Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 7.114,50
Puligny-Montrachet Le Cailleret 1. Cru BIO
- 6 stk. 7.114,50
1.395,-
1.860,- pr. l.
6 stk.
7.114,50
1.185,75 pr stk.
Spar 1.255,50
Anbefalinger
Allen Meadows - Burghound
91-93 Outstanding
Pure and decidedly cool aromas are comprised by notes of smoked green apple, lemon rind and a plethora of floral nuances, and in particular acacia blossom. I very much like the textured of the voluminous, sappy and intensely mineral-driven middle weight flavors that terminate in a clean, very dry and youthfully austere finale. This attractively persistent effort could use better depth, but it will almost certainly develop more if allowed a few years of bottle aging first. Allen Meadows - Juni 2022
Beskrivelse
Domaine Pousse d'Or ejer 0,75 ha. af den muromkransede Clos Les Caillerets, der ligger klos op ad selveste Le Montrachet. En parcel som det til manges overraskelse lykkedes at købe fra Domaine Jean Chartron i 2004. Jean-Michel Chartron har senere flere gange kontaktet Patrick Landanger i håb om tilbagekøb, men på Domaine Pousse d'Or er de naturligvis glade for nu også at kunne tilbyde vine fra en af de bedste 1. Cru marker i Puligny-Montrachet, og de har ingen planer om at lade handlen gå tilbage.
Clos Les Caillerets er særdeles kalkrig med en jordbund domineret af små strandsten, som sikrer en fremragende dræning, og de fleste eksperter er enige om, at netop her er potentialet enormt. Hovedparten af vinstokkene er plantet i perioden 1944 til 1984, og gennemsnitsalderen på den lille parcel spadserer pænt af sted mod de 60 år.
Vinstokkenes passes efter biodynamiske principper, og i kælderen inddrages også månefaserne i planlægningen af arbejdet. Så ingen sprøjtning med pesticider, ingen ukrudtsmidler og kun organisk gødning i vinmarken, der pløjes regelmæssigt med heste forspand for at lufte og berige jorden.
Druerne er håndplukkede og fremme ved vingården sker der en systematisk sortering på et nyindkøbt rystebord efter at druerne er blevet befriet for stilkene. Herefter køles druerne ned for at samle aromaer i 2-3 døgn inden gæringen sættes i gang i 1/3 nye og 2/3 brugte fade uden tilsætning af fremmede gærstammer. Efter gæringen modner vinen derpå 14 måneder på bærmen, hvor også den malolaktiske gæring får lov til at finde sted, inden den endelige cuvée sammenstikkes og tappes på flaske uden brug af pumper, forudgående klaring og filtrering og med kun behersket tilsætning af svovl.
Resultatet har alle årene været en overbevisende vin med masser af grape, mandler, ristede hasselnødder og mineralitet til næsen. Trods de markante noter fra fadene er det friskheden, som styrer, og de fine understrømmene modne citrusnoter fascinerer, omend man fornemmer, at vinen behøver tid og givet vil være en oplevelse, også når den runder sit første tiår.
Da Bourgogne eksperten Allen Meadows var forbi for at smage vinene fra 2020 sammenfattede Benoît Landanger årgangen således: "Like in 2019, we were again blessed with excellent raw materials as the fruit was ripe, clean and remarkably well-balanced between sugar, acid and tannin levels. We picked from the 25th of August and brought in low-ish yields of 25 to 30 hl/ha that were still better than the 20 to 25 hl/ha that we realized in 2019. Potential alcohols were reasonable as they ranged from 13.2 to 13.5%, which is slightly lower than what we obtained last year. The vinifications were easy and overall, I'm very happy with the quality as well as the aging potential. In fact, 2020 is vintage that I would gladly take anytime with the sole proviso of having a bit more volume!".
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvinsfamilien, hvor vi hos Løgismose - ligesom mange andre - taler om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4.
Her oplever vi Funkiness 1: Forvent ingen eller meget begrænsede naturvinskarakteristika.
Producent
Domaine Pousse d'Or udenfor Volnay er en af de mest iøjnefaldende vingårde i Côtes de Beaune. Domainet blev etableret i sin nuværende form tilbage i 1964, da 2 domainer blev slået sammen og vinene fra de dengang 13 ha. blev ført frem til verdensberømmelse af Gérard Potel, der både var gourment, vinkender og en af efterkrigstidens største vinmagere i Bourgogene.
Undervejs fatter forretningsmanden Patrick Landanger interesse for Gérard Potel's projekt, og han køber sig ind på ejendommen for en del af den formue han havde tjent på produktion af kirurgiske og ortopædiske instrumenter. Oprindeligt var det Patrick Landanger's at investere i Midi, men da Gérard Potel døde i 1997 og hele domainet kom til salg slog han til, og Patrick Landanger måtte erkende at han ikke længere blot var en passiv invester, men en Propriétaire Récoltant.
Det førte til væsentlige tilføjelser til porteføljen; i Corton og Puligny-Montrachet og senere et større opkøb i Chambolle-Musigny som betyder at Domaine Pousse d'Or idag disponerer over 18 ha. fordelt på en perlerække af prestigefyldte parceller med premier og grand crus status fra Morey-Saint-Denis og Chambolle-Musigny i nord, over Corton, Pommard og Volnay, og ned til Puligny-Montrachet og Santenay mod syd.
Tilsammen resulterer det i omkring 90.000 årlige flasker fordelt på 16 forskellige labels, der enten er økologisk certificerede eller som det hedder "skabt med så stor respekt for jorden og de næste gennerationer" at det ikke betyder noget at certificeringen af de enkelte parceller blev umuliggjort på grund af den specielle ejemdomsfordeling i Bourgogne.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Puligny-Montrachet ligger mellem kommunerne Meursault og Chassagne-Montrachet på Cote de Beaune i Bourgogne. Puligny refererer til byen og Montrachet til "det skallede bjerg" eller rettere en af de fineste hvidvinsmarker i hele Bourgogne "Le Montrachet". Appellationen dækker både rødvin på Pinot Noir og hvidvin på Chardonnay, men kun en fraktal af produktionen udgøres af rødvin. Lidt over 200 ha er beplantet og kommunen har 4 Grand Cru marker hvoraf 2 er delt med Chassagne-Montrachet. 17 marker har Premier Cru status. Vinene er indbegrebet af hvid, fadlagret Bourgogne af høj kvalitet. Sammenlignet med de to nabokommuner er Puligny-Montrachet kendt for at være mere mineralsk og fast end de lettere tilgængelige vine fra Chassagne-Montrachet og mere parfumerede end vinene fra Meursault.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter