Fakta
- 6 stk. 4.564,50
Pouilly-Fuissé BIO
- 6 stk. 4.564,50
895,-
1.193,33 pr. l.
6 stk.
4.564,50
760,75 pr stk.
Spar 805,50
Anbefalinger
Allen Meadows - Burghound
91 point - Outstanding Top value
Allen Meadows - Juni 2025
Beskrivelse
Ved indgangen til det nye millennium spirede ideen om måske også at kunne udrette noget ganske særligt i Mâconnais hos Anne-Claude Leflaive, og det skulle ikke være noget med bare at købe frugten, som de store négocianter "The Big Five" Louis Latour, Louis Jadot, Bouchard Père et Fils, Joseph Drouhin og George Duboeuf allerede gjorde i stor stil. Det skulle være egne vinmarker med fuld kontrol over arbejdet med vinstokkene og omlægning til biodynamisk landbrug.
De første parceller blev købt i Mâcon-Verzé appellation i 2004, og i 2013 fulgte så de første 7 af de i alt 12 små parceller i Pouilly-Fuissé, som leverer frugten til denne vin heriblandt parceller på La Chaneau og Au Vignerain, som nu har fået 1. Cru status efter ”Union des Producteurs de Pouilly-Fuissé” efter 15 år endelig er nået til enighed med INAO og lobbyisterne.
12 parceller lyder af meget, men reelt er der bare tale om 2,16 ha., der alle har udsigt op mod den imponerende klippeformation Roche de Solutré. Parcellerne kultiveres af Paul de Noue (som er relateret til Leflaive familien), og et par deltidsansatte, og når druerne er plukket, overgår ansvaret til vinmageren Pierre Vincent, som i marts 2017 efterfulgte Anne-Claude Leflaive’s mangeårige Wingman Éric Rémy.
Høsten er manuel og druerne presses straks efter plukningen i nogle bygninger, som fulgte med købet af de første parceller i Mâcon-Verzé. Her soigneres druerne inden den langsomme presning hvorfra kun den frit løbende most får lov til at komme op og blive kølet ned i den mobile rustfri ståltank. Herefter køres dagens most til Puligny-Montrachet hvor den får lov til at sætte sig et døgns tid inden gæringen og modningen, som finder sted i Leflaive's nye kælder, der blev opført udelukkende ved anvendelse af naturlige materialer i 2012/13. 75% af mosten gærer i Bourgognefade (15% nye) og de resterende 25% i betonæg og efter 12 måneder sammenstikkes den endelige cuvée i en neutral tank hvor den får lov til at samle sig i yderligere 5 måneder samtidig med den forberedes til aftapningen på flaske i det tidlige forår 2025.
En elegant og charmerede Pouilly-Fuissé med masser af hvide ferskner, ananas og akacieblomst, der bliver sat i scene af modne citrusnoter og mandler samt lidt brioche og honning fra fadene. Rig, smagfuld og med et eminent underliggende mineralsk drive, som sørger for, at det hele aldrig bliver for overdådigt.
Prisskiltet er ikke det mest charmerende ved denne Pouilly-Fuissé, men den er produceret side om side med Domaine Leflaive's store hvide Bourgogner, og tåler såmænd - qua det præcist satte delikate fad kys - at blive sammenlignet med Meursault og Puligny-Montrachet fra producenter, som prioriterer elegancen.
Producent
Anne-Claude Leflaive blev i sine sidste 10 år dybt optaget af ikke blot at skabe de mest betagende vine fra familiens berømte vinmarker i Puligny-Montrachet, men også optaget af udbrede det glade budskab om biodynamikkens urkraft til andre vinbønder i andre distrikter.
Det første til investeringer i Macon-Verzé, Macon-Solutré, Pouilly-Fuissé og en håndfuld vine, der nu bliver solgt under navnet "Domaines Leflaive" med det lille listigt ekstra "s" tilføjet for at markere, at der er en forskel.
Efterhånden drejer det sig om næsten 25 ha. fordelt på en lang række forskellige små parceller herunder La Chaneau og Au Vignerain, som begge fik 1. Cru status da ”Union des Producteurs de Pouilly-Fuissé” endelig - efter 15 års tovtrækkerier - i 2020 nåede til enighed med INAO.
Domaine Leflaive har tilhørt den samme familie lige siden begyndelsen, og før det har familien har dyrket druer og bygget vinfade i hvert fald siden 1717. Det var Joseph Leflaive, som lagde grundstenen i 1905 og i den efterfølgende 20 år opkøbte en lang række fremragende parceller mens Bourgogne var i knæ ovenpå vinlusens hærgen og en verdenskrig som heller ikke lod de gyldne skråninger uberørte. 24 imponerende ha. udelukkende tilplantet med Chardonnay - her i blandt 5 ha. med status af Grand Cru og 11 ha. med status af 1. Cru. - er det efterhånden blevet til.
Domaine Leflaive var og er stadig pionerer inden for først økologisk og siden biodynamisk produktion i Bourgogne, og få andre steder er man så stålsatte i troen på, at det kun kan lade sig gøre at skabe vidunderlige vine, hvis man først efterstræber fuld biodiversitet i vinmarkerne og siden arbejder i harmoni mellem jordens og månens rytmer i kælderen. Alle de tilkøbte parceller i Macon røg derfor direkte i konvertering først mod økologi og siden mod biodynamik, og fra og med 2023-årgangen er de alle certificerede af Biodyvin.
François Bouchet, der var biodynamisk rådgiver for Domaine Leflaive fra 1989 og frem til sin død i december 2005, forklarede sin approach således: "Biodynamism develops every living species thanks to specialised preparative treatments made from yarrow, camomile, nettle, dandelion, valerian, compost and silica or sand which are true catalysts of energy. It is via the plant that the whole organism is vitalised, as much as through its deep rooting in the soil as by the leaves which capture the sun’s energy. The wine which is produced is a direct result of the balance between the terroir and the atmosphere."
Men ellers er der ikke så mange hekserier på Domaine Leflaive. Hele vinfremstillingsprocessen følger den burgundiske tradition. Høsten er manuelt. Gærceller udefra er forment adgang. Gæringen får lov til at tage den tid den skal, og bortset fra vinene fra Mâcon-Verzé, så er recepten den samme helt oppe fra Grand Cru Montrachet og ned til den generiske Bourgogne Blanc: Langsom presning, fadgæring, 12 måneders fadlagring og til sidst 6 måneders modning i neutrale tanke frem mod aftapningen på flaske, der så vidt muligt sker uden klaring eller filtrering det 2. forår efter høsten. Det eneste der har været skruet på, har været mængden af nye fade i de forskellige vine, men senest er der også ankommet betonæg i en stræben efter mere frugt og endnu mere finesse i vinene.
Anne-Claude Leflaive kom til som 3. generation i 1990 og nåede at få 3 år ved siden af sin far Vincent Leflaive inden han døde. De første år arbejdede hun sammen med sin fætter Olivier Laflaive, men da hans negociant projekt for alvor begyndte at få luft under vingerne fandt familien, at det var bedst, de fortsatte hver for sig. Anne-Claude stod herefter i spidsen for konverteringen fra traditionelt landbrug til biodynamisk produktion inden de strategiske opkøb i Mâconnais.
Anne-Claude blev fejret som “The best white wine maker in the world” I Decanter Magazine I 2006, grundlagde en særlig skole for biodynamik ”Ecole du Vin et des Terroirs” i Puligny-Montrachet, og nåede lige at modtage sine kollegaers fornemste hæder i form af ”The Winemakers' Winemaker Award” i 2014 inden hun desværre tabte kampen mod kræften bare 59 år gammel.
I dag er det hendes nevø og grundlæggeren Joseph Leflaives tipoldebarn Brice de La Morandiere, der i 4. generation fører det stolte domaine videre, så det bliver i familien. Anne-Claude vinmager hed i mange år Éric Rémy. Da han lod sig pensionere i 2017 allierede Brice de La Morandiere sig med den talentfulde Pierre Vincent og det blev et smukt parløb indtil Pierre i 2024 valgte at etablere sit eget domaine. Ny régisseur og vinmager er således den unge Amandine Brillanceau, som tiltrådte i januar 2025.
Domaines Leflaive (La diversité des expressions des Mâcons)
MÂCONNAIS:
- Mâcon-Verzé (Les Cassons, En Perret, Escolles, Les Muse) | 9.3 ha | tilplantet: 1930-2010
- Mâcon-Verzé Les Chênes | 3.4 ha | tilplantet: 1935 (0.45 ha); 1973-2002 (2.98 ha)
- Mâcon-Verzé Le Monté 0.9 | tilplantet: 1964-1965
- Mâcon-Igé | 0.8 ha | tilplantet: 1986-1989
- Pouilly-Fuissé La Chaneau | 0,3 ha | tilplantet: 1960
- Pouilly-Fuissé En Vigneraie | 0,3 ha | tilplantet: 2001
- Pouilly-Fuissé | 2.2 ha | tilplantet: 1960-2011
- Saint-Véran Blanc | 0,4 ha | tilplantet: 1950-1990
Løgismose har tilbudt vine fra Domaine Leflaive i mere end 25 år. Ofte i så begrænsede mængder at de ikke flages her på hjemmesiden. Du ser vores aktuelle udvalg her og du er altid velkommen til at efterspørge yderligere muligheder pr. e-mail.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter