Fakta
- 6 stk. 3.513,90
Champagne Clicquot Vintage Brut
- 6 stk. 3.513,90
689,-
918,67 pr. l.
6 stk.
3.513,90
585,65 pr stk.
Spar 620,10
Beskrivelse
Madame Clicquot var på mange måder forud for sin tid og allerede i 1810 lancerede hun som den første en vintage Champagne, og dette er den 67. udgave af vinen. Der er som sædvanlig udelukkende tale om frugt fra Grand- og Premier Cru marker, og igen dominerer Pinot Noir drueblandingen med 50% og giver den fasthed og struktur, der er så typisk Clicquot. Derpå følger Chardonnay med 30% for at tilføje finesse, elegance og balance, og derefter runder Meunier med 20% blandingen op til 100.
Vinen er sammenstukket af 12 forskellige vine funderet på frugt fra 20 forskellige parceller på Côte des Blancs og i Montagne de Reims. Hovedparten af frugten er gæret og modnet i rustfrit stål, men 10% af vinen i den endelige cuvée er modnet på store brugte fade (foudres) for at tilføje lidt ekstra krydderi i form af vanilje og ristede noter inden den fornyede gæring i flaskerne og de 72 til 80 måneders modning frem mod degorgement og en dosage, som her i den 67. udgave af vinen er blevet sænket fra 8 til 6g. pr. liter.
En delikat Champagne som perler længe og fint. Fint blomstrende med gode associationer til tørrede frugter og brioche, og endelig dejlig fast, velstruktureret og takket være den lavere dosage mere transparant og raffineret end nogen sinde tidligere.
Den vil stortrives sammen med hummer og kammusling, men der er fylde og kraft nok til, at vi ikke tøver med at skænke den til et saftigt fasanbryst og elegant udførte serveringer med kalvekød.
Producent
Champagne Veuve Clicquot gemmer på historien om Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin. Hun blev på grund af sine bedrifter "La Grande Dame" i Champagne. Hun mistede i 1805 sin mand, og stod som 27-årig alene tilbage med en datter på 3 og Champagnehuset Clicquot, som endnu ikke helt havde fundet ind til sin stil. Hun træffer den på det tidspunkt meget kontroversielle beslutning om at træde ind i den mandsdominerede verden for at føre familiefirmaet videre på trods af, at hun intet vidste om fremstilling, salg og markedsføring af Champagne.
Selvom Madame Clicquot døde 89 år gammel i 1866, tilskrives hun fortsat en betydelig del af æren for, at Champagne er ren og klar, idet hun sammen med sin kældermester opfandt det, vi i dag kender som "remuage-systemet" - den proces hvor flaskerne langsomt bringes fra vandret til lodret position for til sidst at få skudt bundfaldet væk.
Siden er Champagne Veuve Clicquot blevet et ikon i brancen, og det er Veuve Clicquot, der står bag "Den Gule Enke", som produceres i imponerende mængder, som er blevet mishandlet nytårsaften i mange danske hjem, fordi den absolut skulle opleves sammen med stykker af al for sød kransekage.
Frugten kommer dels fra Veuve Clicquot 's egne 284 ha. i 22 forskellige kommuner, dels fra opkøbte druer, der antages at komme fra yderlige 1.000 ha. spredt ud over hele Champagne distriktet. Det nøjagtige antal af kontrakter og størrelsen af den samlede produktion er en fabrikshemmelighed, men ingen er i tvivl om, at der er tale om et mægtigt puslespil, der kræver et stort logistisk setup, før det år ud og år ind lykkes at begave verden med Champagne Brut, Champagne Demisec og Champagne Rosé i en forbløffende ensartet kvalitet.
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Aube også kendt som Cote de Bar er et område indenfor Champagne regionen. Aube udgør de sydligste vinmarker i regionen og ligger geografisk tættere på Chablis end på resten af de Champagne producerende områder. Jordbunden har af samme årsag flere fællestræk med Chablis, blandt andet solide forekomster af Kimmeridge ler og mergel. Vinmarksarealet er ca 8000 ha. Hoveddruen er Pinot Noir som pga de lune dyrkningsforhold modner godt her og giver fyldige vine, men også Chardonnay og Pinot Meunier er plantet her.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter