Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 12 stk. 10.878,-
- 6 stk. 6.604,50
Riesling Loibner Trockenbeerenauslese 50cl
- 12 stk. 10.878,-
- 6 stk. 6.604,50
1.295,-
2.590,- pr. l.
12 stk.
10.878,-
906,50 pr stk.
Spar 4.662,-
6 stk.
6.604,50
1.100,75 pr stk.
Spar 1.165,50
Beskrivelse
I Østrig kaldes Weingut Emmerich Knoll for intet mindre end ”Primus Inter Pares”, hvilket på dansk bliver til noget i retning af ”Den ypperste blandt de bedste”. Og der bliver der ført bevis for sagen i form af op imod 30 forskellige vine, hvoraf en håndfuld hvert eneste år opnår kultstatus uanset hvilke klimatiske udfordringer vækstsæsonen end måtte have budt på.
Der er tale om en kontinuitet, som næsten ingen andre er i stand til at præstere, og da den efterhånden har varet ved i mere end 30 år, skal der kun et enkelt ord til for at omfavne hele historien: Enestående!
De sidste 15 år har vi været så heldige at repræsentere Knoll i Danmark, og det har ikke været (og er ikke) et helt almindeligt samarbejde. Vinene er så efterspurgte, at vi i det tidlige forår bliver bedt om at fremsende en ønskeliste, og herefter bliver vi så tildelt en allokering efter nogle principper, som vi endnu ikke helt har gennemskuet.
Vi ved bare, at vi endnu aldrig har fået alle de vine, vi har ønsket os, og når vi indimellem får lov til at købe ældre årgange, er det altid betinget af, at vinene primært ender på restauranter, der med deres serveringer har bevist, at de fortjener at kunne tilbyde de ypperste vine til deres gæster.
Hovedparten af al virakken handler om Emmerich Knoll’s yppige stadig overvejende tørre såkaldte Smaragd-vine, men det svimlende er, at der derudover også findes nogle sjældent udbudte søde vine, som det kun er de færreste forundt at smage. Vine der, som Emmerich Knoll Junior formulerer det, kun produceres ”i forsvindende små mængder når vejrguderne tillader, at alt går op i en højere enhed”.
Det skete i 2021, som er en årgang, der leder tankerne tilbage til tiden, før vi begyndte at tale om global opvarmning. Hyppigt nedbør i juli og august (og også haglbyger i Rossatz, Dürnstein og Loiben), begavede tidligt druerne med en frisk syre, og da efteråret bød på solrigt og tørt vejr med tilpas kølige temperaturer, kunne druerne forblive på vinstokken længere end længe set, hvor de først udviklede perfekt fysiologisk modning, og siden, hvis Knolls team ikke havde været forbi med saksen, blev omfavnet af den såkaldte ædle råddenskab “Pourriture Noble”.
Sen november høst fra et par små enklaver af efterladte Riesling vinstokke højt oppe på Loibenberg, hvor stilkene er fjernet manuelt, og hvor druerne nænsomt er sorteret bær for bær forud for presningen. Derpå gæring i en lille ståltank uden fremmede gærstammer i den gamle kælder, der glimrer ved fraværet af næsten alle moderne installationer, og hvor kulden i løbet af efteråret og vinteren får gæringen til at trække i langdrag og næsten gå i stå, mens der stadig er masser af sukker til stede.
Vinen stabiliseres, når Emmerich Knoll Junior fornemmer, at forholdet mellem alkohol, sukker og ikke mindst syre peaker og dernæst får den lov til at sætte sig frem til de sidste dage i august måned, hvor den efter en filtrering udelukkende fyldes på elegante halvliters flasker.
Selvom det kun er en nebengeschæft leger Emmerich Knoll både med Grüner Veltliner, Gelber Muskateller, Traminer i sine bestræbelser på at skabe meditative edelsüßße vine, og en sjælden gang i mellem dukker der så også nogle få 100 flasker af denne Riesling Trockenbeerenauslese op. Sidst det skete, var i 2015 og før det i 2009!
Hvis din reference er tysk Trockenbeerenauslese, så forvent den samme pirrende syre, næsten den samme essenslignende sødme og så en del mere alkohol. Oceaner af ferskner og abrikoser ovenpå flydende honning og kandiserede tropiske frugter, der på forunderlig vis bliver styret på plads af moden citrus og fin mineralitet. Imponerende fylde, svimlende dybde og en vidunderlig næsten uendelig lang eftersmag.
Producent
Weingut Knoll holder til i den lille by Unterloiben i Wachau distriktet et halvt hundrede kilometer vest for Wien. Det er en af de smukkeste strækninger på Donau-flodens løb gennem Østrig, og med sine små hyggelige byer, frodige sletter og svimlende stejle vinterrasser er det også et af de herligste vinområder i verden.
Familien Knoll har holdt til i Unterloiben i generationer, og i dag driver familien den dejlige restaurant Loibnerhof og så en af Østrigs allermest respekterede vingårde. Det er Emmerich senior og Emmerich junior, som deles om ansvaret i kælderen, og ud fra en meget konservativ, nogle ville sige gammeldags filosofi, har de i mere end 30 år hvert år produceret nogle af Østrigs allermest forrygende Grüner Veltliner og Riesling vine og så lidt for sjov og i forsvindende små mængder også Gelber Muskateller, Traminer, Chardonnay og Pinot Noir.
Kodeordene er ifølge Emmerich junior "Elegance og kompleksitet uden den umiddelbare glæde ved vinen i glasset sættes over styr". Resultat nås i princippet med enkle midler hvor en sen høst, og herefter så lidt indblanding som mulig er de to vigtigste elementer. Og når det kommer til de legendariske Smaragd vine går høsten først i gang når de fleste andre er ved at være færdige, og de fleste år fortsætter den trods den globale opvarmning til langt ind i november måned, hvor en betragtelig del af druerne er angrebet af ædelt råd, og hvor perioder med let nattefrost er en del af høstens uorden.
Udbyttet er ikke specielt lavt. Især Grüner Veltliner modner ifølge Knoll senior ved for kraftig beskæring for tidligt, og når derfor ikke at opleve de temperatursvingninger mellem nat og dag, som i det sene efterår beriger druerne med den aromatiske finesse og kompleksitet, som er forudsætningen for vine i verdensklasse.
Selvom vinstokkene alle kultiveres efter bæredygtige principper, hvor såvel herbicider som pesticider er fravalgt er produktionen formeldt konventionel fordi Emmerich Knoll Junior og flertallet af de andre producenter i Gebietsschutzverbandes Vinea Wachau ikke mener, det økologiske regelsæt er den rette løsning i det store perspektiv. I stedet deltager alle producenterne i et økologisk ukrudtsbekæmpelses projekt hvor man sætter "venlige" planter mellem vinstokkene for at fortrænge det problematisk højtvoksende, dybt rodfæstede ukrudt med stort vandbehov, og senest i 2023 vil alle i Vinea Wachau’s medlemmer være certificeret "Sustainable Austria".
Knoll junior har rejst verden rundt og set al den ny teknologi, som findes. Alligevel er alt ved det gamle hjemme i kælderen under Unterloiben 10 og nu også via en tunnel i kælderen under Unterloiben 132. Hver parcel i vinmarken har nu som før sit eget ege- eller akaciefad og størrelsen er tilpasset det forventede udbytte fra den sene høst til Smaragd vinene! Nogen år er der ikke nok vin til fadet, og så forbliver vinen på stål med interessante årgangsvariationer til følge, og på samme måde skifter de enkelte vine karakter, når det hvert 15. eller 20. år er blevet tid til at forny deres fad.
Weingut Knoll kultiverer godt 14 ha. og producerer omkring 120.000 flasker fordelt på 25 forskellige vine. Steinfeder og Federspiel vinene frigives i tidlige forår efter høsten og varsler havd vi har i vente når Smaragd kommer i løbet af september måned, og på forunderlig vis lykkes det hvert eneste år at fremtrylle nogle Wachau's mest imponerende vine, som byder på store oplevelser fra dag et, og for Smaragds vedkommende efter 10 år stadig er så friske og vitale, at man gerne tiltror dem yderligere 10 år i en god kælder.
Vinene fra Weingut Knoll tilhører verdens mest efterspurgte, mængderne er stærkt begrænsede og Løgismose er forpligtede til at sørge for at en stor andel af vinene ender på restauranter der på tallerkenerne kan matche det der skænkes i glassene. Løgismose's allokering er på 1.000-1.200 flasker om året afhængig af årgangens gavmildhed, og en række af vinene vil derfor være udsolgt i kortere eller længere perioder, ligesom vi ikke flager de ældre årgange vi indimellem får adgang til.
Knolls portofølge:
Steinfeder:
Grüner Veltliner
Riesling
Federspiel:
Grüner Veltliner
Grüner Veltliner Kreutles
Grüner Veltliner Trum
Riesling
Riesling Loibenberg
Gelber Muskateller
Pinot Noir Rosé
Smaragd:
Grüner Veltliner Kreutles
Grüner Veltliner Schütt
Grüner Veltliner Loibenberg
Grüner Veltliner Vinothekfüllung
Riesling Loibenberg
Riesling Kellerberg
Riesling Schütt
Riesling Vinothekfüllung
Gelber Muskateller
Traminer
Chardonnay
Andre:
Riesling Pfaffenberg Kabinett
Riesling Pfaffenberg Selection
Grüner Veltliner edelsüß
Riesling edelsüß
Gelber Muskateller edelsüß
Traminer edelsüß
Emmerich Knoll har været en del af Løgismose familien siden 2008.
Oprindelse
Region
Niederösterreich ligger i den nordøstlige del af Østrig, og regionen står for ca halvdelen af landets vinproduktion. 8 af Østrigs 6 officielle vindistrikter ligger i Niederösterreich og hovedvægten af vinene laves på Grüner Veltliner og Riesling samt Chardonnay, Zweigelt, Pinot Noir og Saint Laurent. Området er påvirket af varme vinde fra Pannonien i Ungarn, og flere steder i Niederösterreich er vinmarkerne placeret tæt ved floder. Af kendte vindistrikter i Niederösterreich kan nævnes Wachau Kremstal og Kamptal.
Distrikt
Wachau er et lille, prestigefyldt vindistrikt langs Donaufloden i regionen Niederösterreich i Østrig. Distriktets vinmarker er centreret på stejle skråninger ned mod floden, hvor af flere er terrasserede og sydvendte. Jordbunden er præget af aflejringer fra floden med både sand, grus og løss. De lune somre med rigeligt sollys resulterer i kraftfulde intense udgaver af Grüner Veltliner og Riesling, som klassificeres efter et særligt system kun anvendt i Wachau. Steinfeder er friske, sprøde vine under 11,5% alk, Federspiel er mere vægtige men stadig med elegance og max 12,5% alkohol. Top kategorien er Smaragd, som udgøres af fyldige, kraftfulde vine med alkohol over 12,5%.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter