Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.147,50
Nebbiolo d'Alba Sot
- 6 stk. 1.147,50
225,-
300,- pr. l.
6 stk.
1.147,50
191,25 pr stk.
Spar 202,50
Beskrivelse
Vi har længe været klar over, at de to entusiastiske brødre David og Daniele Pelassa tilhørte morgendagens stjerner, og at det kun var et spørgsmål om tid, før de ikke længere ville flyve under de internationale mediers radar.
Vi var derfor ikke overraskede, da britiske Decanter Magazine i august 2017 offentliggjorde resultatet af deres smagning af ”de bedste piemontesiske Nebbiolo-vine, der ikke bærer navnet Barolo og Barbaresco”. 72 vine deltog i smagningen og da de tre eksperter i panelet, Andrea Briccarello, Michael Garner og Susan Hulme, skulle pege på deres tre personlige favoritter, var Pelassa ’s Nebbiolo d’Alba SOT 2013 den eneste vin, som strøg til tops hos alle tre dommere.
Så voila: I følge Decanter kommer en af de bedste Nebbiolo-vine, der produceres udenfor Barolo og Barbaresco fra Brødrene Pelassa i den lille søvnige landsby Borgata Tucci i hjertet af Roero distriktet!
I Italien har de længe vidst, at brødrene producerede autentiske vine med en herlig "drinkability", men på forunderligvis var dette forblevet en national hemmelighed, lige indtil Decanter fik smag for vinen. Nu kan brødrene sælge mere end de producerer, og vi får udelukkende det, vi skal bruge, fordi vi troede på projektet lidt tidligere end de fleste andre.
Høsten er manuel og da vinstokkene står lige uden for døren, afstilkes og presses druerne mindre end 2 timer efter de er plukket. Vinifikationen sker traditionelt i rustfrit stål med adskillige overpumpninger (dèlastage) for at få fat i farven og de delikate aromaer, inden vinen skal videre over i store slovenske og mindre franske fade. Her modner den i 12 måneder med hyppige efterfyldninger af fadene, hvorefter den uden filtrering tappes på flaske og modner i endnu 12 måneder frem mod frigivelsen.
Endnu engang en velafbalanceret fint parfumeret vin hvor man på intet tidspunkt fornemmer, at 2021 frem mod høsten bød på mange udfordringer og endte med at blive den diametrale modsætning til de seneste mange solrige og varme årgange. En smukt blomstrende mosaik af modne brombær, hindbær og kirsebær til næsen, og derpå fin koncentration i munden hvor aromaerne fra de mørke bær smelter fint sammen med et velafstemt og sødmefyldt krydderi fra fadene. Middelfyldig og harmonisk med en delikat syre som bidrager med klasse og stil. En nærmest komplet Nebbiolo!
Pelassa-brødrene serverer den gerne til en jovial fondue eller sammen med hjemmelavet pasta dækket af en sugo, der har simret i mange timer. Hvis det skal være lidt mere raffineret, kunne man også flotte sig med en rådyrfilet.
Producent
"Vi tør godt uden at ryste på hånden udnævne de to entusiastiske brødre Davide og Daniele Pelassa fra Azienda Vitivinicola Mario Pelassa til to af morgendagens stjerner."
Sådan skrev vi tilbage i 2010, da vi introducerede Pelassa i Danmark på et tidspunkt, hvor brødrene blot havde været i gang i en halv snes år. Og det kan nok være vi fik ret. Fra at være en af de der små producenter, der solgte det meste til de lokale og så til et par importører, som havde været så heldige at lægge vejen forbi, har de nu erobret verden. De store internationale vinmesser er blevet en del af dagsordenen, og via høje ratings og smukke ord fra nogle af de internationale anmeldere har deres vine fundet vej ind på vinkortet på seriøse restauranter i både Europa, Amerika og Asien.
Lidt af et eventyr for to brødre hvis far Mario Pelasse i sine sidste år blandt andet skrev følgende stikord til det, der kunne være blevet hans erindringer: "Det var i april 1950, da jeg endnu ikke fyldt 10 år, jeg indså, at det øjeblik var kommet, hvor jeg skulle give familie en hjælpende hånd. Vores mor var ikke længere blandt os, jeg var et af seks børn og vi boede beskedent, Så en mandag morgen stod jeg tidligt op, fyldte et par flasker med ung Nebbiolo og cyklede af sted mod Torino".
Det hører med til historien, at cyklen stod i den søvnige landsby Borgata Tucci i hjertet af det, vi i dag kalder Roero distriktet, hvorfra der var et halvt hundrede km. ind til storbyen. Så den lille Mario nåede selvfølgelig ikke så langt, men det gjorde han senere. Efter etableringen af vingården var det ham, der kørte rundt i familiens lille Fiat 635 lastbil, og leverede de store glasballoner med Nebbiolo og Barbera til den voksende skare af kunder. Det var dengang, Fiat’en var familiens største investering.
Selvom der nu er kommet vinmarker til både i Asti og Barolo og såmænd også et helt nyt vineri, så har David og Daniele Pelassa bevaret ydmygheden, omsorgen for detaljerne og ikke mindst en omfavnende gæstfrihed, når de tager imod sammen med deres mor Maria Teresa Viglione, som vi nu også kalder Teresina.
Hendes hjemmelavede pølser og intense pastaretter, som altid følger med, når der skal smages vin, har gang på gang betaget vores kunder, når vi har haft dem med på tur, og Daniele indkapsler da også meget godt det familiesammenhold, vi fornemmer, når han kigger kærligt på Teresina og siger: "la Mamma è semper la Mamma". Eller på dansk "vores mor vil altid være vores mor".
Efterhånden mere end 150.000 flasker fordelt på 14 forskellige vine, herunder de 2 Mario’s, der gemmer på historien om cyklen, de 2 topvine Barolo San Lorenzo og Roero Antaniolo og den charmerende søde specialitet Birbet.
Pelassa har været med i Løgismose familien siden efteråret 2010 og du finder de vine vi aktuelt har i sortiment her
Oprindelse
Region
Piemonte ligger i Nordvestitalien og er en af landets mest prestigefyldte vinregioner. Vinmarkerne ligger mellem Alperne i nordvest og Apenninerne i sydøst, og regionen udmærker sig ved at være domineret af lokale sorter som f.eks. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis og Cortese. Klimaet er gennemgående kontinentalt men præget af nærheden til bjerge, som begrænser nedbørsmængden. Stilmæssigt produceres en bred vifte af typer fra de tanninrige og længelevende vine fra Barolo, de saftige og friske Barbera vine, de lette hvidvine på Arneis og Cortese samt de søde, mousserende fra Asti på Moscato. En stor del af vinene i regionen produceres indenfor DOC og DOCG reglerne.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter