Fakta
- 6 stk. 15.300,-
Clos Fourtet
- 6 stk. 15.300,-
3.000,-
4.000,- pr. l.
6 stk.
15.300,-
2.550,- pr stk.
Spar 2.700,-
Anbefalinger
Wine Spectator
90
Maj 1999
Beskrivelse
Denne 1989 er fra den lykkeligste periode i Lurton-familiens regime (1949-2001) på Clos Fourtet. Familien havde fået slottet i hænde i 1949 i en bemærkelsesværdig handel hvor François Lurton solgte sine aktier i Château Margaux til gengæld for nye eventyr på højrebredden (og ikke ubetydelige summer ind på bankkontoen).
I 1980 overtog François Lurton dengang 23-årige barnebarn Pierre Lurton ansvaret for familiens vine. Pierre Lurton viste sig at være ualmindelig talentfuld og det er almindeligt anerkendt, at Pierre Lurton i de 11 år han blev på posten satte nye standarter for Clos Fourtets formåen.
Dette er således den næstsidste vin fra Pierre Lurton, inden han valgte at forlade familien for at søge nye udfordringer og til sidst endte med at blive headhuntet af mægtige LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton til at stå i spidsen for Château Cheval-Blanc og Château d’Yquem.
Ældre Bordeaux vine er som en slags tidsmaskiner. De er flydende historie, og når man får lov til at smage dem, bliver man transporteres tilbage i tiden, og mindes hvor man selv var henne i sit liv dengang druerne blev plukket. Hvis man overhovedet var født.
Det er et privilegium at få mulighed for og have råd til at smage rigtig gamle vine. Der er ikke mange flasker tilbage, og sandheden er, at de fleste, der er 25-30 år gamle eller ældre, ikke har klaret sig godt. Tvivlsom opbevaring, propper der ikke står distancen, og så det faktum, at hver enkelt vin også er monteret med et biologisk ur, betyder, at chancerne for at få oplevelser, der rækker ud over det historisk interessante, ikke er store.
Denne Clos Fourtet 1989 er imidlertid købt på slottet kort efter frigivelsen af den historiske Bordeaux-negociant Mähler-Besse og har efterfølgende været opbevaret under optimale forhold i Mähler-Besse kælder i Libourne, og i efteråret 2019 er den blevet smagt og godkendt til deltagelse i fremtidige fremstød for ædel moden Bordeaux på restauranter i blandt andet Belgien, England og Danmark.
Dette er i sig selv ikke nogen garanti for, men en indikation på, at vinen stadig er en nydelse. Clos Fourtet 1989 er importeret til Danmark i marts 2020.
Producent
følger
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Saint-Emilion ligger øst for Pomerol på Garonne flodens højrebred. Jordbunden er rig på ler og kalk og dermed køligere end grusbankerne i Haut-Medoc, hvorfor Merlot er den foretrukne druesort her. Cabernet Franc er sædvanligvis også med i drueblandingen i en klassisk Saint-Emilion og hos visse producenter også en smule Cabernet Sauvignon. Appellationen er relativt stor og dækker ca 5500 hektar, og mere end 800 producenter opererer her fra. Kun rødvin må produceres under appellationsnavnet, fadlagring anvendes bredt og de bedste vine har lang holdbarhed i flasken. Modsat Pomerol har man i Saint-Emilion en officiel klassifikation oprettet i 1954. Klassifikationen revideres ca. hvert 10. år og blandt appellationens bedste vine kan nævnes slotte som Cheval-Blanc og Ausone.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter