Fakta
- 1 stk. 233,75
Liquore Fernet
- 1 stk. 233,75
275,-
392,86 pr. l.
1 stk.
233,75
233,75 pr stk.
Spar 41,25
Beskrivelse
Da Giorgio Rivetti i 2011 sammen med sine brødre købte Spumanti Contratto viste det sig at de havde fået opskrifterne på 3 forskellige Vermouth og så denne potente Fernet med i købet.
Recepterne var udviklet i de første af de forrige århundreder og af gamle sirligt førte regnskabsbøger fremgik det, at produkterne havde haft betydelig succes under og i årene efter den sidste verdenskrig, hvor især Vermouthen og dens ligesindede krydrede hedvine stadig flød i stride strømme på fancy barer rundt omkring i de europæiske storbyer.
Giorgio opsøgte den ikoniske tyske bartender Charles Schumann i München, og den gamle mester overbeviste Giorgio om, at der i den nyeste generation af bartendere med tatoveringer, piercinger, mærkelige frisurer og bizarre outfits, var masser af originaler, der gerne ville profilere sig ved at bruge nicheprodukter af en helt anderledes kvalitet end den branchens giganter kunne levere. Giorgio Rivetti besluttede derfor at revitalisere de gamle opskrifter, og i efteråret 2013 kunne man så relancere blandt andet denne Fernet, der er en Amaro, en bitter i den familie af spirituosa vi kalder likør.
Der er tale om en voldsom grappa der aromatiseres på den traditionelle måde. Det vil sige et langsomt og koldt udtræk af smag fra en række rødder og urter der sænkes ned i en tank med sprit i noget der minder om forvoksede teposer og får lov til at flyde rundt og afgive smag i 15-30 til dage alt efter hvor markant et aftryk man ønsker fra de forskellige ingredienser. Herefter skæres alkoholindholdet ned til 30% samtidigt med at der sødes med rørsukker og farves med karamel til den blåsortbrune nuance de fleste forventer at se, når de får en Fernet skænket.
Den originale recept er fra 1920 og kun svagt modificeret hvilket blandt andet betyder at der her hverken er snydt med pulver eller skudt genvej med syntetiske smagsgivere. Selve recepten foreskriver 33 ingredienser hvoraf man holder de 18 tæt ind til kroppen og sætter navn på følgende 15: Myrra, kamille, safran, fennikel, aloe, anis, ingefær, mynte, kløver, rabarber, lakrids, kanel, citronverbena, muskatnød og enebær.
I Italien er en lille Fernet en populær sidevogn til espresso og mange steder kommer flasken også frem, når måltidet er slut, og dagen skal fordøjes. Mindre stilfuldt foregår det i Argentina hvor der med et årsforbrug på mere end 25 mio. liter nærmest er tale om en national drik. Her er Fernet og Cola den yndede combi, og i San Francisco, som alene tegner sig for 25% af forbruget i USA, er det kombinationen af Fernet og Tonic, der bringer lykke.
Producent
Contratto er et af Italiens historiske vinhuse, som nu er på vej tilbage mod fordums styrke og betydning. Det var det første vinhus i Italien, som producerede mousserende vine ved hjælp af det som italienerne i dag kalder Metodo Classico. Det vil sige en fornyet gæring i flasken fulgt af års modning og en afsluttende justering af sødmen i forbindelse med det afsluttende degorgement. Huset er da også oprindeligt indrettet som en kopi af et Champagnehus med dybe kældre og hvad dertil hører. Det er ufatteligt smukt, og Contratto er i dag kommet med på UNESCOs verdensarvsliste.
I begyndelsen af forrige århundrede oplevede Contratto en florissant periode med en stor eksport til især Storbritannien, hvilket den dag i dag reflekteres i flere af vinenes navne, men under og mellem de to verdenskrige begyndte der at brede sig et mildt forfald i det imposante hus. De vine, der stadig blev produceret, begyndte at hobe sig op i de kilometer lange gange under Canelli’s gader. Det var både gnisten, kunderne og til sidst også kvaliteten, som manglede, og i 1993 efter 126 års business kastede familien handsken i ringen og solgte hele herligheden til byens berømte grappadestillatør Carlo Bocchino.
Carlo Bocchino påbegyndte den istandsættelse, som har gjort huset til den smukke oplevelse, det er i dag, men da de omfattende restaureringsarbejder var afsluttet mistede han interessen for projektet og de mousserende vine. Carlo Bocchino måtte indrømme, at hans store passion fortsat var familiens grappaproduktion, og at han og hans organisation ikke havde kræfterne til at skænke produktionen af de mousserende vine og det efterfølgende salgsarbejde den nødvendige opmærksomhed. Carlo Bocchino var imidlertid ikke interesseret i at Contratto skulle ende i bagkataloget hos en af de store internationale spillere og det historiske vinhus var derfor ikke til salg for enhver pris.
Her kom Giorgio Rivetti, den berømteste af brødrene fra La Spinetta (vinhuset med de berømte næshornsvine) ind i billede. Han havde med sin Moscato d'Asti og siden med sine Barbera- Barbaresco og Barolo-vine og den kontroversielle Le PIN for længst etableret sig som en af de største stjerner i Piemonte, og da han altid havde haft en stor kærlighed til mousserende vine (det har de fleste italienske vinmagere), var han klar til at begive sig i kast med endnu et eventyr. Og da Giorgio Rivetti været en tur eller tre igennem kældrene, var han ikke i tvivl. Dette var en chance, han og hans familie kun ville få denne ene gang, og i efteråret 2011 blev det legendariske Contratto brand indrulleret i den succesombruste Rivetti-familie.
"Vi er meget glade for at have erhvervet denne vigtige facilitet" sagde Giorgio Rivetti i forbindelse med overtagelsen og fortsatte: "Det har længe været en drøm for os at komme ind på markedet for mousserende vine og der er fantastisk at kunne gøre det med et prestigefyldt brand. Fra nu af kommer vi til at arbejde for at gøre Contratto kendt i hele verden via den anseelse vi allerede nyder i udlandet. Vinene nyder endnu ikke den anerkendelse, de fortjener på den internationale scene, men nu kan vi åbne dørene for dem med vores Barbaresco, Barolo og Moscato. Vi har det ambitiøse mål, at Contratto skal anerkendes som værende den bedste producent af mousserende vine i Italien, og jeg vil fortage alle nødvendige investeringer for at nå dette mål."
Nu mere end 10 år senere kan Giorgio Rivetti og hans team vel nærmest skrive "mission completed" på deres cv., og trods stor respekt for alle de andre projekter, som Rivetti-brødrene har kastet sig ud i, er dette måske det mest imponerende. Den købte frugt fra Oltrepo Pavese er fortid. Drømmen om at skabe en hel portofølge Spumanti uden brug af dulmende dosage er gået opfyldelse. Og nok så vigtigt: Da vinstokkene på de nye parceller, der alle ligger i Alta Langha, Piemontes nye denomination dedikeret til mousserende Alta Langha, endnu er unge, så er der endnu større oplevelser i vente.
Som en af vores erhvervskunder lidt pudsigt fik det formuleret, da vi havde inviteret hende med ned til Piemonte: ”Det er så godt, at det næsten er for godt til at være sandt”.
Contratto kom ind i Løgismose familien i foråret 2013, så vi har været heldige at få lov til at følge med på sidelinjen næsten lige siden Rivetti-brødrene officielt fik nøglerne til den imponerende kælder i Canelli. Du det aktuelle sortiment her
Oprindelse