Fakta
- 6 stk. 840,-
2024 Brouilly Martingale
- 6 stk. 840,-
175,-
233,33 pr. l.
6 stk.
840,-
140,- pr stk.
Spar 210,-
Beskrivelse
Georges Duboeuf’s barnebarn Adrien Duboeuf-Lacombe har besluttet meget aktivt at støtte de lokale myndigheders forsøg på at få tildele de bedste vinmarker i Beaujolais status af Premier Cru, og det betyder, at Duboeuf nu fjerner betegnelser Domaine og Chateau fra en række vine.
Nærmere bestemt drejer det sig om de ejendomme hvis navne også refererer til et af de Lieux-Dits (navngivne vinmarker), der efter flere års geologiske undersøgelser og historisk dokumentation er kommet med i den pulje af vinmarker som man gerne ser løftet op i en særlig liga. Hvorvidt det kommer til at ske og hvornår bestemmer Institut National de l'Origine et de la Qualité (INAO).
Et af disse Lieux-Dits er La Martingale som er en lokalitet lidt nord for landsbyen Cercié og lige her er det meget passende at udtrykket Domaine nu forsvinder, da det blot har været et varenavn som Les Vins Georges Duboeuf har fået registreret til den vin, de producerer på den frugt, som de køber fra de 3 familier D’Albon, D’Aragon og De Saint Marie D’Agneaux, der til sammen har 3,7 ha. på sydligt eksponerede skråning med udsigt over mod Mont Brouilly.
Trods fraværet af benævnelsen Domaine og nyt udstyr er der således tale om den samme vin, skabt på manuelt høstede druer 20 til 85 år gamle vinstokke, og da Emeric Gaucher og Denis Lapalu her ønsker et lidt mere farverigt og kompakt udtryk suppleres den traditionelle semi-maceration-carbonic med den såkaldte "macération préfermentaire à chaud". Det vil sige at hovedparten af druerne starter deres forvandling til vin uden knusning i Thermo reguleret rustfrit stål, mens omkring 25% knuses og opvarmes 60-70ºC, hvorefter de macererer i de 10-12 timer, det tager inden temperaturen er faldet tilstrækkeligt til, at de knuste druer og mosten kan tilsættes og gære sammen med de uknuste druer.
MPC kaldes teknikken, som hovedsageligt intensiverer farven, men også øger koncentrationen af tanniner en smule. Udblødningen og macerationen tager til sammen omkring 3 uger, hvorefter den unge vin modner 6 måneder i tanken frem mod sammenstik af den endelige cuvée og aftapningen på flaske.
Måske en anelse mørkere end den ellers ville været. Det skal der ekspertise til at afgøre. Men med eller uden opvarmning begavet med behagelige aromaer af blommer, hindbær og solbær og dejlig velafbalanceret med mærkbare, men ikke generende tanniner, som bidrager til oplevelsen af friskhed og længde.
En dejlig Gamay som vil skabe glæde i de fleste sammenhænge lige fra den indledende aperitif og frem til det lille stykke ost, som fjerner den allersidste sult.
Bonusinfo:
Høsten i Beaujolais endte med at være alt andet end generøs, og 2024 er blevet kaldt den vanskeligste årgang i mands minde. Balladen startede allerede tidligt på året med lange perioder med kulde og regn, som bremsede vinstokkens vegetative cyklus. Og med 10 til 15 ekstra dage med regn i forhold til gennemsnittet blev foråret det fugtigske siden 1959.
Det ledte til udbredte udbrud af meldug og råd, som vinbønderne måtte bruge alle deres vågne timer på at bekæmpe. Herefter blev blomstringen mange steder brat bragt til ophør, da voldsomme haglbyger ramte mange vinmarker den 19. juni, og derpå gik det slag i slag med alt for mange dage med regnbyger og tunge skyer. Først i august begyndte det varmende solskin at få overtaget, og her afslørede ture i vinmarkerne al balladen: Smukke drueklaser i uskøn forening med udtørrede og nogle steder haglbeskadigede drueklaser.
Derfor har det i høj grad handlet om det franskmændene kalder ”tirage”. Om at soignere, sortere og smide væk, og i den sidste ende blev der tale om et af de laveste høstudbytter, der er registeret i Beaujolais de seneste 100 år.
Producent
Les Vins du Georges Duboeuf er det største og ubetinget mest betydningsfulde navn i Beaujolais. Og med en produktion der i dag har rundet 30 mio. flasker er det en kendsgerning at mange, hvis ikke de fleste, har fået deres første oplevelser med druen Gamay og vinene fra Beaujolais via flasker fra Georges Duboeuf.
- Georges Duboeuf har funderet sin forretning på tre ting:
Samarbejde med flere end 300 vinbønder og druedyrkere. - Maceration carbonique. Gæring af de hele drueklaser, hvorved Beaujolais fik en frugt og umiddelbarhed, som ikke var set tidligere.
- Beaujolais Nouveau, lige fra det første væddemål blandt to journalister om hvem der først kunne nå hjem til London med den nye vin, op forbi 80'ernes hysteriske race om at komme først fem til de forskellige metropoler og frem til i dag hvor 25% af al Beaujolais fortsat forsvinder inden nytår.
Georges Duboeuf er opvokset på en lille vingård i Pouilly-Fuissé. Allerede som 6-årig hjalp han sine forældre med druehøsten. Han kvittede skolen før til og som 18-årig cyklede han rundt og solgte sin storebrors Chardonnay til de lokale restauranter, og da han opdagede, at der manglede noget rødvin i hans cykelsortiment startede de 2 brødre et af de smukkeste eventyr i den franske vins historie.
Først foregik det på cykel fra vingård til vingård for at smage og vælge, hvad der var værd at sælge. Siden er det fortsat under noget mere etablerede former, men besøgene hos vinbønderne og de omfattende smagninger udgør fortsat det egentlige fundament i forretningen.
I 1957 møder Georges Duboeuf Alexis Lichine fra Château Lascombes. De begynder at lave forretninger sammen, og Georges siger selv, at Alexis har en væsentlig aktie i alt det, som der siden skete på det forretningsmæssige område for Les Vins du Georges Duboeuf.
I efteråret 1977 var Lene Grønlykke for første gang forbi Georges Duboeuf. Sammen besøgte de Domaine Tour du Bief i Moulin-à-Vent, og med var også purken Jacob Grønlykke. Han sagde god for Gamay druerne, sådan som de smagte umiddelbart inden høsten, og lidt senere, da druerne var blevet forvandlet til en vin, hilste også de første medlemmer af Løgismose Vinklub Domaine Tour du Bief og dermed Georges Dubeouf velkommen til Danmark.
I de mere end 40 år, som er gået, har Georges Dubeouf og Løgismose haft et nært samarbejde og samtidig med at begge forretninger er vokset. For at sikre den rette eksponering indledte Løgismose derfor et samarbejde med Dansk Supermarked, som markedsfører et lille udvalg af Beaujolais vinene med de berømte blomster etiketter, mens top vinene - de såkaldte domainevine - fra de forskellige cru-kommuner markedsføres i Løgismoses webshop og udvalgte delikatessebutikker.
Selvom Georges Duboeuf i sine senere år påtog sig en rolle, der mest af alt mindede om en ældre statsmands og ikke længere involverede sig meget i forretningen, så var den sirlige slanke mand med det hvide hår og den pastelfarvede cashmere-trøje henslængt over skuldrene en hyppig gæst ved de mange smagninger lige til det sidste.
Men den 4. januar 2020 døde Georges Duboeuf i hjemmet i Romanèche-Thorins i en alder af 86. Hans hjerte ville ikke længere, og frugten fra 2019-høsten blev dermed den sidste, denne gudbenådede vinsmager nåede at være med til at evaluere.
Men eventyret fortsætter. Georges Duboeuf’s søn Franck trådte ind i selskabet i 1983. Da man åbnede forlystelsesparken Le Hameau du Vin i 1993 blev det underledelse af Francks hustru Anne Duboeuf og i 2012 blev det så deres ældste søn - Georges Duboeufs barnebarn - Adrien Duboeuf-Lacombe’s tur til, som chef for salg, marketing og strategi, at profilere familiefirmaet i de mere end 100 lande, som Georges Duboeuf’s vine eksporteres til.
"An excellent wine is always a work of art. It is first and foremost the result of the terroir, then of the care given to the vines, the right choice of harvest date and of course the know-how and talent of the winemaker" Georges Duboeuf (1934-2020)
Georges Duboeuf har så at sige været en del af Løgismose familien altid. Du finder det aktuelle sortiment her
Oprindelse
Region
Beaujolais ligger i forlængelse af Bourgogne mod syd og hører administrativt til denne region trods den slående nærhed til Rhone dalen. Klimaet er lunt indlandsklima og jordbunden er varieret med tydelige indslag af granit især i nord. Hoveddruen er Gamay, men der er også små beplantninger af Pinot Noir, Chardonnay og Aligoté. Basis niveauet formes af Beaujolais og Beaujolais-Villages, mens topniveauet udgøres af de 10 cru'er, som refererer til selvstændige vinbyer med særligt karakterfulde vine. Beajolais Nouveau er en specialitet, der frigives hvert år i november efterfølgende høst og hurtig gæring af druerne. Beaujolais er gennemgående friske og aromatiske rødvine.Distrikt
Brouilly er en af de 10 cru’er i Beaujolais i det østlige Frankrig. Det er en selvstændig AOC skabt i 1938. Det er den største af cru’erne med 1250 ha vinmarker. Navnet kommer fra Mont Brouilly, som vinmarkerne ligger nedenfor og rundt om. Mod vest er Brouilly beskyttet af bjerge, og trods det overvejende kontinentale klima, nyder Brouilly en vis indflydelse fra Middelhavet mod syd. Brouilly er typisk en af de første af cru’erne til at blive høstet og er også den sydligst placerede. Jordbunden er flere steder udgjort af den karakteristiske granit, som cru’erne i Beaujolais er kendt for. Topjorden varierer fra sand til ler og nogle steder også mere kalk. Udelukkende rødvin er inkluderet i appellationsreglerne, men op til 15% af vinmarkarealet må udgøres af Chardonnay, Melon de Bourgogne og Aligote. Gamay er her som i resten af Beaujolais nærmest enevældig for de blå sorter. Pga klimaet er Brouilly kendt som kraftigere version af Beaujolais med accentureret frugt frem for florale toner.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter