Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 1 stk. 6.795,75
Glenmorangie Whisky Single Malt Grand Vintage
- 1 stk. 6.795,75
7.995,-
11.421,43 pr. l.
1 stk.
6.795,75
Spar 1.199,25
Anbefalinger
Whisky Advocate Magazine
92
Influenced by a final decade spent in oloroso sherry and Burgundy casks. The nose offers orange segments dipped in honey, plus nougat, icing sugar, and more piercing citrus notes. The palate is supple, with milk chocolate and orange juice, joined by damsons and wood spices. A mouth-drying note persists behind juicy fruits, with aniseed and black pepper. The finish yields peaches dipped in salt and spicy oak. Gavin Smith - November 2019
International Spirits Challenge (ISC)
Double Gold
International Spirits Challenge 2019
Beskrivelse
Denne luksuriøs og cremede Grand Vintage Malt er destilleret i 1991, og det er den 4. årgangswhisky fra Glenmorangie. Den tilhører den produktlinje, som de kalder “Prestige Expressions”, og det er her Glenmorangies Master Distillere og deres teams får lov til at efterstræbe perfektionen for til sidst at vise os det vi godt her tør kalde kulminationen på deres kunst. Vi taler i flertal fordi der er tale om en så lang tilblivelsesproces, at det sjældent bliver den samme Master Distiller, som får lov til at forestå både destilleringen og den endelige udvælgelse af de fade, som sammenstikkes til denne Whisky for de allermest kræsne kendere.
Whiskyen er destilleret i Glenmorangie’s giraf høje stills, der er kopier af det langhalsede design, som blev hentet fra John Taylors Gin distillery helt tilbage i 1887. Der er tale om halse, der er næsten 8 meter høje hvilket gør anlægget til det højeste i Skotland, og det bemærkelsesværdige er, at Glenmorangie trods succes og ekspansionen har valgt at bibeholde den oprindelige størrelse, for at værne om destilleriets “sjæl”.
Herefter er der tale om først 16 års modning i Bourbon fade og dernæst yderlige 10 år for den ene halvdels vedkommende i ex- Oloroso Sherry fade for sødme og krydderi og for den anden halvdels vedkommende i ex-Bordeaux fade for de mere jordede og trøflede noter. Whiskyen er alle årene modnet on the spot på jorden, og på reoler i fugtige såkaldte “dunnage” lagre for at øge de oxidative noter, samtidig med at den mere frodige frugt samt noterne af honning, mynte, vanilje, crème brûlee og mørk chokolade langsomt udvikles.
En dyb dygtigt blødgjort yderst subtil Whisky som efter 26 års tålmodig modning fremstår uendeligt afrundet og stadig forunderligt frugtagtig og blomstrende.
Producent
Glenmorangie ligger et halvt hundrede kilometer nord for Inverness med udsigt ud over Dornoch Firth, og da de smukke røde sandstensbygninger, som oprindeligt husede landsbyen Tains lokale bryggeri, er bevaret, er indtrykket nærmest idyllisk. Lige indtil man får øje på de store lagerhaller, der er opført langs kysten. Der er 14 på stribe, og da Glenmorangie har succes, er der flere på vej.
Det var William Matheson som i 1843 forvandlede bryggeriet til et destilleri, og det forblev i familien indtil 1887, hvor det blev solgt til Glenmorangie Distillery Co., som var et selskab stiftet formålet af brødrene Maitland og Duncan Cameron.
Efter Første Verdenskrig blev virksomheden solgt til et partnerskab mellem to Whisky-grossister Macdonald & Muir og Durham & Co., hvor førstnævnte efter et par år købte sidstnævnte ud. I den periode blev whiskyen primært brugt til forskellige blend hvor brandet Highland Queen blev det mest kendte. Produktionen af Glenmorangie forblev derimod yderst beskeden og var nærmest forbeholdt The Savoy og andre luksushoteller i London.
Da det amerikanske forbud og den store depression ramte i 1931 blev produktionen lukket ned, og da den blev genoptaget i november 1936 forblev Glenmorangie et nicheprodukt. Det ændrede sig efter en strategiændring i 1959. Glenmorangie blev relanceret og i løbet af få år blev Glenmorangie Skotlands darling i den dengang nye og innovative Single Malt kategori.
Succesen førte til at de 2 oprindelige stills blev til 4 i 1976 og til 8 i 1990 samtidig med, at der løbende blev installeret flere mæskekar og washbacks (gæringstanke). Samtidig fik Glenmorangie økonomisk også flere muskler, og da Allied Domecq i 1997 satte Islay destilleriet Ardbeg til salg slog man til. Den daværende Master Distiller Bill Lumsden blev positioneret som Head of Distilling & Whisky Creation begge steder, og det har uden sammenligning udviklet sig til en af de største og mest bemærkelsesværdige succeshistorier i Whisky industrien i det 21. århundrede, så da luksus giganten Louis Vuitton Moët Hennessy i 2005 købte Glenmorangie og Ardbeg var det med et prisskilt på 2,6 mia. kr.
Glenmorangie henter sit vand fra Tarlogie Springs, der danner den lille sø (eller dam er måske mere præcist) Black Pound få 100 meter fra destilleriet, og destillationen foregår i 12 stills, som alle er kopier af det langhalsede design, som blev hentet fra John Taylors Gin distillery tilbage i 1887. Der er tale om halse, der er næsten 8 meter høje hvilket gør Glenmorangies anlæg til det højeste i Skotland, og de bemærkelsesværdige er at man trods ekspansionen har valgt at bibeholde den oprindelige størrelse, for at værne om “sjælen” i spritten.
Langt størstedelen af Glenmorangies produktion lagret på brugte og nye amerikanske egetræsfade, hvor de nye nu produceres efter destilleriets specifikationer. Det vil sige fra langsomt voksende amerikansk hvid eg fra nordvendte skråninger i Missouri. Fadene bruges nu kun to gange, og de anden gang fyldte fadene ældes på jorden i fugtige såkaldte “dunnage” lagre for at øge de oxidative noter, samtidig med at Whiskyen fanger den mere frodige frugt, lidt honning og mynte, samt noter af vanilje, crème brûlee og mørk chokolade.
Som udgangspunkt varer den indledende modning 10 år eller længere hvorefter Whiskyen kan blandes “ren” eller tilføres en ekstra finish via yderligere modning i tidlige Port, Sherry, Sauternes, Bourgogne, Supertoskaner osv. fade. Bill Lumsden og hans team er first movers i netop den disciplin.
Moderselskab: LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton (siden 2004)
Nuværende ejer: The Glenmorangie Distillery Company (siden 1887)
Tidligere ejere:
- Macdonald & Muir (1918-2004)
- James Taylor (1887-1918)
- John Matheson & Co (1863-1887)
- William Matheson (1843-1863)
Oprindelse
Region
følger
Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter