Fakta
- 6 stk. 2.014,50
Chateau Grand-Puy-Lacoste "Lacoste Borie"
- 6 stk. 2.014,50
395,-
526,67 pr. l.
6 stk.
2.014,50
335,75 pr stk.
Spar 355,50
Anbefalinger
Falstaff Magazin
93
Peter Moser - Marts 2019
Decanter Magazine
90
Jane Anson - April 2017
Robert Parker - The Wine Advocate
88-90
Neal Martin - April 2017
winedoctor by Chris Kissack
91-93
Chris Kissack - April 2017
Beskrivelse
Da Château Grand-Puy-Lacoste tilbage i 1982 besluttede at de også skulle yde deres bidrag til den voksende flok af de såkaldte 2. vine faldt det givet ikke svært med navngivningen. Slottet var i 1978 blevet overtaget af Jean-Eugène Borie efter at levemanden Raymond Dupin havde indset han ikke havde de fornødne muskler og vinen kom derfor slet og ret til at hedde Lacoste-Borie.
Vinen kom på et tidspunkt hvor slottet længe havde været inde i noget vi nu mange år senere godt kan tillade os at kalde en deroute og vinen blev derfor ikke blot skabt for at aflaste og forstærke 1. vinen. Den skulle også være med til at skabe fornyet respekt om Château Grand-Puy-Lacoste i det hele taget. Og sådan blev det.
Druematerialet var lige fra starten fremragende og da der hverken blev sparet på tiden i fadene og andelen af nye fade blev vinen tidligt det man kalder en "snyder" ved blindsmagninger, hvor den ofte blev placeret i 4. eller 5. Cru i 1855-klassifikationen. Da det senere blev moderne at få besøg af de internationale turbo-smagere og de også begyndte at tage sig tid til slottenes 2. vine seriøst, var det derfor ingen overraskelse, at Lacoste-Borie gang på gang placerede sig blandt årgangenes bedste. Sådan var det for 20 år siden, og sådan er det såmænd stadigvæk!
Høsten blev i 2016 indledt den 28. september og den 13. oktober kom de sidste i hus i det smukkest tænkelige efterårsvejr. Over alt blev druer plukket i hånden og da familien Borie efterhånden har fået købt alle de oprindelige parceller som Château Grand-Puy-Lacoste bestod af ved 1855-klassifikationen tilbage plus mere til (i alt 90 ha.) var det en broget flok på flere end 50 høstarbejdere, som var på arbejde.
Der sker en soigneringen af drueklaserne inden alle stilke fjernes og efterfølgende fjernes rester af blade of stilke samt defekte druer inden frugten forvandles til vin parcel for parcel og druesort for druesort i et imponerende batteri af rustfri ståltanke i forskellige størrelser. Vinene får fred og ro til at gennemgå den malolaktiske gæring inden ønologen Christel Spinner, den berømte konsulterende vinmager Eric Boissenot, kældermesteren Philippe Gouze og François-Xavier Borie i december går i gang med at smage sig igennem vinene i de omkring 90 tanke for at beslutte hvad der skal sammenstikkes til Le Grand Vin og hvad der skal blive til denne Lacoste-Borie. Vinen er efterfølgende modnet 16 måneder i (45% nye) fade frem mod aftapningen på flaske.
Resultatet er blevet en sublim Lacoste-Borie, som har haft godt af lige at smide det tanninske hvalpefedt og nu fører sig frem i smuk balance med afvæbnende umiddelbarhed. Ikke sort og voldsom og ikke på den måde ude på at imponere, men i stedet transparant, alligevel vedholdende og saftig med ultraklassiske noter af brombærsaft og spidset blyant, som akkompagneres af de søde og krydrede noter fra den markante men velafstemte fadbehandling.
Producent
følger
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Pauillac ligger på venstrebred af Gironde floden mellem appellationerne St. Estephe og St. Julien. Jordbunden er rig på grus og Cabernet Sauvignon er ubetinget den mest plantede druesort flankeret af Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec og Carmenere. Appellationen er lige knap 2000 ha og vinene fra Pauillac anses for mange som værende ultimative repræsentanter for textbook venstrebreds Bordeaux. Hele 3 ud af de 5 slotte klassificeret som Premier Grand Cru Classé i 1855 klassifikationen ligger i Pauillac: Lafite, Latour og Mouton-Rothschild, og det er med til at positionere appellationen blandt de absolut mest prestigefyldte i Bordeaux. Kun rødvin kan produceres under appellationsnavnet, og de er som regel fadlagrede.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter