Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
Se alle aktuelle magasintilbud
- Inspiration
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.249,50
Chardonnay Reserve
- 6 stk. 1.249,50
245,-
326,67 pr. l.
6 stk.
1.249,50
208,25 pr stk.
Spar 220,50
Anbefalinger
Falstaff Magazin
90
Peter Moser - Juni 2024
Beskrivelse
Salig Walter Buchegger blev kaldt “den ukronede konge af Grüner Veltliner”, og det var han både stolt og beæret over. Men da vi mødte ham første gang i 2005, havde han allerede en passion som rakte langt ud over den lokale kongedrue. Han elskede mousserende vine, og vi nåede ikke at være sammen med ham en eneste gang, uden at propperne poppede på nogle af de Champagner han beundrede.
Walter begyndte så småt at plante Chardonnay i slutningen af 1990’erne og i de første år lykkedes det han via voldsomme beskæringer af vinstokkene at høste frugt, som kunne tåle en lille kærligt fad kys uden frugten kæntrede. Mange flasker var der ikke, men de blev et insidertips i Krems og omegn, og derfor fortsatte Walter med at producere sin Chardonnay selvom om druerne egentlig var målrettet hans vision om en dag at producere en mousserende vin, som kunne få selv inkarnerede Champagne elskede til at bøje nakken for det østrigske alternativ.
Walter nåede kun lige opleve, at den første kommercielle årgang af hans Niederösterreicher Blanc de Blancs Sekt Extra Brut Große Reserve blev degorgeret, men et eller andet sted deroppe sidder han sikkert og smiler. Vinen er siden strøget helt til tops i det indflydelsesrige Vinaria Magazins Österreichische Sektgala og modtager nu rutinemæssigt 90 eller mange flere point hos Falstaff.
Her er det frugt fra anden rundgang blandt de samme vinstokke oppe på det gyldne plateau mellem Rohrendorf og Gedersdorf, som leverer til den mousserende vin. Høsten er manuel med en soignering af klaserne i vinmarken og på vingården i Droß, hvor klaserne ryger direkte i den pneumatiske presse, hvor der presses forsigtigt a la champenoise, hvilket vil sige, at det kun er omkring halvdelen af den mulige druemost, som anvendes. Mosten får lov til at stå og bundfælde i et par døgn inden den fyldes på brugte 300 liters fade hvor den både gærer uden fremmede gærstammer og siden modner 10 måneder hvorefter den endelige cuvée sammenstikkes og tappes på flaske.
En dejlig Chardonnay hvor det gua fornemt fadhåndtering lykkes at få de to begreber imponerende og charmerende til at gå hånd i hånd. Det er lidt ligesom at træde ind i en stue, hvor de sidste gløder fra pejsen fornemmes i næsen selvom varmen er ved at forsvinde. Der er associationer til stenfrugter, friske urter, mango, moden citrus og nyslynget forårshonning, og det bedste er næsten at vinen ikke er særlig insisterende i munden. Den er bare saftig og fører sig frem med en dejlig underliggende mineralitet, som sikrer, at der også er elegance til stede.
Silke Mayrs mantra er, at ”Denn Buchegger-Weine sollen nicht nur bei Verkostungen punkten, sondern auch viel Trinkspaß bereiten.” (Buchegger-vinene skal ikke kun score point ved smagninger, de skal også være sjove at drikke). Vi kan kun sige ”mission completed”!
Producent
"Vin er sammen med Silke det væsentligste i mit liv, og det at udforske de små forskelle mellem de forskellige parceller, siden raffinere dem, og til sidst få lov til at prøve at udtrykke Kremstal's virkelige potentiale glæder mig hver dag året rundt. Så det at være vinbonde er mit livs lykke, men også en stor udfordring. Jeg prøver at forvalte den natur, som generationer før mig har påvirket, og var det ikke for mine forældre og deres forældre før dem, var vin sikkert ikke blevet min levevej."
Sådan præsenterede Walter Buchegger sig selv i Vinovative, der er en forening, eller måske snarere en legeplads, for de bedste producenter i Kremstal, og det var på én gang en befriende ydmyg og herligt ambitiøs tilgang til jobbet som, nej ikke vinmager, ikke vinproducent, men som han selv formulerede det ”vinbonde”.
Og ja, vi formulerer os i datid, for i sommeren 2018 kunne Walter Buchegger ikke længere modstå den sygdom, som i et par år havde holdt ham fuldt beskæftiget med at sikre vingårdens og familiens fremtid.
Det var i 2006, vi lige så stille valgte at køre Walter Bucheggers vine i stilling på Falsled Kro og i Kong Hans Kælder for at mærke efter om de, som vi, syntes, at vi her havde fået fat i nogle vine, som kunne matche de krav, der stilles, når køkkenet forsøger at bringe det aller ypperste frem på tallerknerne.
Resultatet var en fornøjelse: Masser af glade gæster, mange herlige tilbagemeldinger omkring vinenes rene frugt og sprøde mineralitet, og ikke mindst et personale som elskede at overraske og fornøje gæsterne med vinene fra Walter Buchegger.
Vi er i hjertet af Grüner Veltliner land. Et område langs Donau vest for Wien, hvor Walter Buchegger sammen med en række andre super seriøse producenter målrettet har arbejdet og er lykkedes med at bringe Østrigs nationaldrue tilbage på verdenskortet, og ind på vinkortet på førende restauranter i Europa og endnu længere væk.
Walter Buchegger, som var en årgang 1968, boede i Dross lidt uden for Krems hvor han i 2009 blev færdig med at opføre et nyt vineri sammen med sin kæreste og senere hustru Silke Mayr.
Walter startede med 9 ha. og en gammel kælder i Gedersdorf som faderen Leopold udleverede nøglerne til i 1994. Vinmarkerne, som siden voksede til 23 ha., ligger alle på Ried Holzgasse, Moosburgerin, Pfarrweingarten samt Tiefenthal, som traditionelt er blevet talt med blandt de bedste marker i Kremstal og nu rangeres som Erste Lagen i følge den “Lagenklassifizierung” som “Die Österreichischen Traditionsweingüter” offentliggjorde i 2010 og siden fik lovfæstet.
Walter Buchegger troede på, at vinene blev skabt i marken, og at det efterfølgende arbejde blot handlede om at formidle høsten uden at forvolde alt for megen skade. Og derfor foregik det meste på rustfrit stål hos Walter, som så det som sin fornemste kunst at begrænse pumpning, filtrering og naturligvis svovling til et minimum.
Sådan er det stadigvæk. Walter nåede at få et par år sammen med Michael Nastl, som nu, i et nært samarbejde med Silke Mayr, fører Kremstal’s ukronede konges livsværk videre med uforandret succes.
Som en hyldest til de stadig flere aktive kvinder i den østrigste vinindustri har det østrigske vin og livstilsmagasin Vinaria Magazin de senere år kåret "Die besten Winzerinnen Österreichs" på kvindernes internationale kampdag, og i marts 2023 kunne Silke Mayr glæde sig over at hun for 3. år i streg befandt sig i kategorien "TOP OF THE TOPS": "Silke Mayr har i flere år stået i spidsen for to topvingårde i landsbyen Dross nær Krems: Vorspannhof-Mayr med parceller i blandt andet Krems og Stratzing og Buchegger med parceller omkring Gedersdorf. To vingårde som konstant vinder præmier og podiepladser, inklusive Vinaria-trofæer."
Se vores aktuelle vine fra weingut Buchegger her
Oprindelse
Region
Niederösterreich ligger i den nordøstlige del af Østrig, og regionen står for ca halvdelen af landets vinproduktion. 8 af Østrigs 6 officielle vindistrikter ligger i Niederösterreich og hovedvægten af vinene laves på Grüner Veltliner og Riesling samt Chardonnay, Zweigelt, Pinot Noir og Saint Laurent. Området er påvirket af varme vinde fra Pannonien i Ungarn, og flere steder i Niederösterreich er vinmarkerne placeret tæt ved floder. Af kendte vindistrikter i Niederösterreich kan nævnes Wachau Kremstal og Kamptal.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter