Fakta
- 6 stk. 20.394,90
Champagne Dom Pérignon Rosé Brut
- 6 stk. 20.394,90
3.999,-
5.332,- pr. l.
6 stk.
20.394,90
3.399,15 pr stk.
Spar 3.599,10
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
98
Antonio Galloni - Marts 2023
Falstaff Magazin
97
Peter Moser - Januar 2023
Jancis Robinson
17,5
Jancis Robinson - August 2023
James Suckling
97
August 2023
Decanter Magazine
95
Tom Hewson - Juni 2023
Wine Spectator
96
Alison Napjus - August 2023
Beskrivelse
Få rosé Champagner har en så storladen karakter og fylde som den fra Dom Perignon, der første gang blev skabt i 1959, og som vi her tilbyder i sin 28. udgave, der efterfølger og perspektiverer den allerede legendariske 2008-årgang.
Siden Richard Geoffroy tiltrådte som kældermester hos Dom Perignon tilbage i 1990 har vinen gennemgået en bemærkelsesværdig udvikling, og at den i dag fremstår som en af de mest markante prestigeroséer, skal han have broderparten af æren for. Dem der været så heldige at følge vinen gennem årene taler samstemmende om en vin, som nærmest er vokset for hver ny udgave, og en af forklaringerne er, at Richard Geoffroy stille og roligt har fokuseret mere og mere på Pinot Noir kulminerende i 2005, hvor han på grund af store problemer med Chardonnay-høsten gik planken ud og funderede vinen udelukkende på den blå kongedrue. Sådan er det ikke helt i 2009, men med 59% Pinot Noir (heraf 13% vinificeret til rødvin) fra "Chants de Linottes"-parcellerne i Hautvillers og "Vauzelles"-parcellerne i Aÿ er det stadig den blå drue, der er i førertrøjen.
Vinen er typisk 10 år undervejs fra høst til frigivelse, men for denne 2009’er gik der næsten 12 år før Richard Geoffroy og Vincent Chaperon, der nu har taget over som Chef de Cave, syntes vinen var klar til at møde verden, og de op til 24 måneder ekstra i flaskerne inden der degorgeres med en behersket dosage på 5g. kunne godt se ud til at blive normen fremadrettet.
Eller som Vincent Chaperon formulerede det i forbindelse med frigivelsen: "Dom Pérignon is born to push the bounadies of creation. It reflects a deep impulse to question everything, to embrace risk, experiment freely and to always go further. Dom Pérignon Rosé expresses this timeless desire to explore the edge, harnessing the raw power of the red of the pinot noir grape in a radiant assemblage. Tempered by a slow, masterful transformation during nearly 12 years in the cellar, Dom Pérignon Rosé is a vibrant incarnation of both light and darkness. It embodies dedication to creation as the radical exploration of new possibilities."
Producent
Dom Pérignon er det mest estimerede "brand" blandt alle de Champagner, som mægtige LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton efterhånden markedsfører. Vinen blev til, da Comte Robert-Jean de Vogue i begyndelsen af 1930'erne overtalte den daværende ledelse til at lancere en særlig prestige cuvée på eksportmarkederne. Det blev til relanceringen af brandet "Dom Pérignon", som Moët & Chandon havde købt fra Mercier i 1930. Det første parti ankom til London i 1935, hvor vinen blev vel modtaget. Men det var først i 1936 - efter lanceringen i New York - at tingene trods verdenskrisen tog fart, og lige siden har Dom Pérignon været den mest berømte og mest eftertragtede Champagne i USA.
I perioden 1990 til 2019 var det Richard Geoffroy som førte legenden videre, og selvom han officielt rakt stafetten videre til Vincent Chaperon har han stadig sin daglige gang i kældrene. Richard Geoffroy er tidligere læge, men også i årtier en af de bedste vinsmagere i Champagne, og i det nye millennium fik han fået lov til at forfølge sin drøm om at lancere denne legendariske vin senere end tidligere, og i de bedste årgange endda på 3 forskellige tidspunkter, således at de, der har råd, kan opleve den kompleksitet, som Dom Pérignon kan opnå efter både 8-10 års, 16-18 års og sågar 25-30 års modning inden bundfaldet skydes bort og Champagneproppen bankes på plads.
Richard Geoffroy nåede i sine 29 år som Chef de Cave at deklarere hele 15 årgange af Dom Pérignon, heraf 2005, 2006, 2009 og 2008-årgangen sammen med Vincent Chaperon, som kom til Dom Pérignon i 2005, og som nu forfølger det mål som Richard Geoffroy aldrig nåede: At deklarere Dom Pérignon 10 år i streg.
Dom Pérignon produceres som en anden supermarkedsvin i store mængder, og det mest imponerende ved vinen er måske den kvalitet og konsistens, som Richard Geoffroy, Vincent Chaperon og deres team formår at fastholde.
Selve produktionens størrelse er en velbevaret hemmelighed, men et godt bud er 2 mio. flasker. Mindst, men det har aldrig påvirket Dom Pérignon negativt. Her handler det mere om image end om detaljer og måske allermest om den gemytlige kappestrid med Krug, det andet topbrand hos LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton
LVMH-gruppens Champagnehuse:
- Moët & Chandon: Impérial Brut som virkelig er kommet sig efter mange sløje år.
- Dom Pérignon: Utrolig konsistent kvalitet mængderne taget i betragtning, og en reduktiv stil som det er let at elske allerede ved frigivelsen.
- Krug: Imponerende komplekse vine med markant fadlagring som dyrker diversiteten mellem de enkelte frigivelser,
- Veuve Clicquot: Enken der i den massive markedsføring er mere gul/orange end nogensinde.
- Ruinart: Især deres Blanc de Blancs i den klare flaske har succes.
- Mercier: Moët's value for money brand.
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Vallée de la Marne udgør sammen med Montagne de Reims og Cote de Blancs den centrale del af dyrkningsområdet for druer til Champagne. Vinmarkerne ligger på begge sider af Marne floden og dækker et areal på ca 8000 ha. Længst mod øst i dalen tættest på Montagne de Reims er Pinot Noir dominerende, mens Pinot Meunier dominerer beplantningerne i resten af dalen. Jordbunden er generelt præget af Micraster kalk samt mergel, og Vallée de la Marne rummer to Grand Cru kommuner, Ay og Tours-sur-Marne (sidstnævnte kun for Pinot Noir).
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter