Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineLandFransk vinItaliensk vinSpansk vinTysk vinAmerikansk vinØstrigsk vinPortugisisk vinNew Zealandsk vinGræsk vinDansk vinArgentinsk vinChilensk vinOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 6.604,50
Château Haut-Bailly
- 6 stk. 6.604,50
1.295,-
1.726,67 pr. l.
6 stk.
6.604,50
1.100,75 pr stk.
Spar 1.165,50
Anbefalinger
La Revue du Vin de France
99
Guide vert 2024 & Guide vert 2023
Jeff Leve på The Wine Cellar Insider
97
Jeff Leve - Marts 2022
Robert Parker - The Wine Advocate
96+
William Kelley - April 2022
Decanter Magazine
97
A floral bouquet on the nose, soft but deep with such clarity and such a beautiful vivid pink red colour in the glass too. The texture here is striking, smooth and mouth filling with intensity but so well presented, precise, fine and amazingly detailed. The word for 2019 is energy and this has it in abundance, it’s vibrant and alive in the mouth with such brightness. Mouthwatering acidity is set against a chalky texture so you get a full mouthfeel without any heaviness. Great structure and balance. You could almost drink this now to enjoy the immediate enjoyment but a recent tasting of the 2009 suggests this has a very long life ahead. A wine you can fall in love with! Georgina Hindle - Januar 2022
Jancis Robinson
18,5
Jancis Robinson - Januar 2023
Beskrivelse
Château Haut-Bailly har hvert år i det nye millennium leveret en af de bedste vine i hele Bordeaux takket være et gnistrende samarbejde mellem vinmageren Gabriel Vialard og Véronique Sanders Van Beck, der gled ind i rollen som General Manager kort efter hendes familie på grund af arvestridigheder valgte at sælge slottet til den amerikanske bankmand Robert Wilmers i 1998.
Slottet blev mere end en investering for først Robert Wilmers og senere efter hans død i 2017 for hans søn Chriss Wilmers og betydelige (hemmeligholdte) summer er derfor fløjet Château Haut-Baillys vej i hele det nye millennium, hvilket har betydet, at slottet om ikke matcher så i hvert fald banker voldsomt på porten til Château Haut-Brion, når det handler om at producere den ultimative oplevelse i Péssac-Léognan appellationen og blandt Cru Classé vinene i Graves.
Det gælder også denne 2019'er, som blev den sidste vin fra den egentlig ikke så gamle Chais. Den er simpelthen så delikat og velafstemt at det et øjeblik kan være svært at forstå, at Chriss Wilmers har fundet det nødvendigt at investere et millionbeløb i en ny underjordisk state of the art Chais.
Vinen bliver produceret på frugt fra 33 ha. omkring slottet der mere eller mindre er identiske med de oprindelige og den store og definerende specialitet er 4 ha. lige foran slottet med gamle og endog meget gamle vinstokke. Vinstokke der står i en kaostilplantning som et kærligt minde om Alcide Bellot des Minieres, der købte slottet i 1872 og siden under Phylloxera epidemien valgte at forsvare sine vinstokke med blandinger af kobber og sæbe opløst i vand frem for at plante nyt på resistente amerikanske rødder. Op mod halvdelen vinstokkene der ud over Cabernet og Merlot også inkluderer Carmenère og Malbec, er således, har man fået dokumenteret, plantet før 1907 og frugten herfra plukkes nu efterhånden som den modner og vinificeres separat for siden at blive anvendt som et særligt krydderi til Le Grand Vin.
Druerne er plukket i generøse mængder ovenpå en usædvanlig smuk sensommer i perioden fra den 23. september og frem til den 10. oktober af den sædvanlige flok af tilrejsende kosmopolitiske høstarbejdere. Soigneringen af druerne var en formssag og analyser af sukkerindhold, phenoler og syre dokumenterede at man var blevet begavet med et fantastisk druemateriale, som man efterfølgende forvandlede til vin ved blot 24 tegn for at passe på friskheden og elegancen mens alkoholindholdet bevægede sig op mod de 15%. 18 måneders modning i 60% nye og 40% én gang brugte fade frem mod samling i rustfrit stål og aftapning på flaske uden klaring eller filtrering.
Véronique Sanders kalder selv Château Haut-Bailly for en af verdens mest elegante vine funderet på en række usandsynlige paradokser, og skriver i sin kærlige præsentation: "Den er lige så kompleks, som den er afbalanceret: Bevidst og diskret, kraftfuld og blid, øjeblikkelig og tidløs. Og hver årgang er unik og tro mod sig selv, ligesom hver årgang også er konsistent og tro mod Haut-Baillys ubestridelige karakter." Det er svært at være uenig!
Producent
Château Haut-Bailly har hvert år i det nye millennium leveret en af de bedste vine i hele Bordeaux takket være et gnistrende samarbejde mellem vinmageren Gabriel Vialard og Véronique Sanders Van Beck, der gled ind i rollen som General Manager kort efter hendes familie på grund af arvestridigheder valgte at sælge slottet til den amerikanske milliardær Robert Wilmers i 1998.
Slottet blev mere end en investering for først Robert Wilmers, og efter hans død i 2017 også for hans søn Chriss Wilmers, og det har betydet, at hemmeligholdte summer er fløjet Château Haut-Baillys vej i hele det nye millennium med det resultat, at slottet om ikke matcher så i hvert fald banker voldsomt på porten til Château Haut-Brion, når det handler om at producere den ultimative oplevelse blandt Cru Classé vinene i Graves og i i Péssac-Léognan appellationen i det hele taget.
Château Haut-Bailly har i dag, efter at vinmarkerne fra det nærliggende Château Le Pape, som Robert Wilmers købte i 2012, er blevet ”adlet”, lidt mere end 40 ha. at gøre godt med. Og det bemærkelsesværdige er, at de oprindelige godt 30 ha. omkring selve slottet nærmest 1:1 er de samme, som dem familierne Goyaneche og Daitze opkøbte i 1530 for at etablerede kommerciel vinproduktion på stedet.
Château Haut-Bailly har ligesom de fleste andre slotte været ejet af adskille forskellige familier og konstellationer af partnerskaber, der har formået at levere på et niveau, som har betydet, at vinene har været om ikke berømte så populære i mere end 400 år. Et af partnerskaberne inkluderede i midten af 1600-tallet familien Le Bailly, som gav slottet sit navn og i øvrigt residerede i den periode, hvor Château Haut-Bailly, som et af de første slotte, begyndte at forlange, at der blev sat årgang på vinene.
I 1872 blev Haut Bailly købt af Alcide Bellot des Minieres, og det var ham der stod for opførelsen af det slot, som vi i dag forbinder med ejendommen, og senere var det også ham, der måtte indse at hans investering var yderst tvivlsom, da vinlusen kom snigende og i løbet af et par årtier invaderede hovedparten af Europas vinmarker.
Mens de fleste andre forfulgte genopretningen med podning af vinstokkene på amerikanske phylloxera-resistente rødder tøvede Alcide Bellot i det han mente at de fremmede rødder ville ændre vinenes profil for altid. I stedet valgte han at vaske sine vinstokke med en blanding af kobber og sæbe opløst i vand hvilket betød at en betydelig del af vinstokkene overlevede epidemien og angiveligt derfor fik Château Haut-Bailly ry for at producere en af de bedste vine i hele Bordeaux i årtierne op til og efter år 1900. Vine der opnåede priser på niveau med dem i toppen af 1855-klassifikationen.
Herefter gik det stille og roligt ned ad bakke, indtil den belgiske négociant Daniel Sanders købte slottet i 1955 og påbegyndte den genrejsning, som Wilmers-familien siden har videreført frem til i dag, hvor Le Grand Vin fra Château Haut-Bailly hvert år placerer sig blandt de bedst bedømte, når de nationale og internationale levebrødseksperter kommer forbi.
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Pessac-Leognan er en relativt ny appellation skabt i 1987. Den udgør den nordlige del af det der før samlet hed Graves på venstre bred af Garonne floden lige syd for byen Bordeaux og dækker ca 1200 ha. Jordbunden er grus og sandholdig og Pessac-Leognan positionerer sig helt unikt i forhold til vinene fra Haut-Medoc i det både hvidvine og rødvine tillades indenfor appellationen og begge produceres på højt niveau. De røde har lighedstræk med rødvinene fra appellationerne i Haut-Medoc og produceres på samme druesorter dvs Cabernet-Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec og Carmenere. De hvide laves på Semillon, Sauvignon Blanc og Muscadelle og både rød og hvidvine fadlagres. Kun et enkelt slot blev klassificeret i 1855 klassifikationen, og det endda Premier Grand Cru Classé, Ch. Haut-Brion, og senere i 1959 fik appellationen, der dengang var en del af Graves, sin egen klassifikation.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter