Fakta
- 6 stk. 45.874,50
Champagne Royale Réserve Brut Salmanazar 9L
- 6 stk. 45.874,50
8.995,-
999,44 pr. l.
6 stk.
45.874,50
7.645,75 pr stk.
Spar 8.095,50
Anbefalinger
La Revue du Vin de France
92-93 | Bedst blandt 58 bruts non millesimes
Jeremy Cukierman & Olivier Poussier i La RVF 676 - December 2023
Politiken
5
Topplacering ved Politikens test af "Sprudlende bobler til årets sidste aften" - December 2019
Jancis Robinson
17
Jancis Robinson Februar 2019
Robert Parker - The Wine Advocate
92
William Kelley - Marts 2021
Decanter Magazine
93 | Bedst i NV redefine
Tom Hewson - November 2023
Beskrivelse
Til fest, til skue, til lir eller til den helt exorbitante anledning. Vi fører Philipponnats Royale Réserve Brut i de helt store flaskestørrelser, og skulle den flaske du er på udkig efter være midlertidigt udsolgt så kontakt os endelig. Philipponnat har som regel flasker fra seneste disgorgement på lager, og vi har mulighed for at hjemtage netop den flaskestørrelse du ønsker med kort leveringstid.
Anført af Charles Philipponnat har Champagne Philipponnat i det nye millennium været ude på en forunderlig rejse hvor alle arbejdsprocesser og alle samarbejdspartnere har været til eftersyn og fra at være et pålideligt, men også lidt anonymt Champagnehus er Philipponnat nu helt oppe i den der liga hvor der selvfølgelig stadig kan justeres, men det ikke bliver meget bedre. Og den helt centrale vine i denne forvandling er ikke Clos de Goisses og de 3 nye eksklusive cuvéer, men derimod denne Royale Réserve Brut, der nu fremstår som en fyldig, forførende meget bredt appellerende Champagne, der udstråler alt det, Champagne kan, når den er bedst.
Der er som udgangspunkt tale om et første pres fra noget der ender op i at være 65% Pinot Noir, 30% Chardonnay og 5% Pinot Meunier fra en lang række parceller hovedsagelig med Grand og Premier Cru status. Der vinificeres i rustfrit stål med delvis malolaktisk forgæring, og efter 6 måneder sur Lie tilføres op til 30% “Vin de Reserve” fra et imponerende batteri af fade i forskellige størrelser, der tilsammen udgører Philipponnats såkaldte “Solera-system”, som efterhånden inkluderer vine fra flere end 15 forskellige årgange. Vinen tilføres sukker og egne gærkulturer og efter den fornyede gæring i flasken følger mindst 36 måneder på bærmen i de kilometer lange kældergange inden der er disgorged til Brut med en dosage på 7-8 g. pr. liter.
De helt præcise detaljer fremgår af den fine back label på flaskerne hvor Philipponnat ganske enkelt er firstmovers. Således oplyses den årgang vinen er funderet på, andelen af reserve vin, tidspunktet for tirage, tidspunktet for disgorgement samt dosage.
En fornem delikat skummende og fint livligt perlende Non Vintage med det obligatoriske ristede brød og derpå fine frugtige noter af sommerbær i form at røde ribs, hindbær og modne druer, der fint finder sammen med honning og moden citrus. Nærmest fyldig og helt bestemt meget generøs. Fornem som aperitif, til østers, til skaldyr eller til charcuteri.
(Bemærk billedet er af en magnumflaske. De imponerende store flasker er sendt til fotografen som leder efter en linse som er stor nok. Kig forbi senere)
Producent
Champagnehuset Philipponnat ligger i Mareuil-sur-Ay nærmest i skæringspunktet mellem de tre førende produktionszoner, Côte des Blancs, Vallée de la Marne og Montagne de Reims og fra husets egne 20 ha. - alle klassificeret som Premier Cru og Grand Cru – samt fra frugt fra en række betroede og trofaste vinbønder producerer man i dag i omegnen af 700.000 flasker fordelt på foreløbig 13 forskellige cuvéer, herunder to årgangsvine, mærket Cuvée 1522 (til ære for familiens ankomst til Champagne), tre enkeltmarks cuvéer og signatur cuvée Clos des Goisses.
Familien Philipponnat stammer oprindeligt fra Tyskland, men de kan dokumentere at de har været aktive i Champagne distriktet i hvert fald siden 1522 hvor gamle optegnelser dokumentere at Apvril de Philipponnat erhvervede nogle parceller i en lieu-dit, der hed og stadig hedder "Le Léon". Op gennem generationerne har familien beskæftiget sig med landbrug, vin avl og har endda været leverandør til Ludvig XIV's kongelige hof, men alligevel var det først i 1910 at Pierre Philipponnat tog skridtet fuldt ud og etablerede Champagnehuset Maison Philipponnat, så når man i 2022 fejrer de første 500 så er det familiens tilstedeværelse i Champagne og ikke produktionen, det gælder.
Juvelen hos Philipponnat er Clos des Goisses, der rejser sig dramatisk over Marne-kanalen i en vinkel på mellem 30° og 45°. 5,5 ha. (3,5 ha. Pinot Noir og 2 ha. Chardonnay) med en fuldstændig sydlig eksponering som sammen med eksponeringen betyder at middeltemperaturen ligger mere end 1,5°C over gennemsnittet for regionen. Det betyder at Philipponnat hvert eneste år siden 1935 har kunnet høste exceptionelt modne druer og forvandle dem til en af de mest ikoniske Champagner. En årgangs Champagne som indtil Krug lancerede Clos des Mesnil i 1979, var den eneste enkeltmarks Champagne og dermed i et halvt århundrede den eneste terroir drevne Champagne på markedet.
Den respekterede amerikanske Champagneskribent Peter Liem kalder Clos des Goisses "helt uden tvivl den bedste vinmark i hele Champagne.", og den britiske British Champagneekspert Tom Stevenson er i synk, når han skriver at "der ikke kan herske nogen tvivl om, at Clos des Goisses kan prale af det mest distinkte mikroklima og mest udtryksfulde naturlige terroir i Champagne”.
I 1997 blev huset en del af Lanson- Boizel Chanoine Champagne Group (Champagne Lanson, Chanoine Frères, De Venoge, Boizel, osv.), da René Philipponnat (chef de cave gennem 3 årtier for Moët & Chandon) vurderede at der skulle en kapitalindsprøjtning til hvis Champagne Philipponnat skulle forbindes med andet og mere end Clos des Goisses, og da Lanson-BCC efterfølgende valgte at lade Renés søn Charles Philipponnat drive virksomheden videre blev det ligesom i familien.
Charles Philipponnat er 16. generation i familien og han får nu æren for at Champagne Philipponnat befinder sig i det der er blevet kaldt den 2. guldalder (den første var i perioden 1913-1962, hvor Louis Boland var chef de cave og begavede sin samtid med det der dengang blev kaldt essensen af Pinot Noir fra Montagne de Reims)
Under Charles og kældermesteren Thierry Garnier regime er vinene ikke bare blevet mere intense, de er også friskere blandt andet fordi man nu kun bruger mosten fra det første pres. Samtidig er der kommet mere dybde og kompleksitet til stede fordi årgangsvinene nu modner længere på (næsten neutrale) fade inden tirage og fordi den vigtige ”vin de reserve” til basis cuvéer nu kommer fra et solare-system, som efterhånden rummer vine fra flere end 15 årgange. Og endelig er flaskemodningen sat op således at 3 år er minimum og årgangscuvéerne ofte nyder godt af 5, 7 og nogle gange 10 års modning frem mod disgorgement.
Champagne Philipponnat er således steget helt til tops blandt de såkaldte Grandes Marques et Maisons de Champagne, og vi tør godt hævde at kun få andre Champagne huse kan være med her når det kommer til kvalitet og karakter i de enkelte cuvéer. Og det gælder hele portofølgen fra de ikoniske vine fra Clos des Goisses og frem til den fantastiske trio Royale Réserve Brut, Non-Dosé og Rosé; som skal tælles med blandt de fineste non-vintage champagner på markedet i dag.
Champagne Philipponnat har været en del af Løgismose familien siden 1987
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Vallée de la Marne udgør sammen med Montagne de Reims og Cote de Blancs den centrale del af dyrkningsområdet for druer til Champagne. Vinmarkerne ligger på begge sider af Marne floden og dækker et areal på ca 8000 ha. Længst mod øst i dalen tættest på Montagne de Reims er Pinot Noir dominerende, mens Pinot Meunier dominerer beplantningerne i resten af dalen. Jordbunden er generelt præget af Micraster kalk samt mergel, og Vallée de la Marne rummer to Grand Cru kommuner, Ay og Tours-sur-Marne (sidstnævnte kun for Pinot Noir).