Fakta
- 6 stk. 2.827,20
Santenay Grand Clos Rousseau 1. Cru
- 6 stk. 2.827,20
589,-
785,33 pr. l.
6 stk.
2.827,20
471,20 pr stk.
Spar 706,80
Beskrivelse
Domaine Nicolas har for nylig været igennem et fredeligt generationsskifte, og i dag er det det unge søskendepar Mylène og Benoit Nicolas, der er i fuld færd med at trække domænet af sted i en mere dynamisk retning med forstærket fokus på frugt og friskhed. Og det har de gjort med sådan en entusiasme, at de i efteråret 2024 blev fejret som Côtes de Beaune’s ”Jeunes Talent” ved ”Le concours des Jeunes Talents du Groupement des Jeunes Professionnels de la Vigne”.
De fleste af deres vinmarker ligger oppe i bakkerne bag de berømte appellationer, og herfra producerer de to søskende blandt andet en meget appellerende Hautes-Cotes de Beaune fra gamle vinstokke, som både er deres signatur og deres bread and butter. Men de har også et lille parcel på den mere prestigiøse Premier Cru Grand Clos Rousseau i Santenay. Bare 0,26 ha. med omkring 50 år gamle vinstokke tæt på den lille vej, der adskiller Santenay fra Maranges og Côte d’Or fra Saône-et-Loire.
Høsten er manuel og overstås på en formiddag. Der fortages en soignering af drueklaserne mens de plukkes, og herefter transporteres de i plastkasser og på bagsmækken af en pickup de 7 km. op til vingården i Nolay. Her soigneres klaserne endnu engang inden alle stilke fjernes. Druerne får lov til at stå koldt i rustfri ståltanke i op til en uge inden temperaturen hæves og gæringen går i gang uden tilsætning af fremmede gærstammer. Herefter følger 14 dage med de traditionelle nedstandsninger og overpumpninger for at ekstrahere tilpasse mængder af farve og tannin inden den unge vin fyldes på bourgognefade for at modne i 12 måneders modning, inden den endelige cuvée sammenstikkes, om nødvendigt filtreres og til sidst tappes på flaske.
En dejlig Santenay til den lidt mørke side hvor der er skruet pænt op for alle Pinot Noirs ellers sarte herligheder. Dejlig frugtig med de velkendte noter af pæon, modne jordbær, ribs og kirsebær, der her bliver klædt fint på af blandt andet flødechokolade og lakridsrod fra den velafstemte fadlagring. Kompleks og nærmest intens, men stadig ikke uden elegance fordi nogle venligsindede tanniner og en saftig underliggende syre bringer livgivende friskhed.
Hvis det skulle være er der her pondus nok til en Rib-eye, men hvorfor ikke bare sammen med en eller flere af de franske osteklassikere? For eksempel Epoisses, Cîteaux og Reblochon.
Producent
Domaine Nicolas er en spændende vingård lidt udenfor den lille hyggelige middelalderlandsby Nolay bare halv snes kilometer nord for Santenay, men alligevel fjernt fra strømmen af turister.
Her har den ene generation af familien Nicolas afløst den næste i det der længe var et ydmygt (læs fattigt) blandet landbrug med høns, kvæg, korn og så også vinstokke. I 1970’erne besluttede Bernard Nicolas imidlertid, at nu var tiden inde til udelukkende at fokusere på vinstokkene og til sidst havde han 6 ha. hvorfra druerne blev solgt til Hautes Cotes a Beaune kooperativet.
Bernard fik selskab af sin søn Alain i 1988, efter at han havde taget sig en uddannelse i vinfremstillingsteknikker og været lidt omkring, og i 1992 var det sidste gang, at druerne blev solgt til kooperativet.
Domaine Nicolas har således produceret og tappet sine egne vine siden 1993, og lige siden starten har de traditionelle dyrknings- og vinfremstillingsmetoder været kombineret med bæredygtige overvejelser. Det ledte kort inde i det nye millennium til en HVE3 certificering, hvor hensynet til biodiversiteten blev dokumenteret.
I dag er domænet vokset til lidt mere end 18 ha. overvejende på Hautes Côtes de Beaune, men også suppleret med parceller i appellationerne Santenay, Saint Romain og Pommard, og siden 2019 har Alain stille og roligt sluppet tøjlerne, så børnene Mylene og Benoit kunne komme til fadet.
Mylene har studeret den forretningsmæssige side af vinfremstillingen og Benoit er uddannet ønolog og sammen har masser af planer om via forstærket fokus på frugt og friskhed i vinene at trække domænet af sted i dynamisk retning, som gerne måtte vække resonans.
Talentkonkurrencen ”Le concours des Jeunes Talents du Groupement des Jeunes Professionnels de la Vigne” kårede i efteråret 2024 Benoit Nicolas som årets ”Jeunes Talent” på hele Côtes de Beaune.
Data & fakta:
- Druesorter: Pinot Noir, Chardonnay og Aligoté.
- Praksis: Konventionelt landbrug, men bæredygtig praksis med mekanisk lugning, ingen anti-råd behandlinger, ingen insekticider og ingen herbicider
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 18 hektar overvejende på Hautes Côtes de Beaune, men også parceller i Santenay, Saint Romain og Pommard.
- Årlig produktion: Omkring 80.000 flasker, fordelt på 10-12 forskellige vine.
- Certifikater: HVE3 (Haute Valeur Environnementale. Den franske landbrugscertificering, der er fokuseret på de 4 nøgleområder: Biodiversitet, florabeskyttelsesstrategi, reduktion af gødnings- og vandforbrug)
Hvide vine:
- Bourgogne Aligoté
- Haut Côtes de Beaune
- Saint-Romain En Chevrot
- Saint-Romain Sous Roche
Røde vine:
- Haut Côtes de Beaune Vieilles Vignes
- Haut Côtes de Beaune En Château
- Haut Côtes de Beaune Les Jarons
- Saint-Romain Sous La Velle
- Santenay Les Charmes Dessous
- Santenay Grand Clos Rousseau 1. Cru
- Pommard En Boeuf
Domaine Nicolas kom til Løgismose familien i marts marts 2025. Se de vine vi aktuelt kan tilbyde her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Santenay er den sydligste kommuneappellation på Cote de Beaune i Bourgogne. Syd for Santenay starter Cote Chalonnaise, og den sydlige del af Santenay har jordbundsforhold, som er meget lig dem, man finder på Cote Chalonnaise med store forekomster af mergelsten. Nord for Santenay ligger Chassagne-Montrachet, og kommunens Premier Cru marker er centreret i den nordlige del. Santenay dækker ca 330 ha vinmarker og heraf har ca 130 Premier Cru status fordelt på 12 marker. Der produceres både hvidvin på Chardonnay og rødvin på Pinot noir. Sidstnævnte står for ca 80% og anses for at læne sig mere mod det rustikke i retning af rødvinene fra Cote Chalonnaise.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter