Fakta
- 1 stk. 319,-
2021 Brut de Møn Johanniter Dawn Edition
- 1 stk. 319,-
399,-
532,- pr. l.
1 stk.
319,-
Spar 80,-
Beskrivelse
Den tidligere direktør i den internationale virksomhed DSM, Hans Christian Ambjerg og hans hustru Tina Ambjerg, er efter næsten 25 år i udlandet og et eventyr med Domaine de l’Étoile Noire i Maranges-appellationen i Bourgogne, vendt hjem til Danmark med troen på, at de kan skabe fantastiske mousserende vine, og det kuriøse er at denne Johanniter både er den næstsidste og samtidigt den allerførste årgang.
Bare 1.500 flasker er der produceret, og bare 1.500 flere er på vej. Herefter kommer der ikke flere. Så hvis du vil være en af dem, der kan tale med om begyndelsen og om dengang, der blev dyrket Johanniter på Møn, så er det nu, du skal slå til!
Vinstokkene, der blev sat så sent som i 2019, er nemlig allerede revet op igen og erstattet med klassiske vitis vinifera sorter i en ultimativ satsning på, at klimaforandringerne i Danmark nu er ved at være så fremskredne, at vi ikke længere behøver Cool-climate druerne, og at det allerede nu er muligt at produceret seriøse alternativer til Champagne på druerne Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.
I hvert fald på Vestmøn på en blid kystnær sydvestvendt sandet og kalkrig skråning nedenfor Kong Asgers Høj og Sprovedyssen, hvor man har exceptionelt mange solskinstimer, og hvor Østersøen er med til at moderere ekstreme temperaturer. Således fortalte Hans Christian Ambjerg i forbindelse med deres første høst i 2021, at de ”gik i gang med at høste tre-fire uger før årets danske landsgennemsnit”, og at ”klimaet på Vestmøn er fantastisk."
Der var tale om en manuel høst fra de blot 3 år gamle vinstokke, og efter alle stilke var fjernet blev druerne forsigtigt forvandlet til en most som efterfølgende via tilsætning af gærstammer, som også anvendes i Champagne, blev forvandlet til basisvinen til denne Johanniter Brut de Møn.
Vinen har fået lov til at samle sig i samfulde 12 måneder forud for tirage og efter den fornyede flaskegæring har vinen udviklet sin kompleksitet i 24 måneder frem mod et manuelt degorgement og tilføjelsen af en særdeles beskeden dosage, som egentlig kvalificerer sig til benævnelsen ikke bare Brut, men Extra Brut.
Træerne vokser naturligvis ikke op i himmelen, heller ikke tæt på Møns klint, men ikke desto mindre er dette en opsigtsvækkende og så respektindgydende dansk mousserende vin, at man kun kan ærgre sig over, at vi aldrig får lov til at opleve, hvad det kunne være blevet til, hvis Jonanitter vinstokkenes rødder havde fået lov til at søge lidt længere ned i Vestmøns kalkede og flintrede undergrund.
Fint skummende, men ikke voldsomt perlende, hvilket åbner ekstra rum for druen og det Vestmønske terroir. Aromatisk nærmest blomstrende med dejlige associationer til pærer og små vingårdsferskner. Slet ikke æblet og bitterkærnet som så mange andre cool-climate vine. I stedet mild, slank og ikke bare læskende og forfriskende, men fristende på en måde, som løfter den op blandt de bedste mousserende vine, der foreløbig er produceret i Danmark.
Prøv den for eksempel til ikke alt for store pivfriske Vadehavsøsters med solbær og hasselnøddevinaigrette, sådan som Christian Christensen serverede dem i sin tid som køkkenchef på Hotel Britannia i Esbjerg. Så bliver det på én gang meget dansk og meget internationalt!
Bonusinfo: Johanniter er en af de mange druesorter, der er udviklet i forsøg på at skabe planter, der både er mere sygdomsresistente og hurtigere modnende i køligere klimaer som det danske. Den er skabt i 1968 på det Staatlichen Weinbauinstitut i Freiburg af Johannes Zimmermann (1907-1998), og der er tale om et kryds mellem Riesling og hybriden FR 589-54, som sammen Zimmermann havde udviklet i 1954 ved at krydse Rulander og Gutedel med gener hentet fra både Vitis aestivalis, Vitis cinerea og Vitis rupestris. Altså en drue med Riesling ambitioner, men tidligere modnende og som regel med mindre kompleksitet bag noterne af pære, fersken og melon.
Producent
Kalum Winery er en af de nye spillere i den efterhånden blomstrende danske vinindustri, og med afsæt i troen på, at klimaforandringerne i Danmark nu er ved at være så fremskredne, at vi ikke længere behøver Cool-climate druerne, satser holdet bag på at producere seriøse alternativer til Champagne.
Oprindelig hed vingården Brut de Møn, og den blev etableret, da den tidligere direktør i den internationale koncern DSM, Hans Christian Ambjerg og hans hustru Tina Ambjerg, efter en årrække i udlandet og et eventyr med Domaine de l’Étoile Noire i Maranges-appellationen i Bourgogne, vendte hjem til Danmark med en tyrkertro på, at de kunne skabe fantastiske mousserende vine.
Adskillige lokationer blev besøgt, der blev taget jordbundeprøver, de geologiske og meteorologiske data blev studeret, og til sidst endte de med at købe en gård på Vestmøn nær de to historiske vartegn Kong Asgers Høj og Sprovedyssen, som ligesom symboliserede, at her havde det været rart at være i mere end 1.000 år, måske fordi der netop her registreres flere solskindstimer end næsten alle andre steder i Danmark.
Gården ligger med udsigt over mod Tærø og Bogø på en blid sydvestvendt skråning med sandede, kridtholdige jorder med fragtenter af flintesten og nok så vigtigt helt ned til Ulfsund. Det betyder, at der her er mere lys og at risikoen for nattefrost i kritiske perioder reduceres. Alt i alt forhold som bestyrkede Hans Christian og Tina Ambjergs tro på, at de netop her kunne skabe frugtige vine med både syre og mineralitet.
De første vinstokke blev sat i 2019 og flere kom til i 2020, efter man havde ansøgt og fået tilladelse fra Kystdirektoratet til at plante vinstokke inden for den såkaldte strandbeskyttelseslinje. Og da den første høst i 2021 kom i hus 3-4 uger tidligere end landsgennemsnittet, kaldte Hans Christian Ambjerg mikroklimaet på Vestmøn for intet mindre end fantastisk samtidig med, at han trak paralleller fra Møn til det sydlige Tyskland og den nordlige del af Frankrig.
Hans Christian Ambjergs entusiasme vakte opmærksomhed, og allerede i 2021 sluttede nye investorer sig til projektet, samtidigt med at ambitionerne begyndte at vokse, og i dag har foreløbig 5 familier kommitteret til en strategi, som skal lede frem til, at der bliver produceret fremragende vine på Vestmøn funderet på frugt fra Vitis-Vinifera sorter.
Der er allerede blevet tilkøbt mere jord, så de oprindelige 3,5 ha. er vokset til 16, hvilket gør Kalum Winery til et af de største i Danmark, og der er allerede indhentet alle de nødvendige dispensationer fra naturbeskyttelsesloven. De fleste af de oprindelige vinstokke med Johanniter og Souvignier Gris er blevet revet op og erstattet med Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier, og derudover er der planlagt en lille forsøgsmark med endnu flere klassiske druesorter.
De første 3 vine fra 2021-høsten kom på markedet i efteråret 2024 og blev kaldt ”Dawn Edition”. De er blevet produceret igen i 2022, men herefter vil kun den ene blive videreført i en meget begrænset produktion som et minde om den spæde begyndelse, dengang vingården stadig hed Brut de Møn, og fra tiden før man - som en hyldest til kalken i jorden og refleksioner af lyset fra solen i vandet (på latin: Lumen) - fandt på at ændre navnet til Kalum Winery.
Klimaforandringerne, som mange ellers frygter, er indkalkuleret i strategiplanen, og de første vestmønske mousserende vine funderet på Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier forventes på markedet i 2027. Håbet og ambitionen er, at der bliver tale om de måske hidtil bedste Cool Climate-alternativ til Champagne.
De mousserende vine fra Kalum Winery blev en del af Løgismose sortiment i november 2024, og du finder de vine vi aktuelt tilbyder her
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter