Sisseck har skabt", konstaterede Neal Martin fra The Wine Advocate allerede i forbindelse med En Primeur smagningerne i april 2017, og den allestedsnærværende James Suckling var ved samme lejlighed heller ikke karrig med superlativerne, da han noterede: "Dyb ren frugt og fremragende friskhed og mineralitet. Fyldig, men stadig smidig og subtil. Så dekadent og så alligevel finesserig til sidst. En triumf."
Forventningerne til denne vin har således været højstemte, og som det ses af de senere anmeldelser, som er medtaget ovenfor, er 2016-årgangen uden tvivl den hidtil største triumf for Peter Sisseck, og her i sin 7. udgave er Château Rocheyron for alvor landet i den liga, hvor det er blevet prestigefyldt for de internationale anmeldere at kigge forbi, så de kan sætte tjektegn ud for slottet.
Så efter en svær start, hvor der i 4 år nærmest har skullet kæmpes fra vinstok til vinstok, lysner det for Peter Sisseck, som nu for alvor er ved at finde ind til den stil, han gerne vil forbindes med på Château Rocheyron, og nu 2 år i streg har fået mulighed for at vise, hvilken vin frugten kan levere, når alt til sidst går op i en højere enhed. Der var ellers tilløb til panik, da vedvarende regn i juni førte til spredte udbrud af meldug, men fra juli og frem fik Saint-Emilion en tør og smuk sommer, som kun blev afbrudt af nogle voldsomme regnbyger i slutningen af september, på det nærmest perfekte tidspunkt i forhold til den sidste modning af druerne.
Vinen er igen i 2016 funderet på 70% Merlot og 30% Cabernet Franc. Druerne er gæret til vin i 7 cementtanke og 3 rustfri ståltanke, der i størrelse er tilpasset diversiteten i ejendommens jordbundsforhold. Efter gæringen er vinen modnet 14 måneder på fade, og for at ”værne om frugten”, som Peter udtrykker det, er modningstiden forkortet ligesom andelen af nye fade igen holdt nede på 30%. Den endelige vin er sammenstukket i rustfrit stål og tappet på flaske uden klaring eller filtrering efter, at den har fået lov til at stå og samle sig i et par måneder.
Peter Sisseck som sædvanlig ganske ydmyg omkring sine vine, men indrømmer at Rocheyron 2016 kommer med netop den spænding mellem friskhed og mineralitet, som er den kalkstensrige jordbunds særlige gave til alverdens vinelskerne. Han kalder 2016-årgangen for mere maskulin end feminin og sammenligner vinen med en intelligent person med underspillet humoristisk sans.
Vinen kan med fordel dekanteres i 1-2 timer inden serveringen så den bliver blødere og lidt mere parfumeret. Prøv den til langtidstilberedte svinebovlapper i egen sky, med asparges, morkler, frisk gedeost og masser af dild.
Producent
“First we take Ribera, then we take Bordeaux” skrev Ole Troelsø i Børsen med Leonard Cohens berømte sang in mente, da han i maj 2011 for første gang skrev om Peter Sissick nye eventyr i Saint Emilion, og berettede at de 9.000 flasker at den første årgang af Château Rocheyron blev solgt på få uger et tidspunkt hvor ingen, eller i det mindste kun meget få, havde smagt vinen.
Det er ikke helt skidt at have en verdenssucces fra Ribero del Duero med i bagagen, når man vender ”hjem” til det distrikt, hvor man i sin tid blev formet som vinmenneske!
Château Rocheyron er et joinventure mellem Peter Sisseck og den spanske mangemillionær Silvio Denz, der har tjent sine penge i parfumeindustrien og siden ekspanderet med kunst, smykker og design i firmaet Lalique inden han bevægede sig ind i vinbranchen via opkøb af det store auktionshus Les Grands Vins Wermuth i Schweiz. Siden forstærkedes Silvio Denz passion for vin og opkøb af flere slotte i Bordeaux fulgte sammen med anparter i Clos d’Agon på Costa Brava. Her blev Peter Sisseck tilknyttet som konsulent i 2006, og i de efterfølgende år knyttede de to så stærke bånd, at de besluttede at give sig i kast med endnu et projekt.
Muligheden kom i 2009 da 7 ha. grænsende op til Château Laroque kom til salg, og herefter var Château Rocheyron en realitet. Der er tale om et stykke jord hvorpå der har været dyrket druer ”altid” med alt hvad det indbefattede i den anden halvdel af det 20. århundrede. Nu er Peter Sissick i gang med den svære konvertering til økologisk drift og han forventer, at det vil tage op mod 10 før druerne bliver i stand til at udtrykke hele det potentiale, som eksponeringen og jordbunden indeholder.
Der er blevet investeret maksimalt i alt der skal til for at behandle druerne på første klasse og forvandle dem til respektindgydende vine. Men målet er ikke at skabe mørke og intense vine med højt alkohol. Tværtimod: Målet er at fintune den særlige finesse og delikate friskhed, som ifølge Peter Sissick er Bordeaux’s særlige gave til vinens verden.
Oprindelse