Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 484,50
Chardonnay Vin de France
- 6 stk. 484,50
95,-
126,67 pr. l.
6 stk.
484,50
80,75 pr stk.
Spar 85,50
Beskrivelse
Fin vin, med god balance mellem fylde og friskhed. Tænk hvilken fest det kunne blive, hvis de såkaldte banquet vine rundt omkring i selskabslokalerne nærmede sig dette niveau!
Der er mange, der tror, at Maison Jaffelin er en af de store spillere i Bourgogne, men det er faktisk slet ikke tilfældet. Med relativt små produktioner af de forskellige vine og en samlet produktion som aldrig over stiger 40.00 flasker er de et af de mindste huse i den burgundiske negociant familie, og det er første efter, at de i 2005 blev en del af Jean-Claude Boisset's mægtige etablissement, at mulighederne udenfor Bourgogne begyndte at dukke op.
Denne Chardonnay er således med i en lille appellerende trio, hvor man søger at udnytte mulighederne i den rummelige kategori Vin de France, hvor det er tilladt at blande frugt fra forskellige regioner ned i den samme vin. De sidste par år har den unge vinmager Marinette Garnier brugt en del tid på at besøge nogle af sine forskellige kollegaer i Boisset-familien i et forsøg på at optimere på den frugt der indgår i vinene, således at der blev tale om appellerende Bourgogne look-a-likes med appellerende prispunkter.
Chardonnay druerne i denne vin er således høstet langt væk fra de gyldne skråninger. Præcis hvor får vi ikke at vide, men det er ikke hemmeligt, at man blander fyldige Chardonnay vine fra det det varme Pays d'Oc med lettere, mere mineralske og syrerige Chardonnay vine fra det køligere Loire for at komme så tæt på det burgundiske udtryk som muligt.
Vinen er vinificeret i rustfrit stål uden malolaktisk gæring og uden nogen form for fadlagring således at frugten og friskheden kommer i fokus. Et dejligt glas, med en flot ramt balance mellem fylde og friskhed. På grund af fraværet af fade, mere Macon end Bourgogne, hvis vi skal prøve at definere stilen og først fremmest et smukt eksempel på hvad man kan udrette i Vin de France kategorien hvis man ikke bare sigter efter den laveste fællesnævner.
Producent
Maison Jaffelin blev grundlagt af brødrene Charles og Henri Jaffelin i 1816, da de etablerede deres "Maison de Négoce" i det historiske "Maison du Chapitre" i hjertet af Beaune og begyndte at modne deres vine under hvælvingerne i den gamle kælder hvis ældste dele rækker næsten 800 år tilbage i tiden og fortsat byder på optimale opbevaringsforhold både med hensyn til temperatur, fugtighed og (manglende) lys.
Jaffelin ynder at kalde sig det mindste - og underforstået også mest dynamiske - af de store Bourgognehuse, og de har længe været kendt som et af de bedste spots på hele Côte d'Or for vinelskere, der leder efter hvid og rød Bourgogne til rimelige priser.
Tidligere har mange af vinene måske savnet den sidste charme og friskhed, men efter en totalrenovering af kældrene i 2004 og ansættelsen af den unge talentfulde og meget charmerende vinmager Marinette Garnier er hele porteføljen godt i gang med at blive støvet af og skubbet af sted i en mere saftig og frugtorienteret retning.
Der er nu som før fokus på vinbønder som kan levere frugt fra de lidt mindre kendte appellationer især i Côtes-de-Beaune og da Jaffelin opererer med en afregningspris som bønderne finder fair oplever huset både stor loyalitet og stor flittighed hvilket smitter af på den frugt, som hvert efterår ankommer til kælderen.
Det er begyndt at give genlyd i de forskellige internationale konkurrencer hvor medaljerne er begyndt at komme flyvende og den nationale og internationale presse har også fundet ud af at Marinette Garnier (der i øvrigt er headhuntet fra Domaine Méo-Camuzet) er i gang med et ganske særligt projekt. For eksempel skrev John Gillman, der er meget respekteret for sine "View from the Cellar" i marts 2018, efter at have smagt sig igennem en snes vine fra 2016-årgangen: "If you have not yet discovered the new and exciting level of quality at Maison Jaffelin, this is a perfect vintage to dip your toe in the water!".
Må vi ydmygt tilføje at denne iagttagelse også gælder de efterfølgende årgange!
Maison Jaffelin begaver markedet med 3 produktlinjer funderet på frugt fra Bourgogne og så en 4. relativt ny produktlinje hvor man prøver at fastholde fornemmelsen af Bourgogne selvom frugten hentes i andre regioner og vinene derfor optræder som Vin de France. I Bourgogne åbner man med den relativt budgetvenlig linje "Chapitres de Jafflin", og derpå følger "Les Villages de Jafflin" og til sidst og på toppen den mere eksklusive linje "Les Paradis de Jaffelin", som eksponerer frugten fra husets ældste og bedst eksponerede parceller uden hensyntagen til de forskellige appellationers prestige.
Jaffelin har været en del af Løgismosefamilien siden oktober 2020. Se vores aktuelle udvalg af vine her
Vi bringer her Neal Martins beskrivelse af hans første møde med Marinette Garnier og de fordomme som han mødte op med i december 2014.Der er tale om et klip fra en artikel bragt i The Wine Advocate #216. Neal Martin har siden forladt The Wine Advocate til fordel for Vinous og hans aktuelle forhold til vinene fra Jaffelin er ukendt.
"What would you say if I told you that a wine was made by a young, single-minded winemaker that has tutored under Dominique Lafon and Jean-Nicolas Méo? It would probably pique your interest. Then how about when I handed you the bottle you saw the label…Jaffelin. Would your interest deflate like a popped balloon? When speaking to winemaker Marinette Garnier, she told me how she faced prejudice against a brand that let’s face it, trudged out fairly turgid wines for many years. Need a cheapo Burgundy for the pub? Jaffelin. Two or three years ago they decided to try and turn things around. They recruited the feisty Marinette and presented her with the uphill task of reinventing the négociant located in the heart of Beaune. I recently heard whispers that you should take another look at Jaffelin, so when Marinette contacted me out of the blue, I thought, why not? And you know, while I will not be selling my stash of La Tâche to go long on Jaffelin, I was pleasantly surprised by the quality. At this price level and for this market, this is exactly what Burgundy needs. Marinette was frank in saying that they want to specialize in the region’s lesser known regions, so there is no drive to pick up some prime Grand Cru or Premier Cru. But for punters seeking a decent, well-made Saint Romain or Fixin, Jaffelin deliver what it “says on the tin." Speaking to Marinette, she has clear tenets such as avoiding bâtonnage for the whites, always contracting fruit from the same parcel and liaising closely with the owners of the vines. With regard to lees-stirring – that is actually something I would reconsider as I thought a couple of the whites would have benefited from it. The reds stay true to their terroirs. There is a tendency to go long on the oak/new oak that mostly works, though from time to time I found it otiose. Other than that, all I can advise is you do as I did. Take another look."
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter