Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 510,-
Venezia Pinot Grigio - ØKO/VEGAN
- 6 stk. 510,-
100,-
133,33 pr. l.
6 stk.
510,-
85,- pr stk.
Spar 90,-
Beskrivelse
Selvom Perlage er bedst kendt for sine økologiske Prosecco vine, så skal man ikke kimse ad deres vine uden bobler. Vinmageren Andrea Gallina gør et stort stykke arbejde for at løfte dem op blandt områdets bedste, og efterhånden som de vinstokke, han har til rådighed, får lidt mere alder, bliver vinene stadig mere interessante.
Det gælder også denne Pinot Grigio, som, da den ramte markedet tilbage i 1995, var en af de første økologiske Pinot Gris vine fra Veneto. Lige siden har den raget pænt op i den linde strøm af Pinot Grigio vine, som hvert år rammer markedet, og vinen har da også tidligere blandt andet vundet en Decanter World Wine Award og modtaget adskillige medaljer på Mundus Vini Biofach.
Vinstokkene er for tiden 15-22 år gamle og vokser i det flade landskab nedenfor bakkerne mellem Valdobbiadene og Cornegliano. Der høstes ved håndkraft, og efter presningen får mosten lov til at samle sig i op til 12 timer inden gæringen sættes i gang i rustfrit stål uden brug af fremmede gærstammer. Vinen modner i 6 måneder frem mod aftapningen på flaske, der sker i forbindelse med en ganske let filtrering.
Noter af modne pærer midt i de blomstrende aromaer, der får os til at tænke på sommer og sol. Druens karakteristiske milde fylde er pænt til stede, og det langt fra knastørre udtryk ledsages af en lille syre, som sikrer passende friskhed og giver lyst til et ekstra glas.
Dejlig som et afslappet glas i utide og naturligvis fin til alskens retter fra det venetianske køkken. Prøv den for eksempel til en gang klipfisk med løg, ansjos og parmesan, sådan som den tilberedes omkring Vicenza eller til en forsigtigt tilberedt kølle af gedekid med citron, salvie og hvidløg.
Bonusinfo: Når det kommer til bæredygtig og økologisk produktion, har Perlage været firstmovers lige siden, man begyndte at finde ud af, at anvendelsen af pesticider og herbicider måske ikke var helt godt for vinstokkene, biodiversiteten, forbrugerne og de næste generationer. Perlage var således først med økologisk produceret Prosecco, og senere dokumenterede de også fraværet af animalske proteiner i flere af deres vine inden de veganske symboler begyndte at dukke op på flaskerne. Bag dette opstillede Nardi-brødrene også mål for miljømæssig og social bæredygtighed i produktionen, overfor medarbejderne og overfor lokalsamfundet og siden 2016 har Perlage været en certificeret "B-Corps" virksomhed og dermed en del af "B THE CHANGE" bevægelsen, som efterhånden omfatter flere end 4.000 virksomheder i flere end 70 lande.
Producent
Vi tøvede længe, da vi skulle finde den rette samarbejdspartner i det hastigt ekspanderende mekka for italienske bobler mellem Valdobbiadene og Cornegliano oppe i Venedigs smukke frodige bagland. Vinmarkerne skiftede ejere i et tempo, som ikke oplevede andre steder i Italien. Nye vingårde blev ved med at dukke op, og når først vi blev begejstrede falmede vinene hurtigere end en blomstrende buket fra marken, som ikke fik vand.
Først i 2014 kom vi i mål, da vi besøgte Perlage på Vinitaly i Verona. Vi havde besøgt vingården et par år tidligere men kunne ikke få enderne til at mødes, men nu var vi blevet mere fokuserede på økologi og Perlage’s eksportchef Elena Brugnera havde opdaget at hun ikke lige kunne sparke døren ind til det danske marked fordi de fleste danske importører hun havde mødt bekymrede sig mere om prisen end kvaliteten.
Historien om det Perlage, vi kender i dag, tog sin begyndelse i 1980’erne da de 7 Nardi brødre så småt skulle til at finde ud af, hvorledes de skulle føre det deres forældre (Tiziano og Afra Nardi) have skabt videre, og på et eller andet tidspunkt modnede beslutningen om at begive sig ud på en opdagelses- og dannelsesrejse hvis endemål de ikke kendte. De ville være de første der konverterede til økologisk landbrug i Valdobbiadene og de ville være de første, som producerede økologiske Prosecco vine.
Her mange år senere mindes Ivo og Claudio Nardi, at papirarbejdet var det nemmeste, hvorimod vinstokkene ikke helt var med på ideen. I starten opførte de sig som junkier, der var blevet tvunget til at være clean overnight, og oppe på deres del af den berømte Riva Moretta skråning tog det 10 år de begyndte at druer, der var bedre end de konventionelle.
For Nardi familien og deres ansatte er økologien blevet en passion som rækker langt ud arbejdet i vinmarken og de rammer som den økologiske disciplin beskriver. Så ud over fraværet af fremmede gærstammer og reduktion af sulfitter handler det også om solpaneler der opvarmer vandet, CO2 neutrale kontormiljøer, nye lettere flasker og etiketter, der kan lynes af flaskerne inden de afleveres til genbrug.
De økologiske og biodynamiske certifikater fra Codex og Demeter er således i dag suppleret af en stribe andre certifikater, som dels dokumenterer bæredygtigheden ned til den mindste detalje, dels dokumenterer at Pertage påtager sig et socialt ansvar både overfor virksomhedens ansatte og lokalsamfundet.
Det kan lyde frelst, men det gør ikke så meget, når vinene smager som de gør. Vinene vinder hvert år et hav af priser, ligesom de hædres i de italienske guider og de er stadig alene om at producere en helt svovlfri og vegansk Prosecco.
Vinene fra Perlage har været en del af Løgismose familien siden sommeren 2014. Du ser det aktuelle udvalg her
Oprindelse
Region
Veneto er en stor og betydningsfuld vinregion i det nordøstlige Italien. Regionen er rig på vintyper, og har gennem de seneste årtier nydt voksende anderkendelse. Der produceres en bred vifte af rødvine fra de lette Bardolinoer ved Gardasøen til de kraftige og alkoholrige Amarone vine fra Valpolicella. I nordøst produceres den mousserende Prosecco på Glera druen, og Soave har for længst slået sit navn fast for blomstrende, friske hvidvine på Garganega og Trebbiano. Der dyrkes i stigende grad internationale sorter som Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Noir.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter