Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- Spar 20% - Før 9.995,-,-
Den ultimative trio fra Ribera del Duero i OWC
- Spar 20% - Før 9.995,-,-
7.996,-
9.995,-
Spar 1.999,-
Anbefalinger
Tim Atkin - Master of Wine
96-99
Top 100 Ribera del Duero 2021 - Tim Atkin - November 2021
Robert Parker - The Wine Advocate
93-97
Luis Gutiérrez - Juni 2021
Beskrivelse
Bare for 2. gang den originale OWC-trækasse med de 3 kultvine fra Dominio de Es, som lige nu bejler til førertrøjen i Ribera del Duero. Her i 2019-årgangen med en enkelt udskiftning på holdet. Viñas Viejas de Soria er udskiftet med den første årgang af Carravilla, som er skabt på frugten fra 0,2 ha. med en særlig klon af Tempranillo, som Bertrand Sourdais nu isolerer. Vi kalder det en opgradering!
Kassen indeholder:
- 1 fl. Dominio de Es La Diva Cosecha 2019
- 1 fl. Dominio de Es Carravilla Cosecha 2019
- 1 fl. Dominio de Es La Mata Cosecha 2019
Det er måske en lille smule patetisk at kalde denne håndsnedkererede OWC-trækasse pakket af mesteren selv for episk, men vi vover det alligevel. Vi har fulgt den franske vinmager Bertrand Sourdais lige siden han brød med Dominio de Atauta på grund af uoverensstemmelser omkring bæredygtigheden og ambitionsniveauet, og vi har importeret samtlige årgange af hans første egen vin Antídoto, som i starten kom til verden i kældrene hos venner og bekendte og var hans modgift ( Antídoto betyder modgift) mod det tunnelsyn og den grådighed, som han mente havde ramt Ribera del Duero.
Vi har siddet med ham på Toldboden i København og som nogle af de første smagt hans vine fra Dominio de Es, og vi har fortalt ham, at vi var imponerede over vinene, og at vi elskede hans brændende entusiasme. Vi har også fortalt ham, at vi ikke elskede hans prissætning, hvorefter vi høfligt, men bestemt blev sat på plads. Hvorvidt vi ville samarbejde og være en del af hans projekt, det bestemte vi selv, men prisen på mikroskopiske mængder skabt på frugt fra pre-phylloxera vinstokke var ikke til diskussion. Slet ikke så længe vi accepterede det, som Peter Sisseck forlangte for sine vine fra Dominio de Pingus.
Det var 2014-årgangen af La Diva og Viñas Viejas de Soria, som vi smagte den mindeværdige formiddag på Toldboden. (La Mata kom først til i 2016), og siden har vi haft det store privilegium at følge vinene 6 år i streg, og vi er ikke i tvivl. Dette projekt er, sagt med stor kærlighed til Peter Sisseck og med al mulig respekt for Vega Sicilia, det mest spændende man kan sno proptrækkeren ned i Ribera del Duero lige nu.
Vor tids måske største Ribera del Duero ekspert Tim Atkin er enig. Han har på foranledning af det lokale Consejo Regulador siden 2017 udarbejdet "Ribera del Duero Top-100", og hvert år har Pingus, Vega Sicilia og Dominio de Es indtaget podiepladserne.
I 2021-rapporten, som kom i november 2021 smagning af 537 forskellige vine fra 139 Bodegaer falder topstriden således sådan ud:
Vega Sicilia
NV Reserva Especial (2022 Release): 100-point
2012 Único Reserva: 98-point
2017 Valbuena 5 Reserva: 96-point
Dominio de Es
2019 La Diva: 99-point
2019 Carravilla: 97-point
2019 La Mata: 96-point
Dominio de Pingus
2019 Pingus: 98-point
2019 Flor de Pingus: 95-point
2019 PSI: 93-point
Om de 3 vine fra Dominio de Es noterer Tim Atkin:
Dominio de Es La Diva Cosecha 2019 (14%)
Production is tiny at only 450 bottles, partly because of a May frost in 2019, but this is one of the world's greatest red wines, so well worth tracking down. Is it a diva? It's certainly restrained and possibly a little haughty, mixing Tinto Fino and 5% Albillo Mayor from sandy limestone soils. Elegant, detailed and refined, it's the Musigny of Ribera de Duero, with lovely precision, freshness and complexity, well-integrated new oak, plenty of minerality and incredible length. 2025-35
Dominio de Es Carravilla Cosecha 2019 (14.5%)
Carravilla is a south-facing, pre-phylloxera parcel on limestone soils in the eastern part of Atauta that's planted with Tinto Fino and 5% Albillo Mayor. Made as a single vineyard wine for the first time in 2019, it's an extraordinary wine, with dark berry fruit, notes of orange zest, palate-cleansing acidity, fine oak, understated power and minerality to spare. 2023-35
Dominio de Es La Mata Cosecha 2019 (13,8%)
La Mata is a single vineyard located on clay soils above the old, semi-abandoned winery quarter in Atauta. East-facing, with some influence from the canyon above, it’s a cool site that's often picked at the end of the season. Made from Tinto Fino with 5% Albillo Mayor and 1% Alicante Bouschet, it's dense and dark, like the interior of a Gothic cathedral, with lovely texture and perfume, spicy new French oak, racy acidity and wonderful poise and palate length. 2022-35
Producent
Bodegas Antídoto y Dominio de Es er navnet på den franske vinmager Bertrand Sourdais første egen vingård, som han kunne slå dørene op til i sensommeren 2016 efter et forunderligt jointventure med den spanske agronom David Hernando.
Bertrand blev oprindeligt hentet til Ribera del Duero fra Chateau Mouton-Rothschild af den spanske vinhandler og investor Miguel Sanchez, der tilbage i 1999 var i fuld færd med at opkøbe og revitaliserede oldgamle vinstokke i den øverste og østligste del af regionen. Et område som stort set ikke var blevet omfavnet af den moderne vinindustri, men da de sammen skabte vinen Domino de Atauta ændrede området status nærmest fra den ene dag til den anden.
Det skete i foråret 2004, da en af Frankrigs mest kendte kritikere Michel Bettane sammen med Spanien legendariske vinjournalist, Jose Peñín, satte sig for blindt at smage de tredive bedste vine fra Frankrig og Spanien plus et enkelt wildcard, som gik til netop Dominio de Atauta angiveligt fordi vinen qua spansk frugt og en fransk vinmager udtrykte et jointventure mellem Spanien og Frankrig. Og da "Dominio de Atauta" løb med alle roserne foran notabiliteter som Vega Sicilia 1994 og Chateau Latour 2000, blev der skrevet historie.
Desværre blev Miguel Sanchez fanget af den spanske recession, og sent i 2009 måtte han opgive at føre Dominio de Atauta videre, og da Bertrand Sourdais ikke kunne enes med de nye ejere om det fremadrettede ambitionsniveau, valgte han at rejse hjem til forældrenes vingård i Chinon.
Bertrand Sourdais kunne imidlertid ikke slippe sin fascination af de gamle vinstokke i Soria-provinsen, så lige så snart finansieringen kom på plads, var han tilbage i Spanien, hvor han skabte vinen ”Antídoto” på noget af den frugt, der tidligere var endt hos Dominio de Atauta og nogle druer, som vennen og partneren David Hernando købte ind til projektet.
Vinen modnede i lånte fade i et hjørne af vinkælderen hos nogle af venner i Ribera del Duero, og da den straks blev en succes, banede den vejen for, at Bertrand og David kunne investere i og/eller leje flere små spændende parceller med gamle Tempranillo kloner, hvoraf flere stadig stod/står på deres oprindelige europæiske rødder, fordi vinlusen aldrig nåede helt op i den øvre Dourodal, og slet ikke ned i den fattige og sandrige klippegrund.
Dette banede vejen for en overbygning, der fik navnet Dominio de Es. Den første vin var 2011-årgangen af Viñas Viejas de Soria skabt på frugten fra højt placerede parceller orkestreret af masser af sand og kalksten, som Bertrand og David havde erhvervet i Valdegatiles, Llanos del Almendro og La Mala alle i Atauta-dalen. Med 2012-årgangen fulgte den nu allerede ikoniske La Diva fra en lille ekstrem muromkranset vinmark. Med 2016-årgangen fulgte La Mata fra en revitaliseret parcel, som optegnelser i de lokale arkiver dokumenterede allerede stod med gamle vinstokke tilbage i 1904.
Endelig fulgte sammen med 2019-årgangen La Corravilla, som er det foreløbig seneste skud på stammen. En vin skabt på frugten fra en kalkrig parcel med gamle hovedsageligt Tempranillo vinstokke, som Bertrand Sourdais og hans hustru Olga Escudero under revitaliseringen var blevet klar over, angiveligt var en særlig klon, som Bertrand kunne veksle til en vin med en lidt mere “løssluppen” frugtprofil, eller som Bertrand har formuleret det: “Un punto salvaje, prehistórico. Un diamante en bruto”. Eller på dansk: “En usleben diamant fra et vildt forhistorisk sted”.
Alle 5 vine produceres i så stærkt begrænsede mængder, at de er nærmest uopdrivelige, og Bertrand Sourdais ambition er da også at bide skeer med Peter Sisseck. En ambition som angiveligt allerede er indfriet. I hvert fald hvis man lader vor tids måske største Ribera del Duero ekspert Tim Atkin holde målestokken. Således har Tim Atkin i de seneste 5 udgaver af sin "Ribera del Duero Special Report” ladet Dominio de Es indtage en eller flere af podiepladserne ved siden af Dominio de Pingus og Vega Sicilia.
Bertrand Sourdais er således ikke længere bare en vinbonde blandt mange andre. Han er trods sit franske ophav blevet en af de lokale helte. ”Bebert” og ”El Vigneron de las Tierras de Soria” kalder de ham. Altså ikke ”bare” en vinbonde, men selve vinbonden fra Soria! En titel som Bertrand Sourdais naturligvis er stolt over, og derfor er ”El Vigneron de las Tierras de Soria” også navnet på den lille rørende vistnok første tegneserie om en vinbonde, som den spanske tegner José Ramón Inchausti har illustreret og som Bertrand Sourdais selv har leveret manus til.
Dominio de Es har været en del af Løgismose familien siden efteråret 2014.
Se vores aktuelle vine fra Dominio de Es her
Oprindelse
Region
Castilla Y León ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo. Mest kendt for hvidvin er Rueda, hvor der dyrkes både Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.Distrikt
Ribera del Duero ligger i regionen Castilla Y Leon i det nordlige Spanien og anses for at være en af landets bedste vindistrikter. Vinmarkerne spreder sig på hver side af Duero floden på et plateau mellem 500 og 900 moh. Klimaet er ekstremt kontinentalt med varme og tørre somre og råkolde vintre. Stort set hele produktionen udgøres af rødvin med hovedvægt på Tempranillo ledsaget af små mængder Albillo og Garnacha samt Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Garnacha bruges også til at lave små mængder rosévin.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter