Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 2.677,50
Riesling Ried Pfaffenberg Selection
- 6 stk. 2.677,50
525,-
700,- pr. l.
6 stk.
2.677,50
446,25 pr stk.
Spar 472,50
Anbefalinger
Falstaff Magazin
93-95
Weinguide 2013 - Österreich
Beskrivelse
Med denne Riesling har vi umiskendeligt fat i Østrig og umiskendeligt fat i Emmerich Knoll som år efter år formår at tilføre sine vine et helt særligt og forførende DNA, som gør dette til en af de 2-3 mest respekterede vinprofiler i Østrig. Stilen er på en gang fyldig og raffineret og så er de bedste af vinene kendt for deres imponerende holdbarhed og potentiale for at udvikle sig frem mod det sublime i flasken.
Noget vi kan føre bevis for med denne Riesling Ried Pfaffenberg Selecetion, som er på vej ind i særdeles generøs periode. Her er ingen tegn på træthed. Bare en mild imødekommenhed, som ganske enkelt er enestående og som tilmed sikkert vil blive ved at omfavne os i mange år endnu.
Druer er plukket højt oppe på Pfaffenbergweg lige nedenfor det hårnålesving, der markerer grænsen mellem Wachau og Kremstal. Her har Knoll nogle rækker med Riesling stokke der står med rødderne i begge distrikter og i tilgift med den smukkeste ned over Donau-floden og Mautener Brücke. Og da der er tale om en såkaldt kaosbeplantning hvor der blevet plantet nye vinstokke mellem de gamle efterhånden som de nogen gange mere end 100 år gamle vinstokke mistede deres livskraft høster man 2 gange. Først høster man frugten fra de yngste vinstokke til familiens Riesling Federspiel og derpå når modenheden 3-5 uger senere rammer det såkaldte smaragd-niveau høster man frugten fra de ældste vinstokke til denne Ried Pfaffenberg Selecetion.
Nede på vingården i Unterloiben sorteres der for defekter inden de hele klaser nænsomt presses hvorefter mosten får lov til at bundfælde sig og samle aromaer i adskillige dage inden den pumpes op i et gammelt egefad hvor gæringen starter på naturlig vis uden tilsætning af fremmede gærstammer eller anden form for indgriben. Gæringen fortsætter uden temperaturkontrol i op til 6 måneder alt afhængig af sukkerindholdet i mosten og temperaturen i kælderen, og efter ca. 10 måneder sur lie i det gamle fad tappes vinen på flaske efter en ganske let filtrering.
Riesling vinene fra Emmerich Knoll er udsøgte meditationsvine, men med deres underspillede nerve og cremede fylde er de også vidunderlige sammen med mad. Prøv den for eksempel sammen med en hummer Tiger Lee med ingefær og sølvbeder eller en letsaltet torsk med citrusolie og velvoksen ægte brøndkarse.
Producent
Weingut Knoll holder til i den lille by Unterloiben i Wachau distriktet et halvt hundrede kilometer vest for Wien. Det er en af de smukkeste strækninger på Donau-flodens løb gennem Østrig, og med sine små hyggelige byer, frodige sletter og svimlende stejle vinterrasser er det også et af de herligste vinområder i verden.
Familien Knoll har holdt til i Unterloiben i generationer, og i dag driver familien den dejlige restaurant Loibnerhof og så en af Østrigs allermest respekterede vingårde. Det er Emmerich senior og Emmerich junior, som deles om ansvaret i kælderen, og ud fra en meget konservativ, nogle ville sige gammeldags filosofi, har de i mere end 30 år hvert år produceret nogle af Østrigs allermest forrygende Grüner Veltliner og Riesling vine og så lidt for sjov og i forsvindende små mængder også Gelber Muskateller, Traminer, Chardonnay og Pinot Noir.
Kodeordene er ifølge Emmerich junior "Elegance og kompleksitet uden den umiddelbare glæde ved vinen i glasset sættes over styr". Resultat nås i princippet med enkle midler hvor en sen høst, og herefter så lidt indblanding som mulig er de to vigtigste elementer. Og når det kommer til de legendariske Smaragd vine går høsten først i gang når de fleste andre er ved at være færdige, og de fleste år fortsætter den trods den globale opvarmning til langt ind i november måned, hvor en betragtelig del af druerne er angrebet af ædelt råd, og hvor perioder med let nattefrost er en del af høstens uorden.
Udbyttet er ikke specielt lavt. Især Grüner Veltliner modner ifølge Knoll senior ved for kraftig beskæring for tidligt, og når derfor ikke at opleve de temperatursvingninger mellem nat og dag, som i det sene efterår beriger druerne med den aromatiske finesse og kompleksitet, som er forudsætningen for vine i verdensklasse.
Selvom vinstokkene alle kultiveres efter bæredygtige principper, hvor såvel herbicider som pesticider er fravalgt er produktionen formeldt konventionel fordi Emmerich Knoll Junior og flertallet af de andre producenter i Gebietsschutzverbandes Vinea Wachau ikke mener, det økologiske regelsæt er den rette løsning i det store perspektiv. I stedet deltager alle producenterne i et økologisk ukrudtsbekæmpelses projekt hvor man sætter "venlige" planter mellem vinstokkene for at fortrænge det problematisk højtvoksende, dybt rodfæstede ukrudt med stort vandbehov, og senest i 2023 vil alle i Vinea Wachau’s medlemmer være certificeret "Sustainable Austria".
Knoll junior har rejst verden rundt og set al den ny teknologi, som findes. Alligevel er alt ved det gamle hjemme i kælderen under Unterloiben 10 og nu også via en tunnel i kælderen under Unterloiben 132. Hver parcel i vinmarken har nu som før sit eget ege- eller akaciefad og størrelsen er tilpasset det forventede udbytte fra den sene høst til Smaragd vinene! Nogen år er der ikke nok vin til fadet, og så forbliver vinen på stål med interessante årgangsvariationer til følge, og på samme måde skifter de enkelte vine karakter, når det hvert 15. eller 20. år er blevet tid til at forny deres fad.
Weingut Knoll kultiverer godt 14 ha. og producerer omkring 120.000 flasker fordelt på 25 forskellige vine. Steinfeder og Federspiel vinene frigives i tidlige forår efter høsten og varsler havd vi har i vente når Smaragd kommer i løbet af september måned, og på forunderlig vis lykkes det hvert eneste år at fremtrylle nogle Wachau's mest imponerende vine, som byder på store oplevelser fra dag et, og for Smaragds vedkommende efter 10 år stadig er så friske og vitale, at man gerne tiltror dem yderligere 10 år i en god kælder.
Vinene fra Weingut Knoll tilhører verdens mest efterspurgte, mængderne er stærkt begrænsede og Løgismose er forpligtede til at sørge for at en stor andel af vinene ender på restauranter der på tallerkenerne kan matche det der skænkes i glassene. Løgismose's allokering er på 1.000-1.200 flasker om året afhængig af årgangens gavmildhed, og en række af vinene vil derfor være udsolgt i kortere eller længere perioder, ligesom vi ikke flager de ældre årgange vi indimellem får adgang til.
Knolls portofølge:
Steinfeder:
Grüner Veltliner
Riesling
Federspiel:
Grüner Veltliner
Grüner Veltliner Kreutles
Grüner Veltliner Trum
Riesling
Riesling Loibenberg
Gelber Muskateller
Pinot Noir Rosé
Smaragd:
Grüner Veltliner Kreutles
Grüner Veltliner Schütt
Grüner Veltliner Loibenberg
Grüner Veltliner Vinothekfüllung
Riesling Loibenberg
Riesling Kellerberg
Riesling Schütt
Riesling Vinothekfüllung
Gelber Muskateller
Traminer
Chardonnay
Andre:
Riesling Pfaffenberg Kabinett
Riesling Pfaffenberg Selection
Grüner Veltliner edelsüß
Riesling edelsüß
Gelber Muskateller edelsüß
Traminer edelsüß
Emmerich Knoll har været en del af Løgismose familien siden 2008.
Oprindelse
Region
Niederösterreich ligger i den nordøstlige del af Østrig, og regionen står for ca halvdelen af landets vinproduktion. 8 af Østrigs 6 officielle vindistrikter ligger i Niederösterreich og hovedvægten af vinene laves på Grüner Veltliner og Riesling samt Chardonnay, Zweigelt, Pinot Noir og Saint Laurent. Området er påvirket af varme vinde fra Pannonien i Ungarn, og flere steder i Niederösterreich er vinmarkerne placeret tæt ved floder. Af kendte vindistrikter i Niederösterreich kan nævnes Wachau Kremstal og Kamptal.
Distrikt
Kremstal er et lille, vigtigt vindistrikt i regionen Niederösterreich i det nordøstlige hjørne af Østrig. Distriktet ligger ved Donaufloden med de fleste marker på skråninger på nordbredden af Donau. Byen Krems-an-der-Donau har givet navn til distriktet. Både varm luft fra Pannonien mod øst og kølig alpeluft påvirker Kremstal, men ellers nyder Kremstal det typiske indlandsklima med varme somre, kolde vintre og store udsving mellem nat- og dagtemperaturer. Kremstal har DAC status for Grüner Veltliner og Riesling, men også Zweigelt, Chardonnay og Pinot Noir er plantet i distriktet.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter