Fakta
- 6 stk. 1.657,50
Chablis - ØKO
- 6 stk. 1.657,50
325,-
433,33 pr. l.
6 stk.
1.657,50
276,25 pr stk.
Spar 292,50
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
88-90
Clean and fresh in colour with a super nose, racy Chablis with some generosity beneath. Jasper Morris - Juni 2024
Beskrivelse
Jean-Pierre, Corinne og Eve Grossot, som har ændret domænenavnet til Famille Grossot og givet alle flasker en koloristisk overhaling, har 14 ha. i den generiske Chablis-appellation, og 12 af dem bliver forvandlet til denne Chablis, som tegner sig for halvdelen af produktionen og dermed er den helt centrale vin fra Jean-Pierre, Corinne og Eve Grossot. Og den er såmænd også deres stolthed, fordi den år efter år fremhæves som en af de allerbedste generiske vine i hele appellationen. Og så er den endda både økologisk og klappet og klar til den voksende flok af veganske vinelskere.
Der er tale om frugt fra en række små velplacerede nord- nordvest orienterede parceller på til sammen knap 13ha. med op mod 35 år gamle vinstokke, der står i en jordbund med masser af Kimmeridgiansk kalksten og havsskalsfossiler i kommunerne Fleys, Chichée og Fontenay.
Høsten er manuel med en soignering af klaserne både i vinmarken og nede på vingården før alle stilke fjernes og druerne ryger op i den vandrette pneumatisk presse, hvor der blot presses til 60% for at undgå uønskede bitre elementer. Mosten får lov til at dekantere forud for gæringen ved lave temperaturer i rustfri ståltanke uden fremmede gærstammer. Vinen får fuld malolaktisk gæring og modner sur Lie i tankene i 13 måneder eller lidt mere inden den eventuelt klares, filtreres og/eller kulde stabiliseres forud for aftapningen på flaske, som fandt sted i januar 2025.
Uanset de forskellige årganges udfordringer lykkes det for Jean-Pierre og Eve, der nu er sammen med sin far i kælderen, at producere en rig og udtryksfuld Chablis, hvor man fornemmer, at der er holdt igen med udbytterne. Simpelthen en Chablis med mere fylde end de fleste, og så er den spækket med smag af gule blommer, modne pærer, moden citrus og honning frem mod den lange, forfriskende mineralske finish. Simpelthen den bedst tænkelige introduktion til Grossots svært vanedannende univers.
“We had a lot to do working organically – we treated and treated – but eventually the mildew dried and what we could harvest was still good and quite clean afterwards. We started harvesting about the 7th September. 12-12.5° maximum 13° in 2023 so lower degrees than a similar volume in 2022. Given the pressure of maladies we thought we have a lot of problems but the hot end to the vintage helped a lot – we did a bunch of harvesting overnight and then cooling the grapes – not all the fermentations are done but we’ll accept that!” Eve Grossot til Bill Nanson fra Burgundy Report ifm. hans smagning af vine fra tidligere årgange i januar 2024.
Producent
Corinne og Jean-Pierre Grossot og deres datter Eve, som kom hjem til gården i 2010, repræsenterer tredje og fjerde generation på Domaine Grossot, som de sidste 20 år har været en darling i La Revue du vin de France, og der er da også blandt anmelderne bred enighed om, at Grosset tilhører eliten i Chablis appellationen.
Vingården ligger lige udenfor landsbyen Fleys og nedenfor den berømte Premier Cru Vaucoupins, og her kultiverer familien en række små parceller med vinstokke i alderen fra 5-50 år. To tredjedele ligger i Chablis AOC og en tredjedel ligger på forskellige Premier Crus skråninger og tilsammen bliver det til 18 ha.
Jean-Pierre sigter udelukkende efter kvalitet og ambitionen er at eksponere de mineralske kvaliteter i den Kimmeridgian rige jordbund og skabe rige, rene, frugt fokuserede Chablis vine med livgivende syre. Druerne er håndhøstet og de presses forsigtigt i en vandret pneumatisk presse for at sikre optimal udvinding af smags- og aromastoffer, og mosten gærer efter dekantering ved lave temperaturer i rustfri ståltanke uden fremmede gærstammer. Alle vine gennemgår malolaktisk gæring og modner herefter sur Lie i tankene i 12-20 måneder inden de eventuelt klares, filtreres og/eller kulde stabiliseres forud for aftapningen på flaske. De økologiske principper blev så småt taget i brug i 2006 og siden har man ved pløjning og kraftige beskæringer efterstræbt så meget luft i vinmarkerne at de behandlingskrævende trusler såsom meldug og botrytis de fleste år stort set bliver elimineret. Der gødes efter behov og kun med organiske materialer og der hvor der ikke pløjes plantes der græs mellem rækkerne.
Data & fakta:
- Druesorter: Udelukkende Chardonnay. Som Jean-Pierre Grossot formulerer det: “Vi ville komme til at skamme os hvis vi forsøgte med Pinot Noir”.
- Praksis: En af de tidligste økologiske producenter i Chablis, både med hensyn til praksis og certifikat. Opgav at gennemføre økologien på grund af ekstreme vejrforhold i 2016. Fra 2019-høsten igen med økologisk certifikat, og nu dokumentation for, at der ikke er nogen “svinerier” i forbindelse med eventuel klaring og filtrering af vinene og derfor også vegan(sk).
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber (ikke hvert år) og svovl
- Manuel høst: Både manuel og maskinel afhængig af vinmarkernes eksponering og afstanden mellem vinstokkene.
- Tilplantet areal: 18 ha. hovedsagelig omkring landsbyen Fleys, men også omkring Chichée og Fontenay herunder interessante parceller på de 4 Premier Cru marker Mont de Milieu, Les Fourneaux, Fourchaume, Vaucoupins, samt på den sjældent udbudte Premier Cru Troëmes (Troesmes) ovre bag Etang de Beine, som de fleste andre producenter (helt lovligt) vælger at sælge som Premier Cru Beauroy.
- Årlig produktion: Omkring 80.000 flasker fordelt på 7 forskellige vine.
- Certifikater: Økologisk certificeret hos Ecocert førstegang i 2012. Dokumenterede tiltag omkring biodiversitet og bæredygtighed siden 2006.
- Relation: En del af Løgismose familien siden november 2021.
Se vores aktuelle vine fra familien Grossot
"Simply stated – a range that is excellent"
Bill Nanson, Burgundy Report - Januar 2021
"I loved the 2021 wines here – it’s a very strong set of 2022s too – well done!"
Bill Nanson, Burgundy Report - Januar 2024
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Chablis er et historisk vinområde i det centrale Nordfrankrig. Rent administrativt tilhører Chablis Bourgogne, om end området geografisk ligger tættere på Champagnes sydligste vinmarker og distancen til det centrale Bourgogne, Cote d'Or, er ca 100 km. Af samme årsag er klimaet i Chablis køligere, og appellationen dækker udelukkende hvidvin lavet på Chardonnay. Jordbunden i de centrale og bedste marker er domineret af den fossilholdige Kimmeridge ler, mens randområderne har større forekomster af Portlandian jord, der overordnet set anses for ikke at kunne give samme høje kvalitet i den færdige vin som Kimmeridge leren. I Chablis findes 4 appellationer: Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis og Petit Chablis, og som det er sædvane for Bourgogne, er status afgjort af markernes beliggenhed og jordbundsforhold. Vinene er sjældent fadlagrede (med undtagelse af visse Grand Cru vine), og fremstår med lettere krop og mere syre end de hvide Bourgognevine fra Cote d'Or .Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter