Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 1 stk. 254,15
Vizcaya – Cristal Light Rum
- 1 stk. 254,15
299,-
427,14 pr. l.
1 stk.
254,15
Spar 44,85
Beskrivelse
Det syder og bobler i spiritusindustrien og på intet tidspunkt tidligere har forbrugerne haft flere forskellige mulighederne for at få dækket deres behov end her i det nye millennium.
Især har vi her i Europa oplevet en reel eksplosion i de sydamerikanske sukkerrørs destillater som vi har lært at kende som rom, ron, rum og rhum og det estimeres, at der hver eneste uge bliver lanceret en ny rom et eller andet sted på kloden.
Det meste i Europa drejer sig om ung råsprit fra de store caribiske destillerier som sejles over Atlanten i ståltanke for at blive forvandlet til nye rom-brands, men der findes også stadig flere originale produkter som er blevet raffineret på gamle fade og har afleveret deres Angels' Share i Caribien inden de er blevet tappet på flaske.
Hidtil har det meste handlet om den mørke rom, men lige nu er der også seriøse folk rundt omkring som søger at løfte den hvide rom op af bartendernes værktøjskasse og levere en kvalitet der ikke bare fungerer som en pålidelig mixer, men også er en nydelse når den serveres solo eller eventuelt on the rocks med en enkelt skive citrus.
Et af de mest vellykkede forsøg på at give den hvide rom seriøst velsmagende kant kommer fra amerikanske Riccardo Giuliano som sammen med Oliver & Oliver allerede har vist, at de er ude på en seriøs rejse med deres Vizcaya VXOP Cask 21 rum så småt blev introduceret i 2007 og siden bragede igennem i 2010 med en guldmedalje og titlen som "Best in Show" ved San Francisco World Spirits Competition, som af mange anses som verdens mest prestigefyldte spiritus konkurrence.
Den nye Vizcaya Cristal Rum er som Vizcaya VXOP destilleret på saften fra friskpressede sukkerrør og efterfølgende modnet i en kort årrække i et af de berømte Solera-systemer i lagerhallerne hos Oliver & Oliver i Den Dominikanske Republik inden det farveknæk som modningen medfører, er filtreret bort med aktivt kul.
En krystalklar blød og vedholdende rom med subtile noter af vanilje, fino sherry og valnødder, som vil overraske de fleste. Kan nydes ren og gerne lettere afkølet som aperitif eller som et overraskende glas efter en god middag, men den er naturligvis også en drøm for enhver seriøs mixolog fordi de sofistikerede noter i Vizcaya Cristal selvfølgelig vil løfte alle cocktails funderet på hvid rom.
Producent
Oliver y Oliver International er en af tidens mest seriøse romproducenter som fra deres platform i det østlige Santo Domingo i Den Dominikanske Republik begaver verden med hele 18 forskellige egne brands og et tilsvarende antal (antager man) brands, som de har udviklet i samarbejde med forskellige entreprenører og virksomheder rundt omkring i verden.
Bundniveauet i alle produktlinjer er nærmest imponerende, og de opererer over hele linjen med en ”smoothness”, som dels betyder, at man kan genkende familien, dels betyder, at mange af deres produkter fører sig frem med lidt mindre sødme end flertallet af konkurrenterne.
Hemmeligheden er et imponerende batteri af solera-systemer som alle deres produkter er rundet af i kortere, længere eller meget lang tid.
Oliver y Oliver destillerer ikke selv deres rom, men køber i stedet ind i hele den caribiske region hvor de har samarbejdsaftaler med en række virksomheder naturligvis i Den Dominikanske Republik, men også i Panama, Trinidad, Tobago, Nicaragua og Colombia. Virksomheder som alle har mulighed for at presse sukkerrørene kort efter de er høstet og siden kolonne destillere saften til aromatisk råsprit.
Oliver y Oliver har cubanske rødder i det spanske Oliver Juanillo i midten af det 19. århundrede forelskede sig i en lokal pige i Cuba og derfor glemte at rejse hjem. Han grundlagde en sukkerrørs- og tobaksplantage og etablerede et destilleri og fik tidligt succes. Desværre blev sukkerrørsmøllerne og destilleriet brændt ned under den 2. krig for uafhængighed i 1898, og herefter handlede det kun om cigarer indtil familien blev spredt for alle vinde da Fidel Castro i 1959 begyndte at sætte en ny dagsorden.
I begyndelsen af 1990’erne søgte en af slægtningen (Tipoldebarnet Pedro Ramón Oliver López) tilbage til sine rødder og fandt blandt andet hundredvis af dokumenter, herunder de oprindelige produktbeskrivelser fra tiden med romproduktion. Det inspirerede ham til at genopfinde familiens romproduktion, nu i Den Dominikanske Republik.
Han hyrede cubanske masterblendere ingeniører ind for at reetablere den cubanske romstil videre og købte til sidt de 100.000 liter 15 år gammel rom, som stadig i en eller anden uberegnelig procentdel udgør hjertet i Oliver & Oliver solera-systemer.
Oliver & Olivers egne brands omfatter bandt andre Cubanacan, Guantanamera, Opthimus Rum, Ron Cubaney, Ron Quorhum, Unhiq og Presidente og blant 3. parts brands, som har markeret sig, er blandt andre Atlantico Rum, Tres Hombres og Vizcaya.
Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter