Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 510,-
LBV Port Coroa de Rei - 37,5cl
- 6 stk. 510,-
100,-
266,67 pr. l.
6 stk.
510,-
85,- pr stk.
Spar 90,-
Beskrivelse
Elegant, rig og vinøs portvin på halvflaske, der viser, hvor langt man kan nå med LBV (Late Bottled Vintage) Port, når producenten satser på kategorien, og når årgangen, der kort kan karakteriseres som både usædvanlig tør og usædvanlig varm, måske er et ”mirakel” (Niels Ehler, da årgangen blev profileret i Vinbladet i efteråret 2019). Angiveligt samme potentiale som 2011-årgangen, der nu sammenlignes med 1963 og 1945. De to mest legendariske årgange i forrige århundrede.
Vinen er skabt på de traditionelle druesorter Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca og Tinto Cão, der høstes fra 40 til 60 år gamle vinstokke. Der sker en sortering under plukningen, og kun de bedste druer vinificeres. Efter gæringen og tilsætningen af brandy får vinen lov til at hvile sig indtil det tidlige forår, hvor man så smager sig frem til de bedste partier, som så transformeres til mindre fade for enten at ende som en Vintage Port eller, som her, en Late Bottled Vintage, der får lov til at blive liggende i fadene, i minimum fire år efter at årgangen er deklareret, og de første Vintage Port er kommet til salg.
En dyb rubinrød LBV, med komplekse noter af vilde bær, blomster og tobaksblade til næsen, og en fyldig, intens men også blød smag. Meget langvarig og frugtagtig i sin finish, og med en underliggende næsten sprød syre, som tilføjer en friskhed og elegance som er ganske enestående.
Server den ved ca. 12 grader, og inviter den med til ostebordet eller prøv den sammen med desserter, hvor mørk chokolade spiller en hovedrolle.
Producent
Familiefirmaet Manoel D. Poças Junior er grundlagt i 1918 og i dag styres virksomheden i 4. generation af ikke færre end 6 efterkommere af grundlæggeren. Oprindeligt ejede familien 2 destillerier hvor man fremstillede den brandy, som portvinen forstærkes med, men da brandyproduktionen blev nationaliseret i 1930’erne måtte familien sadle om, og derfor etablerede man sig som portvinsproducenter funderet på druerne fra Quinta da Quartas, som Pocas havde overtaget som betaling for et større parti brandy nogle år tidligere.
I dag er det Maria Manual Maia, der har ansvaret i vinmarken, og når druerne ankommer til kælderen er det Jorge Manual Pintão der tager over konsulteret af den erfarne Luis Rodrigues.
Druerne er de traditionelle varianter Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca og Tinto Cão fra 40 til 60 år gamle vinstokke, og der sker en rutinemæssig sortering under plukningen således at kun de bedste druer kommer ned i plastikkasserne, som så bliver båret frem til den nærmeste vej og kørt op til Quinta da Quartas, hvor Pocas siden 1988 har samlet alle sine produktionsfaciliteter.
Poças er blevet kendt for at skabe elegante og behagelige portvine, som altid befinder sig lidt til den tørre side i forhold til gennemsnittet, og de har endda oplevet at Wine Spectator kaldte en af deres Late Bottled Vintage Portvine for ”lidt for perfekt".
Den store specialitet hos Poças er imidlertid familiens Colheita Portvine, som normalt tappes efter 7 års fadlagring. Hos Poças markerer de 7 år kun startskuddet til den første aftapning, og i de store årgange frigives små partier igen og igen, hvilket betyder at man fortsat kan tilbyde overraskende friske Colheita Portvine fra 1960’erne.
Det øverste billede er et skud af Maria Manuel Maia, Pedro Poças Pintão, Paulo Pintão og Jorge Manuel Pintão, som nu i 4. generation fører Manoel D. Poças Júnior videre. Billedet er taget 15. august 2020 på 102 års dagen for firmaets grundlæggelse og i en tid hvor også Poças Júnior mærkede konsekvenserne af Covid-19.
De 4 benyttede lejligheden til at minde os om, at Poças Júnior blev til virkelig i skyggen af den første verdenskrig og den spanske syge, hvorefter de optimistisk konkluderede: "Der er altid plads til håb. Sammen er vi stærkere!"
I am delighted to see this winery sort of reinventing itself, trying creative new bottlings and doing something different. It's nice to see the effort and the thought process. To be sure, when you try different things not everything is a big success, especially not at first. Some things on offer this report are not huge successes, but they are still interesting and fun to try, like the Roga and the Novus. Hopefully, they keep developing and getting better. Some, like the Roga, will certainly always just be niche wines with a point. You'll like the point or you won't. Mark Squires - August 2021 i The Wine Advocate #256
Poças har været en del af Løgismose familien i en lille menneskealder. Du finder de aktuelle vine her
Oprindelse
Region
Portvin er en forstærket vintype, der produceres omkring den portugisiske del af Douro floden. Det meste portvin er rødt, men der findes også hvide udgaver. Alt portvin er sødt, og sødmen opnås ved at tilsætte alkohol tidligt i gæringsforløbet inden alt sukkeret er omdannet til alkohol. Opspritningen til ca 20% dræber gæren og gør vinen stabil og holdbar. Som udgangspunkt produceres to grundtyper af portvin: Ruby og Tawny, som både referer til farven og til smagen. Ruby typerne inkluderer blandt andet Vintage og LBV, mens Tawny findes med aldersangivelse som 10, 20, 30 og 40 års samt Colheita med årgangsangivelse. Af druesorter bruges særligt Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Cao og Tinta Roriz
Distrikt
LBV (Late Bottled Vintage) er en portvinstype, der tilhører hovedtypen Ruby Port. Som navnet antyder er det vin produceret fra en enkelt årgang, men den kan ikke sidestilles med Vintage Port. LBV produceres modsat Vintage Port i alle årgange og har ikke samme holdbarhed som førnævnte. Sædvanligvis fadlagres LBV 4-6 år inden frigivelse, og herved udvikler den sig mere og hurtigere end Vintage Port, dog ikke nok til at kunne sammenlignes med Tawny Port, som er langt mere præget af fadlagring. LBV er en form for "lille" Vintage Port, der er tidligere drikkeklar og ofte ikke har nævneværdigt lagringspotentiale. Nogle LBV er filtrerede og indeholder derfor ikke bundfald, mens andre aftappes ufiltrerede som Vintage Port og derfor vil indeholde en del bundfald. Farven er rubinrød og vinen vil været domineret af bærsmag
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter