Fakta
- 6 stk. 1.147,50
Côtes de Provence Rosé Prestige de Minuty
- 6 stk. 1.147,50
225,-
300,- pr. l.
6 stk.
1.147,50
191,25 pr stk.
Spar 202,50
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
91
Eric Guido - Maj 2021
Beskrivelse
Denne Cuvée Prestige er sammen med lillesøsteren Cuvée M for mange blevet et pejlemærke, når det kommer til rosé fra Provence.
Det var brødrene Jean-Etienne og François Matton som for 25 år siden besluttede, at kreere en signaturvin, som de uden for mange kompromisser, kunne opskalere, så de kunne nå ud til et bredere publikum af Provence-rosé-elskere, og med den eksponering vinen allerede har fået, skulle man mene, at mission was completed.
Men sådan er det så langt fra. For et par år siden indgik de en aftale med mægtige Moët-Hennessy om distribution af vinene i Asien, og det blev så stor en succes, at det i foråret 2023 kom frem, at Moët-Hennessy havde købt aktiemajoriteten i Château Minuty, og lige nu arbejdes der på at mangedoble produktionen frem mod 2030.
Vinen er siden 2018 blevet produceret i et nyopført moderne vineri, hvor man kan tappe 8.500 flasker i timen og opbevare mere end 2 mio. flasker, mens de venter på at komme rundt i verden. De nye faciliterer ligger i udkanten af Brignoles ca. 60 km. fra Château Minuty, hvilket umiddelbart kan virke ulogisk, men fordi størsteparten af frugten kommer vinbønder, der har deres vinmarken i denne del af Côtes de Provence, giver det rigtig god mening.
Trods kvantiteterne er der stadig udelukkende tale om håndhøstede druer. Alle stilke fjernes, når druerne ankommer til vineriet, hvorefter de knuses og køles ned for at undgå iltning før og under presningen, der sker i nogle af de seneste generationer af "nænsomme" pneumatiske presser. Mosten gærer herefter ved lav temperatur i Thermo regulerede ståltanke, hvor de unge vine også får lov til at sætte i 3-5 måneder, inden man begynder at smage sig frem til, hvorledes årets cuvée skal sammenstikkes.
Der findes rosévine både fra Provence og i Løgismoses sortiment, som byder sig til med større dybde og kompleksitet, men det skal ikke tage noget fra denne forfriskende, appellerende, letløbende næsten underspillede sommervin, som igen i 2023-årgangen skænkes med en så sart rosa nuance, at den på en solrig sommerdag eller i en hyggebelyst restaurant næsten kan forveksles med hvidvin. Trods det manglende pigment er noterne af rose, iris, pære og citrus stadig dejlig nærværende, og læg så dertil at den er let og tør og skænkes med en appellerende mineralsk syrlighed.
Ingen vil blive fornærmede over at møde denne vin som en aperitif på terrassen på de lune sommeraftener, og den er oplagt sammen med friske salater samt til enkle serveringer med kammuslinger og andre skaldyr.
Producent
Château Minuty er et af de slotte, der har været med til at profilere vinene fra Saint-Tropez-halvøen og Provence distriktet i det hele taget uafbrudt stort set lige siden det i 1936 blev erhvervet af den innovative Gabriel Farnet, der ikke helt syntes, han havde nok i sit Domaine de Châteauneuf i Vidauban.
Trods udfordringer under den 2. verdenskrig gentilpantede han alle godsets vinmarker og ved at begrænse udbytterne blev vinene i efterkrigstiden så beundrede at det var en selvfølge, at Château Minuty var med i hatten da en kommission af eksperter supporteret af INAO udpegede det der endte at blive de 23 bedste slotte og domainer i Provence. Og siden 1955 har disse slotte defineret et sæt fælles spilleregler for deres produktion og tilladt sig at skrive "Cru Classé" på flaskerne således at de kunne signalere at de befandt sig i toppen af hierarkiet.
Efter Gabriel Farnet lod sig pensionere fortsatte hans datter Monique sammen med sin mand Etienne Matton, der kom til at sidde i 20 år, sad som formand for netop Cru Classé-logen, hvor faderen slap. Det var dem der begyndte at opkøbe flere parceller og tilplantet med Rolle, Grenache og Tibouren, samtidigt med at de utrætteligt promoverede deres vine således at de til sidst kom på kortet på snart sagt alle de bedste restauranter op og ned langs den franske riviera.
I de sidste 25 år har det så været Monique og Etiennes 2 sønner Jean-Etienne og François Matton, der har tegnet, ekspanderet og konsolideret Château Minuty. Det var således dem der fandt på at kreere en signaturvin, som de kunne opskalere, så de kunne nå ud til et bredere publikum af Provence-rosé-elskere, og på den måde kom de allerede omkring årtusindeskiftet på forkant med den tsunami at Provence og Provence look-a-likes vine med et meget fast blik på prispunktet senere er skyllet ud på markedet.
Ved at signe aftaler med stadig flere vinbønder og ved at afregne dem lidt bedre end kooperativerne lykkedes det fastholde fokus på renhed og fundamental kvalitet selvom der næsten ikke længere var tale om frugt fra egne vinmarker i de 2 serier af vine "Prestige" og M", der nu kaldes "Les Vins de Marque de Minuty".
Det ledte i 2018 til opførelsen af et nyt moderne vineri, hvor man kunne/kan tappe 8.500 flasker i timen og opbevare mere end 2 mio. flasker, mens de venter på at komme ud i verden, og det interessante er at de nye faciliterer ligger i udkanten af Brignoles ca. 60 km. fra Château Minuty. Umiddelbart kan virke ulogisk, men fordi størsteparten af frugten kommer vinbønder, der har deres vinmarken i denne del af Provence, giver det rigtig god mening.
Med den eksponering disse vine har fået og den respekt der stadig omgærder de 5 Vins de Propriété skulle man tro, at mission was completed, men sådan er det så langt fra. I 2020 indgik de to brødre en aftale med mægtige Moët-Hennessy om distribution af vinene i Asien, og det blev en så stor succes, at det i foråret 2023 kom frem, at Moët-Hennessy havde købt aktiemajoriteten i Château Minuty.
Det er derfor et meget spændende og udfordrende job, der venter Jean-Etiennes datter Anne-Victoire, som i 2022 blev den 4. generation i Farnet-Matton familien på Château Minuty, og angiveligt bliver det hende, der skal stå i spidsen for de store planer om at mangedoble produktionen frem mod 2030. Hvis altså hun ikke vælger at slå op i banen og lade Moët-Hennessys folk tage over.
Oprindelse
Region
Provence ligger i det syd-østlige hjørne af Frankrig og ingen af områdets vinmarker ligger mere end 56 km fra Middelhavet. Det lune og tørre klima i kombination med Mistralvinden fra nord giver gode forhold for druemodning uden nævneværdige problemer med råd. Mere end 70% af produktionen udgøres af rosévin, hvoraf det meste kommer fra de to store appellationer, Cotes de Provence og Coteaux d'Aix-en-Provence. Til rosé bruges særligt Grenache, Carignan og Syrah, men også grønne sorter som Vermentino og Grenache Blanc. Provence rummer også en håndfuld mindre appellationer, hvoraf den mest kendte, Bandol, er særlig anerkendt for kraftfulde rødvine på Mouvedre.Distrikt
Cotes de Provence ligger i Frankrigs sydøstlige hjørne i regionen Provence. Med sine godt 20.000 ha er det regionen største appellation, og både rød, hvid og rosévin må produceres. Ca 85% udgøres dog af rosévin lavet på Grenache, Syrah, Mouvedre og Cinsault samt den provencalske sort Tibouren. Rosévinene er typisk meget lyse og lavet med kort udblødning af skallerne, så de får den karakteristiske snert af lyserød, man forbinder med Provence rosé.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter