Fakta
- 1 stk. 1.699,15
Cognac Single Cask Vintage
- 1 stk. 1.699,15
1.999,-
2.855,71 pr. l.
1 stk.
1.699,15
Spar 299,85
Beskrivelse
Jon Bertelsen Cognac er den fascinerende historie om cognacentusiasten, der rejste fra øen Senja i Barentshavet til Cognac-distriktet og fik ansættelse i det estimerede Cognachus Leopold Gourmel, hvor han endte med at få sit navn på en serie Cognac’ er, der oprindeligt kun var tiltænkt det nordiske marked.
Det startede med en VSOP Prelude, en XO Symphonie og en Extra Orchestra, og da de fik betydelig succes kom nytænkte årstidstilpassede Cognac i den ene af pris segmentet og så en række high end limiterede Vintage Single Cask aftapninger hvoraf denne destilleret i Leopold Gourmel ’s pot stills på udvalgte Ugni Blanc druer fra 1972-høsten i Petite Champagne er en af de tidligste. Der er tale om et 400 liters fad som efter endt modninger skåret ned til 40 procents alkohol og naturligvis tappet uden skelen til sukker og karamel.
I glasset præsenterer den sig med en fornem dyb, dyb gylden farve. I næsen udspiller sig et elegant aromaspil med delikate noter af nødder, tørret frugt, kaffe, lidt chokolade, marcipan og andre fine sødmefyldte krydrede noter fra de mange år i fadet. Elementer, der går igen i smagen hvor den varmende sødmefyldte alkohol bliver ledsaget af delikat citrus som bidrager til den finessefyldte finale, der vidner om, at Jon Bertelsen kan sin Cognac - også selv om hans fødested ligger langt derfra – og at han er så heldig at operere i en af de fineste kældre i Cognac.
Producent
Jon Bertelsen er dels en usædvanlig nordmand, der lever med 2 koner og 4 fælles børn på øen Senja nær Tromsø, dels navnet på et alternativt label hos det estimerede Cognachus Leopold Gourmel.
Jon blev tidligt fascineret af den fornemme franske spiritus og drog til Charente hvor han begyndte at banke på dørene. Nogen måtte da kunne tage ham i lære! Det blev Olivier Blanc, direktøren hos Leopold Gourmel, der fornemmede dedikationen og ansatte den ambitiøse nordmand på prøve. Det viste sig, at Jon havde talent, og samarbejdet blev så frugtbart at de sammen skabte ”Jon Bertelsen Cognac” i første omgang med henblik på at sparke døren ind hos det norske Vinmonopol.
Stilen lå og ligger tæt op af den som havde skaffet Leopold Gourmel sin verdensberømmelse. Det vil sige fyldig frugt, balanceret fadaroma, blød mundfornemmelse og frem for alt gnistrende renhed tilvejebragt uden tilsætningsstoffer, filtrering eller andre justeringer. Eller som Olivier Blanc altid bramfrit formulerer det: "Nul sminke, nul manipulation, nul bullshit!"
Angrebet på det norske vinmonopol lykkedes, og Jon Bertelsen Cognac har lige siden introduktionen haft stor succes i Norge samtidigt med, at brandet er blevet etableret på en lang række andre markeder.
I dag kan Jon Bertelsen kalde sig masterblender og ud over sit samarbejde med Olivier Blanc har han også siden 2015 været tilknyttet "Det Norske Brenneri", som spillede en hovedrolle frem mod opløsningen af det statslige norske produksjonsmonopolet for spiritus.
Oprindelse
Region
Sud-Ouest dækker over et stort landområde med spredte appellationer i Frankrigs sydvestlige hjørne. Af transportmæssige årsager er mange af områderne placeret omkring floder, der gjorde det nemmere at fragte vin før i tiden. De mest vestlige områder er stærkt påvirket af Atalanterhavet, mens områderne længere fra kysten har mere udpræget fastlandsklima. Blandt de mest profilerede områder i Sud-Oust kan nævnes Madiran og Cahors, der står for kraftige rødvine på Malbec og Tannat og Jurancon, kendt for søde vine på Petit Manseng og Gros Manseng. Nærheden til Bordeaux giver endvidere genlyd i en række druesorter, der bruges særligt i Bergerac såsom Sauvignon Blanc, Semillon, Cabernet Sauvignon og Merlot.Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter