Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
Se alle aktuelle magasintilbud
- Inspiration
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 6.604,50
Bolgheri Superiore Guado al Tasso
- 6 stk. 6.604,50
1.295,-
1.726,67 pr. l.
6 stk.
6.604,50
1.100,75 pr stk.
Spar 1.165,50
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
98 Gorgeous
Antonio Galloni - December 2024
Robert Parker - The Wine Advocate
95
Monica Larner - Marts 2024
Falstaff Magazin
97
Othmar Kiem, Simon Staffler - Oktober 2024
Wine Spectator
97
Bruce Sanderson - Oktober 2024
James Suckling
97 Extremely well done
April 2024
Decanter Magazine
96 So good
James Button - Augusr 2024
Luca Maroni Migliori Vini Italiani
96
Juli 2024
Beskrivelse
Guado al Tasso blev første gang produceret i 1990, og siden har vinen etableret sig som en af de mest stabile og bedste vine, der produceres på hele den toskanske Middelhavskyst, og det var ikke svært for Antinori-familien at komme med på vognen, da Bolgheri-distriktet i slutningen af 1980’erne langsomt blev Italiens nye kultområde for de såkaldte "Bordeaux-blends".
Forklaringen finder vi i 1932, da Niccolò Antinori giftede sig med Carlotta Della Gherardesca og fik en ”mindre” medgift i form af 1.000 ha. land i det fantastiske kystnære amfiteater omkring Bolgheri med ind i ægteskabet. Et område, som senere fik navnet Tenuta Guado al Tasso efter nogle grævlingefamilier, som stædigt bliver ved med at fouragerer i området.
Så da det vinøse opsving ramte kysten, blev en del af de hidtidige afgrøder, der hovedsagelig havde bestået af korn og solsikker, vekslet til vinstokke, og Piero Antinori behøvede ikke at kigge udenfor familiekredsen for at finde sine forbilleder. Han var allerede i det bedste selskab med en onkel, som ejede det legendariske Tenuta San Guido, der producerede områdets mest ikoniske vin Sassicaia og en bror, som på Tenuta dell'Ornellaia skabte næsten lige så ikoniske vine på ren Merlot.
Guado al Tasso er mere Bolgheri "klassisk", og derfor altid domineret af Cabernet Sauvignon, supporteret af Merlot og Cabernet Franc og nogle gange parfumeret med lidt Petit Verdot. I 2021 begyndte høsten tidligt i september, hvor de første Merlot druer blev plukket. Herefter fulgte Cabernet Franc midt måneden, og den 1. oktober kommer de allersidste Cabernet Sauvignon druer i hus ovenpå en sensationelt smuk sensommermåned, som sørgede for at druerne var så enestående koncentrerede, saftspændte og ekstraktrige, at Renzo Cotarella kalder 2021-årgangen for ”superb” og den ”måske bedste jeg har været med til”.
Høsten var som altid manuel med en sortering i forbindelse plukningen og endnu en på vingården, inden alle stilke blev fjernet. Som det har været kutyme siden 2007 blev ikke blot de 3 druesorter, men også frugten fra de forskellige parceller gæret hver for sig i rustfrit stål, og over hele linjen blev gæringen skubbet godt på vej af opformerede gærstammer fra vingårdens egne druer. Efter den alkoholiske gæring blev vinene fyldt på brugte franske, hvor den malolaktiske blev overstået. I februar smagte Renzo Cotarella og hans team sig frem til det endelige blend, som herefter blev fyldt på franske fade (80% nye) hvor vinen er modnede med 2 månedlige toppings frem til aftapningen på flaske i foråret 2023.
Resultatet taler for sig selv, og det gør de ratings, som vinen modtager, også. Og det smukke er at vinen de senere år har fundet ind til et udtryk, som er mindre insisterende og mere subtilt og raffineret. Mere elskeligt.
Producent
Giovanni di Piero Antinori blev medlem af “Arte Fiorentina” - Firenze 's forenede vinavlere - helt tilbage i 1385, og lige siden har familien Antinori uden afbrydelser beskæftiget sig med dyrkning af druer og fremstilling af vin. 27 generationer på stribe er det foreløbig blevet til nu hvor Marchese Piero Antinori har afleveret stafetten til sin datter Albiera Antinori for at hun sammen med sine to søstre Allegra og Alessia kan løfte familiearven videre.
Og der er noget at løfte på. På godt 50 år har Piero Antinori på en visionær blanding af progressiv nysgerrighed, talent og stædighed forvandlet Chianti for altid og samtidig skabt et familieimperium, som trods voldsomt vokseværk på imponerende vis er forblevet funderet på en næsten fundamentalistisk tro på kvalitet.
Grundstenen blev lagt i 1961 via det legendariske samarbejde med den berømte vinkonsulent Giacomo Tachis. Piero Antinori kalder det den revisionistiske periode hvor forskellige vinfremstillingsteknikker, nye teknologiske muligheder og nye måder at modne vinene på blev endevendt.
Det første nybrud kom i 1968 med vinen Sassicaia, som blev skabt på de "Bordeaux" druer, som Mario Incisa della Rochetta havde plantet i Bolgheri lige efter anden verdenskrig. Siden fulgte i 1971 Tignanello som, ved at smide de grønne druer på porten og samtidig blev modnet på små franske fade, varslede den kommende revitalisering af disciplinen for Chianti Classico, og da man i 1978 havde et lille overskud af Cabernet Sauvignon druer i Tignanello marken poppede den første udgave af Solaia op.
Alle 3 vine blev tidligt verdensberømte og da Piero Antinori samtidigt opgraderede de forskellige Chianti vine fra Santa Cristina, Pèppoli og Badia a Passignano blev fundamentet skabt for en imponerende ekspansion:
1985: Første årgang fra familiens ejendom Castello della Sala i Umbrien
1990: Første årgang fra familiens ejendom Guado al Tasso i Bolgheri
1990: Første årgang fra tilkøbte La Braccesca i Montepulciano
1991: Familien overtager i samarbejde med Eduardo Matte et stutteri i Maipo Valley i Chile og forvandler det til Bodega Haras de Pirque med 150 ha. tilplantet med vinstokke.
1993: Efter grundige forundersøgelser investerer familien i 200 ha. i Napa Valley og etablerer Antica Winery.
1994: Efter 5 års partnerskab erhverves Prunotto i Piemonte
1995: Første årgang fra tilkøbte Pian della Vigne i Montalcino
1995: Første årgang fra tilkøbte Fattoria Aldobrandesca i Maremma
1998: Første årgang fra Tormaresca som forenede de 2 vingårde Tenuta Bocca di Lupo i Castel del Monte og Masseria Maìme i Salento
2007: Første årgang fra tilkøbte Tenuta Monteloro oppe i Appeninerne bag Fiesole
2007: Første årgang fra tilkøbte Fattoria Le Mortelle i Maremma
2012: Det nye imponerende vineri i Chianti Classico indvies efter 7 års planlægning og byggeri.
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Distrikt
Det er såmænd ikke så længe siden, det var solsikkerne og ikke vinstokkene, der stod og kiggede efter lyset på den kystnære slette nedenfor Caselli-reservatet syd for Livorno. Men så var der lige en Mario Incisa della Rocchetta, som havde plantet Cabernet tilbage i 1944 og Piero Antinori’s bedste ven og ikoniske francofine vinmager Giacomo Tachis, som kom forbi og sørgede for, at de første flasker Sassicaia kom til salg i 1971. På det tidspunkt var de få andre vine, der blev produceret overvejende hvide, og sådan var det stadig fremme i 1984, da det tilplantede areal havde passeret de 100 ha. og Bolgheri fik sin DOC. Den første disciplin beskrev kun Bolgheri Bianco og Rosato, og Sassicaia forblev en Vino da Tavola for de indviede. Først i 1994, da det tilplantede areal havde passeret de 250 ha., kom revision af DOC-regulativerne, som lukkede rødvinene ind i varmen. Siden er det gået stærkt. Det tilplantede areal havde ved indgangen til 2020 passeret 1.300 ha., og i følge Consorzio per la Tutela dei Vini Bolgheri er der lige nu 67 producenter, som tilbyder vine som anmelderne i de bedste øjeblikke sammenligner både med det ypperste fra Bordeaux's Medoc og Pomerol og det ypperste fra Californiens Napa Valley.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter