Fakta
- 6 stk. 2.473,50
Chianti Classico Riserva Tenuta Tignanello
- 6 stk. 2.473,50
485,-
646,67 pr. l.
6 stk.
2.473,50
412,25 pr stk.
Spar 436,50
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
94+
This is one of the big surprises of this tasting and ultimately represents one of the best buys in the entire extended Marchesi Antinori portfolio. The elegant minerality of these soils and the sunny flavors of its environs are the determining characteristics. You get wildflower, iris, tart fruit and plum. The wine's enhanced mineral character, with dusty white rock, is what adds lasting complexity and depth. Drink 2024-2033. Monica Larner - Marts 2024
Jancis Robinson
16.5
Impenetrable dark ruby. Deep, concentrated marasca cherry and cherry liqueur with a minty, oaky note and a hint of cinnamon. A concentrated cherry-fruit palate layered with minty oak notes and lots of sandy tannins building up on the tangy finish. Will disappoint no one. Walter Speller - Februar 2024
Beskrivelse
Dette er Antinori ‘s fornemme Chianti Classico Riserva, som kom ind i programmet som en slags overbygning til den oprindelige ikoniske Villa Antinori Chianti Classico Riserva, der var familiens oprindelige flagskib, før nogen havde prøvet at stave til Tignanello og Solaia.
Vinen er samtidigt også et forunderligt vidnesbyrd om Antinori ‘s voldsomme ekspansion, hvor det ikke altid var klart, hvorledes den skulle positioneres i forhold til først Badia a Passignano og siden Tenuta Pèppoli.
Vinen blev oprindeligt lanceret som "Chianti Classico Villa Antinori Dai vigneti Tignanello Riserva Particolare" tilbage i 1980'erne, men da familien fik andre planer med Tignanello vinmarkerne begyndte man at supplere med frugt fra andre af familiens ejendomme i Chianti Classico, hvorefter man registrerede det mere rummelige varemærke "Tenute Marchesi Antinori" til vinen. Dette fastholdt man indtil markedsføringen af de ægte "Tenute" vine tog til, hvorefter det lille ord forsvandt fra etiketterne, og frem til og med årgang 2010 hed den slet og ret Marchesi Antinori Chianti Classico Riserva uden nærmere specifikation af, hvor frugten kom fra.
I 2011 var man imidlertid så langt med nytilplantninger oppe på de skråninger, som nu kaldes Tenuta Tignanello (hvor mere end 130 ud af 319 ha. nu er tilplantet med vinstokke), at man næsten uden at reducere kvantiteterne kunne fundere denne whitelabel Chianti Classico Riserva udelukkende på Tignanello-frugt. Og til nogen forvirring for de ikke indviede har vinen således de seneste 10 år fået tilføjet navnet Tenuta Tignanello på fronten, hvorved den helt naturligt (og sikkert helt tilsigtet) rykker tættere på familiens 2 signaturvine Solaia og Tignanello.
Antinori ‘s Whitelabel har, uanset hvorfra druerne er kommet, altid været usædvanlig driftssikker og i 2021-årgangen, der anses for at være en af de bedste nogensinde i Chianti Classico, er vinen naturligvis igen i topform.
De første Sangiovese druer blev plukket midt i september og herefter fortsatte høsten i solrigt vejr med blide briser uden ekstrem varme, men køligere nattetemperaturer, frem til den første uge af oktober hvor de sidste Cabernet Sauvignon druer kom i hus.
Klaserne er soigneret på vingården hvorefter alle stilke er fjernet inden druerne er blevet trykket lidt sammen for at fremme opstarten af gæringen i de rustfri ståltanke. Vinen har fået lov til at forblive i tankene indtil den malolaktiske gæring var overstået hvorefter Renzo Cotarella og hans team har sammenstukket den endelige cuvée lige før juleferien. Vinen er herefter modnet først 12 måneder i brugte franske og ungarske 228 liters fade frem mod en let filtrering og aftapningen, og dernæst yderligere 12 måneder i flasken, så den kunne frigives som en riserva.
Som altid en intens rubinrød meget velsmagende pleaser med masser af moden rød frugt, især sorte saftige kirsebær, som smelter smukt sammen med vaniljen og de andre krydderier fra fadlagringen. Fyldig, rank, rig, velafbalanceret og saftig med netop de bløde og silkeagtige tanniner, som man godt kan længes efter en gang i mellem, når man smager mindre polerede vine fra Chianti Classico.
Producent
Giovanni di Piero Antinori blev medlem af “Arte Fiorentina” - Firenze 's forenede vinavlere - helt tilbage i 1385, og lige siden har familien Antinori uden afbrydelser beskæftiget sig med dyrkning af druer og fremstilling af vin. 27 generationer på stribe er det foreløbig blevet til nu hvor Marchese Piero Antinori har afleveret stafetten til sin datter Albiera Antinori for at hun sammen med sine to søstre Allegra og Alessia kan løfte familiearven videre.
Og der er noget at løfte på. På godt 50 år har Piero Antinori på en visionær blanding af progressiv nysgerrighed, talent og stædighed forvandlet Chianti for altid og samtidig skabt et familieimperium, som trods voldsomt vokseværk på imponerende vis er forblevet funderet på en næsten fundamentalistisk tro på kvalitet.
Grundstenen blev lagt i 1961 via det legendariske samarbejde med den berømte vinkonsulent Giacomo Tachis. Piero Antinori kalder det den revisionistiske periode hvor forskellige vinfremstillingsteknikker, nye teknologiske muligheder og nye måder at modne vinene på blev endevendt.
Det første nybrud kom i 1968 med vinen Sassicaia, som blev skabt på de "Bordeaux" druer, som Mario Incisa della Rochetta havde plantet i Bolgheri lige efter anden verdenskrig. Siden fulgte i 1971 Tignanello som, ved at smide de grønne druer på porten og samtidig blev modnet på små franske fade, varslede den kommende revitalisering af disciplinen for Chianti Classico, og da man i 1978 havde et lille overskud af Cabernet Sauvignon druer i Tignanello marken poppede den første udgave af Solaia op.
Alle 3 vine blev tidligt verdensberømte og da Piero Antinori samtidigt opgraderede de forskellige Chianti vine fra Santa Cristina, Pèppoli og Badia a Passignano blev fundamentet skabt for en imponerende ekspansion:
1985: Første årgang fra familiens ejendom Castello della Sala i Umbrien
1990: Første årgang fra familiens ejendom Guado al Tasso i Bolgheri
1990: Første årgang fra tilkøbte La Braccesca i Montepulciano
1991: Familien overtager i samarbejde med Eduardo Matte et stutteri i Maipo Valley i Chile og forvandler det til Bodega Haras de Pirque med 150 ha. tilplantet med vinstokke.
1993: Efter grundige forundersøgelser investerer familien i 200 ha. i Napa Valley og etablerer Antica Winery.
1994: Efter 5 års partnerskab erhverves Prunotto i Piemonte
1995: Første årgang fra tilkøbte Pian della Vigne i Montalcino
1995: Første årgang fra tilkøbte Fattoria Aldobrandesca i Maremma
1998: Første årgang fra Tormaresca som forenede de 2 vingårde Tenuta Bocca di Lupo i Castel del Monte og Masseria Maìme i Salento
2007: Første årgang fra tilkøbte Tenuta Monteloro oppe i Appeninerne bag Fiesole
2007: Første årgang fra tilkøbte Fattoria Le Mortelle i Maremma
2012: Det nye imponerende vineri i Chianti Classico indvies efter 7 års planlægning og byggeri.
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Distrikt
Chianti Classico er et vindistrikt i Toscana i den centrale del af Italien. Classico indikerer, at der er tale om det originale og oprindelige Chianti, hvor produktionen af Chianti har sit udspring, og Chianti Classico dækker stort set hele området mellem Siena og Firenze. I modsætning til det resterende Chianti, er markerne i Classico zonen i højere grad placeret på skråninger og jordbunden er mere ensartet end i den mere omfattende Chianti DOCG. Min 80% skal udgøres af Sangiovese og de resterende 20% kan være lokale sorter som Colorino og Canaiolo eller internationale som Merlot og Cabernet Sauvignon. Chianti Classico anses for at være potentielt det bedste indenfor Chianti. Riserva indikerer, at vinene er lagret min 24 måneder før salg.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter