Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserAlle vineDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksJul med LøgismoseDen søde juletidJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- ButikkerButikken på Nordre ToldbodLige nu i butikkenÅbningstiderEvents på Nordre ToldbodJul på Nordre ToldbodNytår på Nordre ToldbodBestil mad fra Nordre ToldbodBestil nytårsmenuBestil julemiddagenProducenter i butikken
- 6 stk. 4.329,90
Champagne Moët Grand Vintage Rosé Extra Brut
- 6 stk. 4.329,90
849,-
1.132,- pr. l.
6 stk.
4.329,90
721,65 pr stk.
Spar 764,10
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
94
Antonio Galloni - November 2022
Robert Parker - The Wine Advocate
91
Yohan Castaing - April 2023
Richard Juhlin Champagne Club
84-91
Ricard Juhlin - Oktober 2022
Beskrivelse
Grand Vintage Rosé 2015 - der er den 45. tyvende i rækken af lyserøde Vintage Champagner fra Moët & Chandon - er en imponerende vin, som i takt med de klimatiske forandringer og tidsånden har fået skrut lidt ned for sin dosage, og nu blot justeres med 5g. likør og derfor ankommer som Extra Brut.
Nu som før er det forbløffende, at det er muligt at producere flere 100.000 flasker på et så højt og ensartet niveau (det faktiske antal er en velbevaret hemmelighed), men det er ganske vist, at den se skabt på et patchwork af vine fra flere end 50 forskellige parceller rundt om i Champagne.
Pinot Noir er som altid den dominerende drue og her i 2015 er det lykkedes for Moët & Chandon at regne ud, at den er skabt på hele 52% Pinot Noir (foreløbig rekord), hvoraf hele 14% blev vinificeret som rødvin, hvorefter hullet på til de 100% blev lukke af 27% Chardonnay og 21% Meunier. Den endelige cuvée er sammenstukket i januar 2016 og efter den fornyede gæring i flaskerne er vinen modnet i mere end 70 måneder frem mod de første degorgeringer i foråret 2023.
Et dejligt glas Champagne, som en del anmelderne efterhånden mener overstråler den klassiske Grand Vintage Blanc efterhånden som vinen har fået lidt mere magt grundet stadig mere Pinot Noir i blandingen og lidt mere kant og grundlæggende mineralitet grundet lidt mere beskedne dosage. For eksempel ratede Antonio Galloni den et point højere end den hvide Grand Vintage, da han smagte den første gang i november 2022, samtidig med at han gav den følgende ord med på vejen: "Grand Vintage Rosé is one of the best Champagnes I have tasted from Moët & Chandon in some time. Rich and vinous in the glass, with terrific persistence, the 2015 exudes class from start to finish. All the elements are so well balanced. Hints of crushed raspberry, rose petal and blood orange lend a beguiling air of exoticism. The Rosé is at once deep and yet also light on its feet. I loved it."
Champagne elsker skaldyr. Det gør Grand Vintage Rosé Extra Brut også, og den er en veloplagt ledsager til jomfruhummer, kongekrappe og kammuslinger ligesom den også har ligeligt med pondus til at spille op til delikate serveringer med lyst fjerkræ.
Producent
Moët & Chandon er den helt store Champagne gigant, og en virksomhed der bliver stadig større hvert minut der går. Huset blev etableret tilbage i 1743 af Claude Moët, og huset fik hurtigt mange prominente kunder, her i blandt Kong Louis XV.
Indtil 1987 tegnede de sig med datterselskaberne Mercier og Ruinart for omkring en fjerdedel af regionens champagne salg, og nu efter opkøb af Veuve Clicquot og Pommery er Moët gruppen på vej mod total dominans især på eksportmarkederne.
Moët er naturligvis de største jordbesiddere i Champagne - mere end 1000 ha. er det efterhånden blevet til - men dette areal dækker kun 20% af virksomhedens behov for druer, og derfor er der skrevet hundredvis af kontrakter med druedyrkere, ligesom der købes betydelige mængder "råvin" fra en række andre Champagneproducenter.
Dermed er det blevet muligt, at åbne en flaske fra Moët & Chandon et eller andet sted på kloden næsten hvert sekund, uden at kilden tørrer ud!
For en så stor organisation er den gennemgående kvaliteten hos Moët & Chandon høj, og de midler der bliver investeret i at sikre virksomhederne den fornødne innovative ekspertise, det bedst tænkelige tekniske udstyr og det bedst mulige druemateriale er intet mindre end imponerende.
Moët et Chandon har sit domicil i Epernay på Montagne de Reims, og huset er kendt for en gennemgående reduktiv stil, hvilket også er tydeligt på øverste niveau i Dom Perignon. Under den indledende gæring og lagring af basevinene beskyttes disse markant mod ilt, og fadlagring anvendes ikke. Moëts champagner står derfor i skarp kontrast til f.eks. Bollinger og Krug, som flittigt anvender fadlagring i produktionen.
Siden 2005 er det den talentfulde Benoît Gouez, der har været Chef de Cave hos Moët et Chandon.
Se de aktuelle vine fra Moët et Chandon her
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Aube også kendt som Cote de Bar er et område indenfor Champagne regionen. Aube udgør de sydligste vinmarker i regionen og ligger geografisk tættere på Chablis end på resten af de Champagne producerende områder. Jordbunden har af samme årsag flere fællestræk med Chablis, blandt andet solide forekomster af Kimmeridge ler og mergel. Vinmarksarealet er ca 8000 ha. Hoveddruen er Pinot Noir som pga de lune dyrkningsforhold modner godt her og giver fyldige vine, men også Chardonnay og Pinot Meunier er plantet her.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter