Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserAlle vineDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksJul med LøgismoseDen søde juletidJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- ButikkerButikken på Nordre ToldbodLige nu i butikkenÅbningstiderEvents på Nordre ToldbodJul på Nordre ToldbodNytår på Nordre ToldbodBestil mad fra Nordre ToldbodBestil nytårsmenuBestil julemiddagenProducenter i butikken
- Medlemspris
- 1 stk. 2.699,25
Cognac Hennessy XO - Magnum - Gaveæske
- Medlemspris
- 1 stk. 2.699,25
3.599,-
2.399,33 pr. l.
1 stk.
2.699,25
Spar 899,75
Beskrivelse
Dette er den originale X.O. Cognac, eller om man vil, den Cognac som ledte frem til, at myndighederne langt senere formuleret et regelsæt, som blandt andet diktererede minimumskrav til alderen på de forskellige eaux-de-vie, for at Cognacen måtte kalde sig X.O. (Extra Old).
Kravene er blevet reguleret flere gange. Senest i 2018, hvor man skærpede modningstiden for den yngste eaux-de-vie i blandingen fra 7 til 10 år.
Hennessy X.O. dukkede op i 1870, da Maurice Hennessy bad den daværende Master Blender Emile Fillioux om at skabe en særlig fin Cognac funderet på ekstra gamle eaux-de-vie. Og som en lille krølle på historien kom X.O.s nuværende flaske til i 1947, da Maurice Hennessys oldebarn Gérald de Geoffre inspireret af en opadvendt drueklase kreerede den i dag ikoniske flaske.
Hennessy havde i 1870 allerede succes på de fleste kontinenter og med X.O. cementerede de deres absolutte førerposition i det, man omkring århundredeskiftet begyndte at kalde ”Cognac-industrien”. Og siden har Hennessy ikke set sig tilbage. Denne X.O., deres V.S.O.P og deres V.S. er kvantitativt førende i deres respektive kategorier, og sammenlagt kommer i dag næsten halvdelen af al Cognac fra Hennessys imponerende industrianlæg langs bredden af Charente-floden.
Der er tale om et blend af flere end 80 forskellige 10 til 30 år gamle eaux-de-vie, fra dobbeltdestillerede vine skabt på primært Ugni Blanc frugt fra de 4. distrikter Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies og Fins Bois, og selve udvælgelsen og det at sammenstikke de mange eaux-de-vie til en helt ensartet X.O. er i sig selv en kunst.
En dyb og kraftfuld Cognac, som bestemt vil begejstre de fleste og bestemt overraske, dem der måske er lidt skeptiske, fordi de har hørt om kvantiteterne. Smuk ravgylden at se på og derpå generøs og omfavnende i næsen hvor eksotiske citrusnoter, svesker, rosiner, andre tørrede frugter, læder, kanel, nelliker, peber og tonkabønner kappes om at komme forrest i køen af associationer. Som Hennessys markedsførings team formulerer det: "En rig, krydret, kompleks og virkelig historisk Cognac bestemt til at blive nydt sammen med en cigar."
Producent
Uden at forklejne nogen af de andre producenter så må de jo have gjort noget mere rigtigt end alle de andre nede hos Hennessy på brinken af Charente-floden. Mere end 250 års kontinuitet i familien bag, 8 generationers kontinuitet i det vigtige job som masterdestiller, snart flere end 400.000 fade med modnende Cognac, et årligt salg på mere end 70 millioner flasker og sammen med de 3 andre medlemmer af "The Fab Four" (Rémy-Martin, Martell, og Courvoisier) en markedsandel på mere end 85%. Det er alt sammen både enestående og historisk!
Historien begynder med Richard Hennessy, en af den irske Lord Ballymacmoy sønner. Han blev født i 1724, men forlod Irland for at blive en del af den såkaldte "Wild Geese" generation af katolikker, der kæmpede for Frankrig imod det aggressive Storbritannien. Hennessy ankom til Frankrig, som 20-årig, og historien vil vide, at han i 1745 blev såret ved slaget om Fontenoy i det nuværende Belgien. Han forlod fronten og slog sig senere ned ved bredden af Charente-floden, hvor han i 1765 endte med at etablere en lille brændevinsforretning sammen med 2 partnere for de penge, som det var lykkedes at låne i forskellige fra franske banker.
Undervejs havde han forelsket sig i en af de lokale piger, og sammen havde de fået sønnen Jacques - eller James, som han senere blev kaldt. James Hennessy tilskrives æren for at den lokale brændevinsforretning begyndte at udvikle sig til en international virksomhed, men måske var det måske snarere hans hustru Martine Martell og hendes etablerede Cognac-families forbindelser som gjorde udslaget.
Under alle omstændigheder landede de første tønder med Hennessy Cognac i New York i 1794, og siden Hennessy dels i 1804 valgte at tappe al den Cognac der skulle eksporteres på flaske, dels i 1806 ansatte en Jean Fillioux som Master Blender, har Hennessy været det vi i dag kalder "firstmovers" i Cognac-industrien.
Ved selv at tappe Cognacen fik man fuld kontrol over kvaliteten og da man samtidig reducerede muligheden for forfalskninger, blev Hennessy udadtil tidligt et af de mest pålidelige brands i spiritusindustrien. Og indadtil har familien Fillioux sikret en kontinuitet, som er ganske enestående både i vinens og spiritussens verden, i det Jobbet som Master Blender er gået i arv fra far til søn. Således er det i dag 7. og 8. generation i familien Fillioux, i skikkelse af Yann Fillioux og hans nevø Renaud Fillioux de Gironde, der sidder for bordenden, når smagepanelet hver dag klokken 11 mødes for at evaluere omkring 50 forskellige eaux-de-vie.
Op gennem 1800-tallet etablerede Hennessy sig som det bedst sælgende Cognac brand på planeten. Rusland blev indtaget i 1818 og Kina i 1859 og undervejs på rejsen kom Hennessy til stå fadder til nogle af de typer, som i dag er blevet standarter i industrien. VSOP (Very Superior Old Pale) dukkede op i 1817, på foranledning af prinsen af Wales (den senere kong George 4.). XO (Extra Old) kom til i 1870, da Maurice Hennessy bad den daværende Master Blender Emile Fillioux om at skabe en særlig fin Cognac funderet på ekstra gamle eaux-de-vie. Og som en lille krølle på historien kom XO's nuværende flaske til i 1947, da Maurice Hennessys oldebarn Gérald de Geoffre inspireret af en opadvendt drueklase kreerede den i dag ikoniske flaske.
Årene med 100% familieejerskab sluttede i 1971, da den daværende bestyrelsesformand Killian Hennessy valgte at tilføje en bindestreg til historien ved at fusionere med Moët & Chandon, og i 1987 fandt Moët-Hennessy sammen med luksusbrandet Louis Vuitton hvorefter Louis Vuitton Moët Hennessy (i daglig tale LVMH) var en realitet.
Killian Hennessy, der døde i 2010 i en alder af 103, var det sidste medlem af familien, der sad i bestyrelsen. men et familiemedlem i 8. generation, i skikkelse af Maurice-Richard Hennessy, arbejder som brand ambassadør, og på den måde er familien fortsat med i fortællingen 300 år efter Richard Hennessy blev født.
Løgismose har tilbudt Cognac fra Hennessy siden 1975. Se det aktuelle udvalg her
Oprindelse
Region
Sud-Ouest dækker over et stort landområde med spredte appellationer i Frankrigs sydvestlige hjørne. Af transportmæssige årsager er mange af områderne placeret omkring floder, der gjorde det nemmere at fragte vin før i tiden. De mest vestlige områder er stærkt påvirket af Atalanterhavet, mens områderne længere fra kysten har mere udpræget fastlandsklima. Blandt de mest profilerede områder i Sud-Oust kan nævnes Madiran og Cahors, der står for kraftige rødvine på Malbec og Tannat og Jurancon, kendt for søde vine på Petit Manseng og Gros Manseng. Nærheden til Bordeaux giver endvidere genlyd i en række druesorter, der bruges særligt i Bergerac såsom Sauvignon Blanc, Semillon, Cabernet Sauvignon og Merlot.Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter