Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
Fynsk Rygeost, økologisk - 400g
Forhandles hos
med forbehold for udsolgte varer
Løgismose Netto
Forhandles i Netto i udvalgte uger
Beskrivelse
Der høres første gang om rygeost i Danmark i begyndelsen af det 18. århundrede, og det på Fyn. En rum tid er gået siden da, men med Løgismose rygeost på Fyn er det lykkedes at holde hævd i de gamle traditioner på mere end én måde. Når man besøger Løgismose Mejeri, hvor produktionen af rygeost foregår, er det indlysende, at hele processen, behandling af mælk, rygning osv. – vidner om dyb respekt for nedarvede metoder inden for et fag, som givetvis ikke findes andre steder i Danmark. Kort sagt, selv ved store, daglige mængder er det lykkedes at holde fast ved håndarbejdet og derved opmærksomheden omkring den enkelte ost. Vallen fra den syrnede mælk drænes stadig fra i klæder, her ligger osten i 4-6 timer til afdrypning for valle, afhængig af den fasthed der ønskes i den færdige ost. Rygning foregår i en rigtig rygeovn hvor ostene holdes over røgen i 20-30 sekunder på et rygebræt. Der produceres såvel sødmælks- som skummetmælksrygeoste, og i dag er en stor del på økologisk mælk. Til rygning anvendes havrehalm fra Løgismose Gods. Halmen bliver bjærget ved en særlig skånsom metode, så stråene ikke knækker. Dette er vigtigt mht. ildens senere virke og giver derfor de bedste betingelser ved rygningen. Når røgen har opnået den bedste udvikling, vælger rygemesteren at holde osten over. Det lyder nemt, men røgen skal have en særlig intensitet før tidspunktet er rigtigt, så ostene kan få den gyldne farve. Der er nemlig tale om varm rygning, hvilket vil sige en opvarmning mellem 80-130°C inden for et kort tidsrum. Denne metode har direkte indvirkning på smagen og derfor ikke den konserverende effekt, som kendes fra den længerevarende kold rygning. Resultatet er en ægte røget smag – mild, dyb og frisk.
Ingredienser
Økologisk pasteuriseret SØDMÆLK
salt
MÆLKESYREKULTUR *
vegetabilsk osteløbe
Røget over havrehalm