Fakta
- 6 stk. 5.496,-
Brunello di Montalcino Tenuta Nuova
- 6 stk. 5.496,-
1.145,-
1.526,67 pr. l.
6 stk.
5.496,-
916,- pr stk.
Spar 1.374,-
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
93+
Eric Guido - December 2022
Decanter Magazine
93
Michaela Morris - November 2022
James Suckling
96
December 2022
Beskrivelse
Selvom vinen hedder Tenuta Nuova, har den udviklet sig til at være omdrejningspunktet hos Casanova di Neri. En vin, der giver os et modernistisk take på Sangiovese-druen, med et fast, men også kærligt, altid lydhørt og aldrig overgjort fadkys. Et udtryk, som mange af de nyere spillere i Montalcino der gerne vil imponere, burde studere nærmere.
Tenuta Nuova betyder den "den ny ejendom", og peger tilbage på fortællingen om Giovanni Neri, som i midten af 1980'erne plantede Sangiovese kloner på nogle skråninger, som aldrig tidligere havde været tilplantet med vinstokke. Der var er tale om i alt 15 ha. på lokaliteterne Cetine og Pietradonice på sydsiden af Montalcino, hvor mikroklimaet var lidt lunere, og målet var at producere en intens stort drikkelig Brunello, som samtidig også kunne begejstre mange år efter høsten.
Vinstokkene blev podet fra gamle Sangiovese-stokke på Cerretalto-marken, som Giovanni Neri havde erhvervet få år forinden, og de blev sat i jorden efter studier af, hvad der ville være det optimale antal planter pr. ha., den optimale eksponering etc. Resten er - som man siger - historie!
Vinen er blevet produceret i alle årene siden debuten i 1993, og i de senere år er den især i de engelsksprogede medier næsten rutinemæssigt blevet fejret med fremragende anmeldelser. For eksempel blev 2001-årgangen “Wine of the Year 2006” i The Wine Spectator med 100 point, og senere har først James Suckling og siden Robert Parker også smidt 100-point efter vinen først i 2006 og siden i 2010. Siden er de førende italienske guider også kommet på banen, og senest er 2015, 2016 og 2017-årgangene blevet hyldet med top vurderinger over hele linjen.
Giacomo og Giovanni Neri er imidlertid på ingen måde blevet ramt af præstationsangst og de første anmeldelser indikerer, at denne Tenuta Nuova 2018 er en ny triumf for Casanovo di Neri. Og smutter man om på bagsiden af det berømte Palazzo dei Priori i Montalcino og finder den mur hvorpå Consorzio del Vino Brunello di Montalcino siden 1992 har opsat små platter (som med 1-5 stjerner definerer årgangenes overordnede kvalitet og samtidig hylder en personlighed eller organisation med tilknytning til vinens verden) kan man da også forvisse sig om, at 2018 er en af de finere årgange.
**** stjerner får 2018-årgangen, samtidigt med at den ikoniske paracyklist Alex Zanardi med guldmedaljer fra London 2012 og Rio i 2016 viser, at han også kan skitsere vinstokke i en solopgang. Mest interessant er imidlertid de 4 stjerner, som du, hvis du kommer til Montalcino, vil kunne se, er formet af atletens optimistiske "quattro massime", som indledes med ordene: “a stare fermi, non succede niente” eller på dansk "hvis du står stille, kommer du ingen vegne".
Frugten er soigneret såvel ude i vinmarken som oppe på taget af vinkælderen, så kun druerne fra de sundeste klaser blev afstilket og fik lov til at falde ned i de åbne kegleformede temperaturregulerede fermentorer, hvor mosten gærede til vin uden tilsætning fremmede gærstammer. Efter omkring 4 uger fik den unge vin lov til at flyde ned i fadene, der var gjort klar til Tenuta Nuova en etage længere ned, og vinen er herefter modnet i 30 måneder i franske fade i forskellige størrelser inden den er tappet på flaske efter en let filtrering, og efter yderligere 18 måneders hvile frigivet til salg.
Vi lader Eric Guido få de sidste ord: “Tenuta Nuova is spicy and intense, wafting up with a wild mix of sweet herbs, cloves, dried citrus peels an crushed red plums. This isdarkly elegant and refined, with polished red andblack fruits elevated by hints of lavender and mint; yet beneath, a web of fine tannins slowly saturates the palate. Hints of cranberry and tangerine mingle with lavender through the long and structured finale, as the 2018 finishes beautifully balanced and classic in feel. With maturity, this may deserve an even higher score.”
Producent
Det er blot 50 år siden at der i kun Montalcino kun var én bemærkelsesværdig vin. Den fra Biondi-Santi. 10 år på gamle store slovenske fade fik den, og yderligere 10 år på flaske behøvede den, før den så småt begyndte at henvende sig til verden. Det var en absurd vin og en kommercielt set nærmest umulig vin.
Så kom et hold af amerikanske investorer forbi og forvandlede 400 ha. i et ellers upåagtet område med skov og krat til sirlige vinmarker og snart var en håndfuld Montalcino vine i en helt anden åben "kom og tag mig" stil på vej over Atlanten. Castello Banfi var en realitet.
Vinene blev historiens største nybrud i Toscana, og det fik egnens ellers traditionsbundne bønder til at vejre morgenluft. I 1970 var de 12, der tappede deres egen vin. I 1980 var de 30. I 2017, da Consorzio Brunello di Montalcino kunne fejre sit 50-års jubilæum, var der 229 medlemmer, som måtte tappe deres egen vin, og efter de sidste udvidelser af produktionszonen er flere på vej.
En af de unge håbefulde bønder, som skiftede fra majs, solsikker og korn til vinstokke, var Giovanni Neri. Han grundlagte Casanova di Neri i 1971, og da de første vine, som blev lanceret tidligt i 1980'erne, kom med helt op på toppen af den bølge af Montalcino vine, der skyllede ud i verden, blev der råd til at anlægge nye vinmarker og investere i et nyt topmoderne vineri, som kunne holde varmen ude og hvor tyngdekraften blev hyret ind for at flytte druerne fra maskinen der fjerner stilkene ned i gæringstankene og videre ned i fadene.
Den første årgang af Brunello Etichetta Bianca var 1978. De første årgange af vinene Cerretalto, Tenuta Nuova og Pietradonice var henholdsvis 1981 og 1993 og 2000, og i 2004 modtog den nye vingård med den smukke udsigt op mod Montalcino sin første høst.
Giacomo Neri tog bare 26 år gammel over efter sin far i 1991, og i dag bestyrer han, godt hjulpet af sine 2 sønner Giovanni og Gianlorenzo, datteren Marianna og Toscanas bedste "Best Man" Pierluigi Bonari, en ejendom, som efterhånden er vokset forbi de 500 ha.
Det er dog "kun" 63 ha. fordelt på 7 parceller, som er tilplantet med vinstokke. Dels Fiesole, Poderuccio, Podernuovo, Spereta og Cerretalto, som ligger nordøst for Montalcino omkring landsbyen Torrenieri og nær den nye vingård, dels Pietradonice og Le Cetine, som ligger syd for Montalcino omkring landsbyerne Castelnuovo dell'Abate og Sant'Angelo i Colle.
Adspurgt hvorfor det netop blev disse pletter på landkortet, som kom til at levere frugten til Casanova di Neris vine, svarer Giacomo Neri, at det egentlig ikke var særlig kompliceret: "Alle 7 terroir er karakteriseret ved at råd næsten aldrig forekommer og at de næsten altid leverer smukt modnede druer."
Casanova di Neri er i dag en af de mest berømte vingårde blandt dem, som lukker de mindre franske fade ind i kældrene i Montalcino, og mange connaisseurs rundt omkring i verden rangerer vinene fra Casanova di Neri på linje med det de to ikoner, den nu afdøde Gianfranco Soldera (Case Basse) og den nu pensionerede Piero Palmucci (Poggio di Sotto) har leveret gennem årene. Således har den italienske guide Gambero Rosso hele 18 gange tildelt Casanova di Neri de maksimale Tre Bicchieri og blandt andre Wine Spectator, Robert Parker og James Suckling har adskillige gange flaget deres maksimale 100 point, ligesom Giacomo Neri et sted er blevet kaldt for den ypperste præst blandt modernisterne i Montalcino.
Løgismose har haft vine fra Casanova di Neri i sortiment siden 2010.
Se det aktuelle udvalg her
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Distrikt
Brunello di Montalcino er et højt estimeret vindistrikt i Toscana i den centrale del af Italien. Vinmarkerne er placeret på skråninger omkring byen Montalcino 30 km syd for byen Siena, og kun Sangiovese må anvendes. Druedyrkning må efter loven kun foregå op til max 600 moh for at sikre optimal modning. Ordet Brunello er et lokalt synonym for den meget udbredte variant, Sangiovese Grosso, i området. Brunello skal lagre minimum 2 år på fad og kan først sælges 5 år fra høståret. Vinene er gennemgående intense, komplekse og lagringsegnede og anses for at være blandt de fineste vine i Italien.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter